Lokale og regionale myndigheter er svært sentrale i arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål. I en fersk nordisk rapport pekes det på to sentrale anskaffelsestiltak de kan benytte for å bidra til å nå målene: å Inkludere innovasjon og bærekraftmål i retningslinjer for offentlige anskaffelser og oppmuntre leverandører til å innovere og tilpasse seg bærekraftprinsippene.
Nordic Voluntary Subnational Review (VSR) er den første tverrnasjonale rapporten av sitt slag i verden. Den er basert på en undersøkelse sendt til nordiske kommuner i 2023, supplert med intervjuer. Resultatene foreligger i rapporten «Det nordiske synet på bærekraft Læring fra lokalt nivå». Den er utviklet i et samarbeid mellom de nordiske kommuner og regioner og den nordiske forskningsinstitusjonen Nordregio – finansiert av Nordisk Ministerråd.
Synliggjøring
Målet med rapporten er å synliggjøre hvordan de nordiske kommunene og regionale myndighetene har lokalisert bærekraftsmålene, gjort fremskritt, samt hindringer de har møtt i arbeidet mot 2030-agendaen (FNs plan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030). Rapporten ble lansert på FNs høynivåpolitiske forum om bærekraftig utvikling i juli 2024.
Det fremgår av reporten at mens de nordiske landene viser positive resultater på tvers av ulike bærekrafts-indikatorer, er det også tegn til stagnerende fremgang på enkelte områder. Den internasjonale organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har er anslått at minst 65 % av de 169 bærekraftsmålene ikke vil nås uten skikkelig engasjement fra lokale og regionale myndigheter.
Læringspunkter
En rekke kommuner har innlemmet 2030-agendaen i flere aspekter av styring og administrasjon, for eksempel ved å bygge bærekraftsmål inn i retningslinjer for innkjøp (fra 45 % i Finland til 23 % på Island). Eksempler som Vantaa, Oslo og Åland.
Blant læringspunkene som løftes frem i rapporten er bl.a. – for aktører på nasjonalt nivå – å Inkludere innovasjon og bærekraftmål i retningslinjer for offentlige anskaffelser som et middel for å fremme bærekraftige produksjons- og forbruksmål. Og for lokale og regionale myndigheter – utnytt offentlige anskaffelser som et verktøy for å drive bærekraft, og oppmuntre leverandører til å innovere og tilpasse seg bærekraftprinsippene.
Innovative anskaffelser
Svenske, norske og finske interesseorganisasjoner for lokale og regionale myndigheter har forsøkt å fremme bærekraft i innovative anskaffelsesprosesser, heter det i rapporten. I Sverige gjelder det initiativet Bærekraftige offentlige anskaffelser. Et sentralt aspekt ved dette initiativet er fremme av sirkulære anskaffelser, inkludert nettbasert opplæring for interessenter og bistå regioner og kommuner med å signere rammeavtaler for møbelgjenvinning og relaterte tjenester.
I Norge har KS vært sentral i å hjelpe kommuner og regioner med å ta i bruk innovative og bærekraftige innkjøpsløsninger, heter det, og i samarbeid med NHO etablert Nasjonalt program for leverandørutvikling (i 2010). Dette programmet representerer et unikt samarbeid mellom offentlig og privat sektor, og gir råd, informasjon og kompetanse til norske offentlige virksomheter om smartere, mer bærekraftige og effektive anskaffelsesstrategier. I tillegg bidrar programmet til å koordinere ulike felles anskaffelsestiltak, spesielt innen helse, digitalisering og klimaendringer.
Bli den første til å kommentere på "Rapport: Lokalmyndigheter nøkler til å nå bærekraftsmål, sentrale innkjøpsgrep"