Norge nordisk SMB-jumbo i kontrakter og tilbydere over EØS-tersklene

Anbud365: Norge nordisk SMB-jumbo i kontrakter og tilbydere over EØS-terskleneStina Lintho Lippestad er daglig leder i Lintho steinmiljø AS. Hun kommer til Anskaffelseskonferansen for å fortelle om sin vei inn som offentlige tilbydere med SMB-bakgrunn, og hva hun tror kan gjøre det enklere for andre bedrifter å gjøre det samme. Hun er også leder i organisasjonen SMB Norge, tidligere Bedriftsforbundet.

Skriv ut artikkelen

Norge ligger nederst i Norden når det gjelder andel av tilbud i offentlige anskaffelser over EØS-terskelverdi som kommer fra små og mellomstore bedrifter (SMB) og andel kontrakter der vinneren er en SMB. Det viser ferske tall fra Europakommisjonen. De publiserte i juli en analyse av hvordan EU-landene og EFTA-landene scorer langs ulike parametere for offentlige anskaffelser i 2018.

På anskaffelseskonferansen 28.oktober møter du en innkjøper og to leverandører til samtale om hvordan få flere tilbydere og fordelene det gir. Jan Christian Vestre er adm dir i møbelfirmaet Vestre og Stina Lintho Lippestad er daglig leder i Lintho steinmiljø AS. De vil fortelle om deres vei inn som offentlige tilbydere med SMB-bakgrunn, og hva de tror kan gjøre det enklere for andre bedrifter å gjøre det samme. Lars Johan Frøyland er direktør for forretningsutvikling i Sykehusinnkjøp og vil fortelle om hvordan de jobber for å åpne opp sine kontrakter for mer konkurranse. Her står kategoristyring sentralt.

Utgangspunkt er kunngjøringer

På sin blogg omtaler Difi analysen fra Europakommisjonen. Den inngår i Single market scoreboard som årlig sammenligner EU og EFTA-landene innenfor en rekke områder. Studien av offentlige anskaffelser tar utgangspunkt i kunngjøringer publisert i EUs database (Tenders Electronic Daily (TED). Hvert land får en score fra 0 til 100 langs 12 parametere, som danner grunnlag for å vurdere hvert lands anskaffelser som «tilfredsstillende», «gjennomsnittlige» eller «ikke tilfredsstillende». De nordiske landene og Estland, England, Frankrike og Kroatia oppnår tilfredsstillende resultater, mens en rekke land oppnår gjennomsnittlige resultater (deriblant Tyskland og Polen). Flere land tilfredsstiller ikke forventningene, blant annet Italia og Spania.

To indikatorer tar for seg SMBers deltakelse i offentlige anskaffelser:

  • andel av kontrakter som vinnes av SMBer. Norge scorer ca. 44 prosent.
  • andelen av tilbud der leverandøren er en SMB. Norge scorer ca. 40 prosent.

Nederst i Norden

På begge indikatorene havner Norge nederst i Norden, med Danmark som vår nærmeste konkurrent med henholdsvis ca. 45 og 50%. Sverige og Finland ruver 15-35 prosentpoeng over Norge på begge indikatorene. Når det gjelder andelen tilbud fra SMBer kommer Norge lavest av alle landene i det europeiske økonomiske området.

I Norge defineres SMBer som bedrifter med under 100 ansatte. De utgjør mer enn 99 prosent av alle norske bedrifter, og 47 prosent av de ansatte i statlig sektor, ifølge NHO. For å få til god konkurranse er det helt sentralt at offentlige innkjøpere innretter konkurransene på en måte som muliggjør deltakelse fra disse virksomhetene, skriver Difi.  I EU er det både bedriftens antall ansatte og økonomi som avgjør hvorvidt man regnes som SMB. Som SMB må man ha under 250 ansatte og under 50 millioner euro i omsetning.

Et hinder for konkurranse som leverandører oppgir, er at krav til kompetanse og erfaring overgår nødvendige kvalifikasjoner for å få jobben gjort. Trenger man for eks. relevant erfaring fra de fem siste årene for å utføre et konsulentoppdrag?

Bli den første til å kommentere på "Norge nordisk SMB-jumbo i kontrakter og tilbydere over EØS-tersklene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.