En lokal kjøpmann i en liten Rogalands-kommunen mistet for et par år siden kontrakt med sin største kunde, kommunen. Årsaken var at kommunen kunne spare mange penger på å kjøpe rett fra grossist, da en stor nasjonal aktør. Det førte til politiske bølger, med det resultat at rådmannen ble pålagt å endre tildelingskriteriene for innkjøp slik at man kan legge vekt på verdien av å handle lokalt – innenfor dagens regelverk. Og den lokale kjøpmannen fikk igjen – etter to år – avtale.
Forsand er en kommune i Ryfylke i Rogaland med om lag 1250 innbyggere. For et par år siden valgte kommunen å handle dagligvarer med grossisten ASKO. Begrunnelsen var lavere priser. Det betød at to lokale leverandører mistet kontrakter. De fikk en kraftig reduksjon i omsetningen. Et materialutsalg måtte legges ned, en halv stilling kuttes. Reaksjonene lot ikke vente på seg.
Bakgrunnen var at det var betydelige beløp å spare. Prisforskjellen mellom å handle direkte fra grossist og ved å handle lokalt er for meierivarene lettmelk og jogurt var på 30%, ifølge innkjøpsansvarlig i kommunen, Torgeir Kvalberg. Det var også viktig å rydde opp i tidligere praksis med innkjøp uten konkurranse og avtale.
Tapte, tross fordeler
Til lokalavisen Strandbuen kunne han også opplyse at ved lokale kjøp var det tatt hensyn til responstider, lokalt lager mm. Når kriterier for nye konkurranser er blitt fastsatt. Men, det har dessverre vist seg ved flere anledninger at lokale tilbydere har tapt konkurranser nettopp på kriterier der de skulle hatt fordeler.
Strandbuen og flere lokale politikere engasjerte seg i debatten. Gruppelederen for Arbeiderpartiet stilte seg undrende til at kommunen ikke handler lokalt for å støtte lokalt næringsliv. Lederen for Forsand Bygdalista håpet at kommunen fikk beholde sine to dagligvarebutikker med eller uten offentlige innkjøp, mens gruppelederen for Kristelig Folkeparti gav uttrykk for at det ikke var enkelt å være politiker og ønske at kommunen skulle handle lokalt når rådmannen og hans folk viser til faren for å bli klaget inn for Kofa. Og Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H) avviste at kommunen helt og holdent hadde sluttet å handle lokalt.
Kan og bør handle lokalt
I forbindelse med denne saken hadde kommunen både møter med og fikk brev fra det statlige Merkur-programmet, Merkantilt kompetanseprogram for utkantbutikkene i regionene. Merkur mente Forsand kommune både kan og bør handle dagligvarer lokalt.
Kommunestyret fulgte til slutt opp med å gjøre vedtak der rådmannen ble pålagt å endre tildelingskriteriene for innkjøp slik at man kan legge vekt på verdien av å handle lokalt – innenfor dagens regelverk.
Snuoperasjoner
Da oppdraget ble lyst ut på anbud som en begrenset anbudskonkurranse, var den lokale kjøpmannen eneste tilbyder. Nærbutikken tilfredsstilte både kvalifikasjonskravene og de absolutte krava i konkurransegrunnlaget. Resultat ble da at den lokale kjøpmannen nå har fått avtale om levering av storhusholdning- og kolonialvarer til kommunen.
Stavanger kommune hadde en liknende sak da nærbutikken på Vassøy i 2015 mistet kommunen som kunde. Butikken fikk imidlertid igjen sin viktigste kunde to år etter. Vassøy ble da lagt inn som et eget leveringsområde da de kommunale leveransene ble kunngjort. Området ble tatt ut av rammeavtalen.
Bli den første til å kommentere på "Kommunens innkjøper pålagt å legge vekt på verdien av å handle lokalt"