Offentlige innkjøpere skal få en oppskrift – en mal – på hva og hvordan de må kreve for å kunne kjøpe sunn mat. Et forslag til slik mal er nå på høring. Her finnes ernæringskrav og – kriterier med egnede formuleringer til bruk i kvalifikasjonskrav, kravspesifikasjoner, tildelingskriterium og kontraktsvilkår. Dessuten anbefales det at arbeidet med og anskaffelser av mat, drikke og måltider, bør forankres i en egen strategi, eller som del av interne planer eller temaplaner.
Helsedirektoratet har sendt på høring et forslag til mal for bruk av ernæringskrav og -kriterier ved anbud/innkjøp av matvarer, drikke og måltider i offentlig sektor. Høringsfristen er 19. desember. Hensikten med høringen er å gjøre malen så bra og brukervennlig som mulig. Det å ivareta ernæringsmessig kvalitet ved anbud/innkjøp er det sentrale i dokumentet. Direktoratet er også interessert i å få eksempler på benyttede ernæringskriterier i anbud og verktøy/modeller benyttet.
Helsedirektoratet gir i malen forslag til krav og kriterier som kan stilles i anbudskonkurranse for å fremme ernæringsmessig kvalitet av mat og drikke/måltider. Det gjelder offentlig innkjøp til virksomheter som barnehager, skoler, SFO og kantiner mv. Hovedmålgruppe for denne delen er oppdragsgivere som har mat- og ernæringsansvar for planlegging og innkjøp av mat og drikke i “ikke-heldøgns” forpleining i offentlig sektor.
Forankres i egen strategi
Arbeidet med og anskaffelser av mat, drikke og måltider, bør forankres i en egen strategi, eller som del av interne planer eller temaplaner i fylke, kommune eller annen offentlig virksomhet, skriver direktoratet. Klar ansvarsfordeling, opplæringsrutiner og beskrivelse av tilbudet, er viktig i kvalitetssikringsarbeidet. Internkontroll er et styringsverktøy som gjør det enklere å tilby og fremme sunne valg og ivareta dette ved innkjøp og anbud og i oppfølging av kontrakten.
Kriteriesettet inkluderer forslag til kvalifikasjonskrav, kravspesifikasjoner, tildelingskriterium og kontraktsvilkår.
Kvalifikasjonskrav/kravspesifikasjoner
Avhengig av hvilke produkter som er aktuelle i det enkelte anbud, må tilbyder kunne levere mat- og drikkevarer, råvarer, hel- og halvfabrikata, som følger nøkkelhullkriteriene, eller tilsvarende, innenfor næringsmiddelgruppene i Nøkkelhullforskriften. Tilbyder skal levere næringsdeklarasjon på alle produkter, samt for ferdig tilberedt vare der det er aktuelt.
For produkter og/eller måltider i anbudet som ikke omfattes av Nøkkelhullforskriften, må tilbyder kunne levere produkter og/eller måltider med begrensede mengder mettet fett, salt og sukker og/eller mye fiber sammenliknet med andre varianter i markedet, der det er mulig.
Tilbyder må synliggjøre alle nøkkelhullmerkede produkter i sine innkjøpsportaler, bestillingssystem, produktlister og øvrig markedsrelatert informasjon.
Tildelingskriterium
I tillegg til angitte minstekrav, vil oppdragsgiver i vurderingen av ernæringsmessig kvalitet vektlegge:
- I hvor stor grad tilbyder tilbyr nøkkelhullprodukter (eller tilsvarende) innen de produkt-/måltidskategorier anbudet gjelder og som kan få Nøkkelhullet.
- Alternativt, andel produkter med tilnærmet likt næringsinnhold som nøkkelhullkravene, som tilbys.
- For produkter og/eller måltider som ikke omfattes av Nøkkelhullforskriften, vil foretrekkes, når relevant, varianter med forholdsmessig mindre mettet fett, salt og sukker og/eller mer fiber enn andre varianter i markedet.
Kvalitet, som omfatter ernæringsmessig og sensorisk kvalitet samt hygienisk, miljømessig og etisk kvalitet bør samlet vektes høyere enn pris, fremhever Helsedirektoratet. Dette har blitt sterkt fremhevet av fremtidige brukere i utviklingsarbeidet. En fordelingsnøkkel kan være: Kvalitet 60% pris 40%.
Bli den første til å kommentere på "Forslag til mal skal sikre kjøp av sunn mat til det offentlige"