KS årlige, ettertraktede sertifiseringskurs, industrien er klar for «skal-krav» på minst 30% miljøvekting og Stortinget vil ha anskaffelsesstrategi. I byggsektoren tas det til orde for klimapremiering i anskaffelser, og det ropes varsko i kraftbransjen fordi utlendingene drar av gårde med alle kontraktene. En lokal entreprenør kapret kontrakt foran nesen til giganter, og i Sverige protesterer drosjenæringen mot store, «pakkede» kontrakter. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Industrien klare for minst 30% miljøvekting
–Industrien i Norge er klare til å levere på ambisiøse innkjøpskrav til miljø og kvalitet. Vi er derfor godt fornøyde med Regjeringens forslag. Det er avgjørende at regelverket strammes inn og gjøres mer forpliktende, slik at miljø faktisk vektlegges med minst 30 prosent i offentlige innkjøp, sier Gunnar Grini, fagsjef for ytre miljø i Norsk Industri.
KS Sertifiseringskurs i offentlige anskaffelser 2023
KS ønsker velkommen til KS Sertifiseringskurs i offentlige anskaffelser 2023, ett av de mest anerkjente kursene i offentlige anskaffelser for kommunal sektor. Kurset går over 8 dager fordelt på 3 samlinger mellom februar og mai 2023. Kurset blir gjerne raskt fulltegnet, så interesserte rådes til å melde seg på så fort som mulig.
Bør vurdere tilsyn med offentlige anbud
– Vi bør vurdere om kontrollen med offentlige anbud bør styrkes med et eget tilsyn og mer kontroll av offentlige anskaffelser, sier konkurransedirektør Tina Søreide i et innslag i en ny episode av Konkurransetilsynets podkast, Konkurransepodden.
Nær 1 mill i Kofa-gebyr til kommune
Stortinget om anskaffelsesstrategi …
Stortinget ber i et vedtak regjeringen utarbeide en innkjøps- og anskaffelsesstrategi for å sikre at miljøhensyn, kutt i klimagassutslipp og seriøsitet vektlegges i offentlige innkjøp. Strategien skal utarbeides i samarbeid med partene i arbeidslivet og det skal rapporteres til Stortinget i statsbudsjettet for 2024.
.. og om krav om nullutslipp for bybusser
Vil ha avtale, men ønsker ikke å bruke den
Stavanger kommunes nylige anbud på en kontrakt til kommersielle vikarbyråer ble tema i Stortingets spørretime nylig. Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen forsvarte kommunen: – Det er ikke fordi kommunen ønsker å bruke dem, men fordi de skal ha en god og ryddig avtale i de tilfeller hvor det blir nødvendig.
Helse-statsråd: Åpne for innovative anskaffelser
I Norge har vi muligheten til å bygge et innovativt hjemmemarked. Det har jeg sterk tro på, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i et foredrag nylig. For å få til det må helsetjenesten – både i stat og kommune – bruke innkjøpsmakten sin klokt, ha en god markedsdialog, og åpne for innovative anskaffelser.
Klimapremiering i anskaffelser
Skal Norge lykkes i å nå nye ambisiøse klimamål, trengs sektorkunnskap, kompetanse og vilje til omstilling gjennom frivillige forpliktelser med statlige og kommunale insentiver. Dette må inkludere klimapremiering i anskaffelser og insentiver til de som går foran og baner vei, er budskapet til Katharina Th. Bramslev, daglig leder i Byggalliansen.
Korrupsjon og manglende åpenhet
Korrupsjon i offentlige innkjøp er et stort problem knyttet til manglende åpenhet i alle faser av innkjøpet, kontrakter og lisenser. Det kan være prisfiksing, beskrivelse av anbudet og selve anbudsprosessen gjennom bestikkelser, interessekonflikter og gjennom eierskap av selskaper, skriver fagdirektør i Norad, Lise Stensrud i Bistandsaktuelt.
Bare utlendinger, ropes varsko
Etter 2000 er alle store linjeprosjekter gått til utenlandske entreprenører. Det ropes nå varsko mot utviklingen, skriver Energiteknikk. Det kroatiske selskapet Dalekovod fikk oppdraget med å bygge ny linje Aurland-Sogndal. Ingen norske energientreprenører var med i anbudsrunden. Kraftmontasje var prekvalifisert, men avsto fra å gi tilbud.
Avgjørende viktig med innsyn
Statsforvalteren i Oslo og Viken bemerker i en klagesak at offentlige anskaffelser er et saksområde der store økonomiske interesser ofte er i spill, og der offentlig innsyn i beslutningsgrunnlaget vil kunne være avgjørende viktig, både av kontrollhensyn og hensyn til allmennhetens tillit i prosessen, skriver Eidsvoll Ullensaker Blad.
Lokal entreprenør slo ut giganter
GL Prosjektservice fikk full score på alle kriteriene i en anbudsrunde i Tysvær kommune. – Det er ekstra kjekt at Tysvær kommune valgte å gå for en lokal entreprenør, heter det fra bedriften. Det viser seg at det er mulig også på denne type bygg å konkurrere – og vinne – mot de aller største aktørene i landet, bl.a. Skanska og Kruse-Smith.
Mindre, lokale har ikke en sjanse
Ordføreren i Nes er opptatt av å handle lokalt, men lov om offentlige anskaffelser henger over kommunene. Nes er med i et innkjøpssamarbeid på Øvre Romerike. Der blir anbudene og rammeavtalene såpass store at mindre, lokale bedrifter ikke har noen sjanse til å kjempe om avtalene, heter det i avisen Raumnes.
Satset for tidlig på miljø
I 2019 bestemte Sørby utleie å kjøpe elektriske gravemaskiner til et samarbeid med Oslo kommune, men var nok noen år for tidlig ute: – Det var veldig trykk på elektriske maskiner i starten, men så har det roet seg ned litt igjen. Det trengs nok kraftigere vekting i offentlige anbud på miljø og bærekraft, heter det i smaalenene.no.
Bransje-protest mot fastpriskontrakter
Bransjeorganisasjonen NESO protesterer mot at Rana kommune opererer med fastpriskontrakter, at kontraktene ikke reguleres for lønns- og prisstigning i byggetiden. Dette er en uheldig praksis i en tid med enorme prisøkninger, spesielt på byggevarer de siste to årene. All risiko for prisstigning blir lagt på entreprenøren, heter det i Rana Blad.
Ny veiledning om klima og anskaffelser
Når må anskaffelser tilpasses klimaforandringene? Dette skal en ny veiledning fra Upphandlingsmyndigheten og Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut gi svar på. Veiledningen er til bruk i forarbeidene til en anskaffelse.
Store, «pakkede» anskaffelser en trussel
Store «pakke-anskaffelser» med skoleskyss, pasienttransport o.l. er en trussel mot drosjenæringen, hevder Taxiförbundet, og mener at næringen taper når flere anskaffelser slås sammen slik. Bransjeorganisasjonen har utarbeidet et skrift som kaster lys på de negative virkningene av slike store anskaffelser, ifølge upphandling24.se.
Grønt kriteriesett med nettbasert søkesystem
Et nytt nettbasert søkesystem i Irland gjør at brukere raskt kan finne, velge ut og laste ned kriterier for grønne innkjøp som er relevante til dere spesifikke anskaffelsesprosjekt. Det melder irske Office of Government Procurement (OGP). Bakgrunnen er at kriterier for ti nye sektorer for kort tid siden ble publisert sammen med en veiledning i bruken av disse.
Ny veiledning møter kritikk
Kommunernes Landsforening (KL) har presentert en ny veiledning for kommunenes beregning av avregningspriser for private leverandører av hjemmehjelp. Veiledningen adresserer imidlertid ikke en rekke av de helt sentrale utfordringer, som finnes på området, heter det fra Dansk Erhverv.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 9.desember"