Når leveransen stopper opp kan det være aktuelt å bruke hasteanskaffelse

Anbud365: Når leveransen stopper opp kan det være aktuelt å bruke hasteanskaffelseEr det aktuelt å tenke på bruk av en hasteanskaffelse, må det dreie seg om et behov som det er nødvendig å oppfylle. Et eksempel er mat og tak over hodet, også sykehusutstyr – avhengig av hva utstyret skal brukes til, ifølge Malin de Jounge, sjef på enheten for ulovlig direkteanskaffelser i Konkurrensverket.

Skriv ut artikkelen

Dersom avtalefestet leveranse stopper opp, er første bud for en oppdragsgiver å vurdere om man må benytte seg av en hasteanskaffelse eller vanlig, kunngjort anskaffelse. Sentralt i vurderingene er dels om situasjonen som har oppstått, virkelig er helt utenfor oppdragsgivers kontroll. Så må det gjelde nødvendighetsartikler. Og avtaletiden må ikke være så lang at man i stedet kunne ha gjort en vanlig anskaffelse.

En tilbakevendende problemstilling som Konkurrensverket må ta standpunkt til, er hva en oppdragsgiver bør gjøre dersom en leverandør ikke kan levere i henhold til avtale. Malin de Jounge, sjef på enheten for ulovlig direkteanskaffelser i Konkurrensverket, gir i et oppslag i nyhetsbrevet til de svenske konkurransemyndighetene noen synspunkter på hvordan utfordringen kan løses.

Aller først må man ta en vurdering av om det skal gjennomføres en ny anskaffelse, eller om det er nødvendig med en hastekunngjøring. Er det under grensen for tillatte direkteanskaffelser, kan det være aktuelt å benytte en direkteanskaffelse. Så finnes – på bestemte vilkår – mulighetene for en hasteanskaffelse.

Vilkår for hasteanskaffelse

Gjennomføring av en hasteanskaffelse er betinget av at det er oppstått en situasjon på grunn av en uforutsett hendelse som ingen rimelig oppegående oppdragsgiver kunne ha sett for seg, og således har havnet i en situasjon der det ikke går å få levert nødvendige varer.

De Jounge påpeker at man kan diskutere hva en uforutsett hendelse er. Men har den oppgående oppdragsgiveren tatt høyde for mer normale hendelser, er det mye som tyder på at det er en korrekt analyse at det dreier seg om en hastesituasjon.

Ulike situasjoner – hva gjelder?

Interne omorganiseringer som har forsinket leveranser og hindret en anskaffelse holder ikke, fremholder hun, heller ikke interne diskusjoner om hvorledes et behov skal løses. Anskaffelsen må dreier seg om et behov som det er nødvendig å oppfylle. Et eksempel er mat og tak over hodet, også sykehusutstyr – avhengig av hva utstyret skal brukes til. Greier man seg i en periode uten det som skulle vært levert, er ikke hasteanskaffelse aktuelt. Hun minner om at man må huske på at hastebestemmelsen skal tolkes restriktivt.

Så varer ikke hastesituasjonen evig. Går det så lang tid at oppdragsgiveren har hatt mulighet til å gjennomføre en kunngjort anskaffelse, går det ikke lenger etter det tidspunktet å benytte seg av unntaksbestemmelsen. Det er viktig, sier de Jounge, å tenke på hvor lang avtaleperioden skal være når man velger å benytte unntaket.

Bli den første til å kommentere på "Når leveransen stopper opp kan det være aktuelt å bruke hasteanskaffelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.