Offentlige anskaffelser: Stort og smått 25. oktober

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 25. oktoberAvdelingsdirektør Daq Strømsnes i Difi ønsker mandag førstkommende, 28. oktober, flere hundre besøkende velkommen til årets utgave av Anskaffelseskonferansen – den 12. i rekken. Neste år er Difis avdeling for offentlige anskaffelser en del av Direktoratet for økonomistyring – DFØ (foto: Difi).

Skriv ut artikkelen

Nå er det tid for Anskaffelseskonferansen, det skal bli enklere for de som har forretningshemmeligheter å verne om dem, og Difi lanserer kravsett for bærekraftige IT-kjøp. Advokater tar til orde for mer ressurser til kontraktoppfølging, og Oslos nye byråd skal ta i bruk innkjøpsmakt. En svensk næringslivsrepresentant mener at 70% av alle konkurransegrunnlag er kopier, og Universitetet i Bergen skal bare kjøpe og bruke miljømerket forbruksvarer. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Anskaffelseskonferansen rett rundt hjørnet

Mandag førstkommende, 28. oktober, avholdes Anskaffelseskonferansen i regi av Difi. En serie interessante foredrag, introduksjon av en samarbeidslounge og utdeling av årets anskaffelsespris er blant ingrediensene. Og så er det jo alltid av verdi å vedlikeholde og utvide eget nettverk.

Enklere vern om forretningshemmeligheter

Regjeringen foreslår nye regler om vern av forretningshemmeligheter. Forslaget skal gjøre det enklere for de som har forretningshemmeligheter å verne dem. Forslaget viderefører i stor grad gjeldende rett.

Nytt kravsett til IT-utstyr

Difi har laget kravsett for bærekraftige anskaffelser av PC-er, skjermer og nettbrett. Kravene omfatter alt fra batterilevetid til konfliktmineraler, kjemikalier og emballasje. Det viktigste rådet er enkelt: Kjøp utstyr av god kvalitet, som kan brukes lenge, heter det på anskaffdelser.no.

Bedre med mer til kontraktsoppfølging

Advokatene Stian Heimdal og Espen Bakken i Arntzen de Besche Advokatfirma AS mener antall tvister knyttet til for eksempel plunder og heft i anleggsprosjekter ville blitt redusert hvis entreprenørene hadde hatt tilstrekkelig med ressurser til kontraktsoppfølging i prosjektene, ifølge bygg.no.

Styrket miljø- og klimasatsing i Difi

Klima- og miljødepartementet har bidratt til å styrke Difis kompetanse og kapasitet til å arbeide med klima- og miljøvennlige offentlige innkjøp gjennom en hospiteringsavtale siden mai 2018. Fra årsskiftet gjøres økning av denne satsingen permanent og Difi får overført penger for å ivareta behovet for ressurser og kompetanse.

Forbruksvarer skal være miljømerket

Som ledd i universitetets mål om å bli klimanøytralt innen 2030, har universitetsledelsen vedtatt en prøveordning med at forbruksvarer innen kontormateriell skal være miljømerket. Innkjøpsavdelingen har, sammen med leverandør Lyreco, sett på hvilke kontorrekvisitter som universitetet fra nå av skal bruke, melder Universitetet i Bergen.

Kostnadseffektiv energioppgradering

SINTEF/NTNU i samarbeid med Enova har lansert en begrenset arkitektkonkurranse om kostnadseffektiv energioppgradering av småhus i tre. Oppdraget er et samarbeid mellom forskningsprosjektet “OPPTRE – Energioppgradering av småhus i tre til nesten nullenerginivå” ved SINTEF Community og Enova.

Ny jernbane-kontrakter i mrd-klassen

Bane NOR har tildelt to nye kontrakter knyttet til InterCity-utbyggingen på Vestfoldbanen. Kontraktene har en samlet verdi på 2.620 MNOK, som er i tråd med Bane NORs estimater. Kontraktene er tildelt henholdsvis Veidekke Entreprenør AS og Arbeidsfellesskapet NRC Bane AS og NRC Anlegg AS.

Innkjøp i Oslo byrådsplattform

En serie punkter i den nye byrådsplattformen i Oslo dreier seg om anskaffelser, bl.a. sette av en pott til innovative anbud og utviklingsprosjekter for utslippsfrie kjøretøy og maskiner, bruke handlingsrommet for å reservere flere konkurranser og anbud for ideelle og legge til rette for at også mindre, lokale bedrifter skal kunne levere på kontraktene.

Rammevilkår for private i barnevernet

Vi er oppmerksomme på at private aktører kan ha økonomiske insentiver til å forsterke tiltak rundt barnet, og Bufetat er særlig oppmerksomme på denne problemstillingen. Dette inngår også i departementets utredning om rammevilkår for bruk av private aktører i barnevernet, ifølge barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

SMBs nærmeste konkurrent er papirkurven

– I dag er den fremste konkurrenten papirkurven når en mindre eller mellomstor leverandør overveier å delta i offentlige anskaffelser, sier Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringsliv til offentligeaffarer.se Hun vet dessuten at 70% alle konkurransegrunnlag er kopier av tidligere grunnlag – iblant glemmer man til og med å endre kommunens navn.

«Beste praksis» i sosialt ansvarlige innkjøp

Europakommisjonen med støtte fra ICLEI og AEIDL, samler nå inn eksempler på «beste praksis» når det gjelder sosialt ansvarlige offentlige anskaffelser. De beste eksemplene skal samles i en publikasjon fra Kommisjonen. Materiale innhentes fra kommuner, fylker og statlige virksomheter over hele Europa.

Etisk handel Norge får søsterorganisasjon

Nå starter organisasjonen Ethical Trading Initiative (ETI) i Sverige. ETIs mål er å forbedre arbeidsvilkårene i globale leveransekjeder gjennom samarbeid mellom private foretak, offentlig sektor, faglige og øvrige organisasjoner.  ETI har vært virksom i et tjuetalls år i Norge (Etisk handel Norge), Danmark og Storbritannia.

Tar skitt for å fremme grønne anskaffelser

Regjeringen i Irland har sendt ut et rundskriv der man ber alle etater å etablere et klimamandat. Et nøkkelelement i et slikt mandat, heter det, er å benytte offentlige anskaffelser som verktøy for endring. Grønne kriterier må inn i anskaffelsene, oppfordrer regjeringen.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 25. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.