Offentlige anskaffelser: Stort og smått 30. august

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 30. augustAustevoll kommune, her ved ordfører Morten Storebø, topper Kommunal Rapports liste over hvilke kommuner som kjøper mest fra private (foto: Natalie Mariell Elholm).

Skriv ut artikkelen

Statens vegvesen sparte 50 mill på å dele opp en kontrakt, Oslo og København kjøper miljøvennlig sammen, og Helse Vest har laget strategi for økt bruk av ideelle leverandører. Nordisk bestillerdialog om utslippsfri levering av varer og tjenester er på trappene, Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune granskes, og Statnett har hevet en kontrakt. I Sverige skal det kjøpes busser for 100 mrd i løpet av tre år. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Granskning av Energigjenvinningsetaten i Oslo

Den sentrale varslingsordningen i Oslo kommune har mottatt tre anonyme varsler med påstand om uregelmessigheter i Energigjenvinningsetaten og bestilt en ekstern, uavhengig granskning. Påstandene er bl.a. brudd på anskaffelsesregelverket og omfattende og ureglementert bruk av eksterne konsulenter, skriver avfallsbransjen.no

Sparte 50 mill på å dele opp kontrakter

RV70 Tingvoll-Meisingset skulle vært én kontrakt på en halv milliard. Statens vegvesen måtte dele den opp. Det sparte de 50 millioner kroner på, skriver anleggsmaskinen.no.

Disse kommunene kjøper mest fra private

Høyre-kommuner ligger tett i toppen på listen over hvilke kommuner som kjøper mest fra private. Men andre partier er også godt representert. Blant de 25 kommunene som kjøper mest fra private, tar kommuner med Høyre-ordførere opp ni av plassene. Helt på toppen av listen ligger Austevoll, skriver Kommunal Rapport (innloggingsside).

10% fra private, mest fra ideelle

Helse Vest har laget strategi for økt bruk av private, ideelle aktører. Totalt utgjør innslaget av private leverandører om lag 10 % av den offentlig finansierte spesialisthelsetjenesten på Vestlandet. Innenfor dette volumet er størstedelen levert av ideelle, fremgår det av bakgrunnen for strategien.

Ny standard databehandleravtale

Difi inviterer til å gi innspill på ny standard databehandleravtale. Fristen er 20. september. Avtalen har samme struktur som SSA-ene, med en generell avtaletekst og et bilagssett som fylles ut i hvert enkelt tilfelle. Avtalen dekker personvernforordningens (GDPR) minimumskrav, heter det.

Achilleslive-konferansen 2019

Årets konferanse er den fjerde i rekken og finner sted på The Qube, 18-19 september. Konferansen er spesielt interessant for energiselskaper og nåværende og mulige leverandører til disse. Påmelding skjer her.

Kunngjøringskrav fra NHO

Alle offentlige anbud på over 100.000 kroner må kunngjøres og kontrakter deles opp der det er mulig, skriver NHO i en kommentar til regjeringens SMB-strategi. Det har stor betydning for de mindre bedriftene at de får lov til å konkurrere.  Som et eksempel vil en økt markedsandel på to prosentpoeng bety økte inntekter på hele 11 milliarder kroner.

Like konkurransevilkår koster

Regjeringen nedsatte i 2016 Hjelmeng-utvalget «Like konkurransevilkår for offentlige og private aktører». Utvalgsarbeidet kostet ca. 2,6 mill. Nærings- og fiskeridepartementet har dessuten bestilt en samfunnsøkonomisk utredning som vil koste om lag 2 mill, opplyser næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i et svar på et spørsmål fra Stortinget.

Statnett hevet kontrakt

Statnett har hevet kontrakten med Jacobsen Elektro på Skillemoen transformatorstasjon fordi selskapet ikke oppfyller sine kontraktsforpliktelser. 7.juni 2019 stanset alt arbeid ved stasjonen og er siden ikke gjenopptatt. Underentreprenørene har stanset sine leveranser som følge av utfordringer med likviditeten hos selskapet.

Oslo og København kjøper klimavennlig sammen

Københavns Kommune er gått i samarbeid med Oslo om å anskaffe klimavennlige arbeidsmaskiner så som gravemaskiner og feiemaskiner. I første omgang samarbeider de to hovedstedene helt konkret om en felles anskaffelse, som nettopp er kunngjort, av såkalte gummihjulslessere, melder TV2 i Danmark.

Offentlig busskjøp stresser markedet

– Dessverre har landets regionale kollektivtrafikkmyndigheter valgt å legge sine anskaffelser stort sett innenfor samme periode hvilket anstrenger hele markedet, sier Anna Grönlund, bransjesjef og viseadm.dir. i Sveriges bussföretag til upphandling24.se. Det handler om bussinnkjøp til en samlet verdi 100 mrd i en treårsperiode.

Anskaffelsesønsker til ny, dansk regjering

Dansk Erhvervs har ønsker til den sin nye regjering: Flere offentlige oppgaver ut i konkurranse, gjennomsiktighet i prissettingen og fokus på kvalitet når offentlige oppgaver legges ut på anbud.

Samarbeid med andre i anskaffelser

Upphandlingsmyndigheten i Sverige har laget materiell for å gi leverandørene en god oversikt over de muligheter som finnes i samarbeid med underleverandører og andre samarbeidspartnere i anskaffelser. Gjennom samarbeid, heter det, øker også forutsetningene for at mindre foretak skal kunne delta i offentlige anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 30. august"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.