Hver dag som helst nå kommer et signaldokument av største betydning for alle som har noe med offentlige anskaffelser å gjøre. Stortingsmeldingen fra regjeringen om offentlige anskaffelser vil ha et innhold som vil sette sitt preg på området i årevis etterpå. I Difi er man spent på innhold, og er klare for å gi full gass i arbeidet med å legge til rette for at den forventede retningen på området håndteres best mulig av offentlige innkjøpere og deres leverandører. Det bekrefter avdelingsdirektør i Difis avdeling for offentlige anskaffelser, Dag Strømnes, i dette intervjuet med Anbud365. Her varsler han dessuten fullt fokus fra Difis side på IKT-anskaffelser.
Den første stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser på ti år er ventet fremlagt før påske. Innholdet i den forrige gav føringer som har satt sitt preg på utviklingen innenfor offentlige anskaffelse. Den som regjeringen nå legger siste hånd på og som skal til debatt i Stortinget senere, vil angi hva regjeringen skal arbeide med i årene fremover på dette området.
– Det blir spennende å se hva meldingen inneholder. Resultatet av behandlingen av meldingen vil gi overordnet retning og ramme for hva regjeringen og Nærings- og fiskeridepartementet skal gjøre på dette området i årene fremover. Dette vil også være en svært sentral føring for Difis prioriteringer på anskaffelsesområdet, påpeker avdelingsdirektør Strømsnes, og legger til at meldingen og stortingsdebatten dermed er viktig for enhver som har med offentlige anskaffelser å gjøre. Resultatet av behandlingen av meldingen vil merkes!
Viktig debatt i Stortinget
Også det faktum at nasjonalforsamlingen på grunnlag av en melding drøfter veien videre for offentlige anskaffelser, har betydning i seg selv. – Dette er et bidrag til å bringe området fra å være en backoffice-virksomhet til å bli et strategisk virkemiddel.
Strømsnes og Difi er dessuten sterkt engasjert i problemstillinger knyttet til IKT-anskaffelser:
– En av flere forutsetninger for å lykkes i digitaliseringsprosjektene er å optimalisere relasjonene til leverandørmarkedet, legge til rette for god sourcing-tekning, fremholder han. På den ene siden er det store leverandører med erfaringer fra prosjekter verden over, som må samvirke med offentlige virksomheter slik at disse leverandørenes erfaringer kan bidra til å bedre tjenesteutviklingen i offentlig sektor. Innovative prosesser må initieres!
Start-up-bedrifter kan være viktige
Han trekker også frem de mange spennende småleverandørene, start-ups. Mange utfordringer for det offentlige kan løses gjennom et samarbeid med slike, spesielt fordi mange av dem springer ut fra akademia – med nye erkjennelser og ny kunnskap. Offentlige behov og forskningsbasert kompetanse som start-ups’ene ofte har må møtes i form av et marked. – Da er det ikke sikkert at tradisjonell rammeavtaletenkning strekker til. Vi må ta mål av oss til å dyrke frem nye forretningsmodeller, slik at internasjonale erfaringer og den løpende tilgangen til nye forskning og kunnskap tas best mulig vare på, poengterer han. Vi må også huske at utviklingen når det gjelder digitale verktøy og virkemidler går raskt og kontinuerlig.
Avdelingsdirektøren gir i løpet av intervjuet klart uttrykk for at han synes utviklingen for Statens innkjøpssenter er god. Store besparelser er oppnådd, og en fersk evalueringsrapport slår fast at mye riktig er gjort i den tiden senteret har vært i gang.
Spart penger, beholdt kvalitet
Det viser seg at det å bundle volum gir resultater for en mer effektiv pengebruk, samtidig som evalueringsrapporten peker på at dette ikke er gått på bekostning av kvalitet. – Rapporten peker også på forbedringspunkter, ikke minst brukerinvolveringen. Det er et signal vi tar på største alvor, konstaterer han.
Læringsplattform
Difi er for øvrig i gang med å etablere en plattform for utveksling av erfaring fra driftsanskaffelser. Ca. 10 store offentlige virksomheter som kjøper slike tjenester skal via plattformen utveksle erfaringer og lære av hverandre – benchmarke. Det kan være tema som kostnadsbesparelser, kategorisering, samfunnsansvar, digitalisering, compliance m.m.
– Det er mye å lære og hente her, poengterer Strømsnes, som forteller at Difi har tatt rollen som leder for dette arbeidet. Etter hvert skal kunnskapstilfanget som utvikles i samvirke på denne plattformen også bli tilgjengelig for hele offentlig sektor. Budsjettene er trange i offentlig sektor og alle besparelsesmuligheter må brukes og vi må sikre best mulig kvalitet for hver krone. Gjennom gode anskaffelser er det mulig å spare penger og samtidig beholde og utvikle kvalitet.
Arbeidslivskrim
I tildelingsbrev er det for i år understreket at arbeidet med å motvirke arbeidslivskriminalitet er høyt på prioriteringslistene. Det skal være et seriøst arbeidsmarked, noe anskaffelser kan bidra med. Strømsnes fremhever at å legge til rette for best mulige verktøy og virkemidler i denne klampen er Difis marsjordre for 2019.
Bli den første til å kommentere på "Difi klar til å gi full gass når regjeringen snart flagger sine satsingsområder"