Vil kutte klagefrist og sette regler for når en tilbyder kan klage

Anbud365: Vil kutte klagefrist og sette regler for når en tilbyder kan klageStaten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) ber i en høringsuttalelse om at det tydeliggjøres i anskaffelsesreglene hvor lang tid en konkret self-cleaning skal være. PÅ bildet adm. dir. i SKI, Signe Lynggaard Madsen (foto: Ulrik Jantzen).

Skriv ut artikkelen

Kortere klagefrist og krav om at tilbydere som leverer klage etter tilbudsfristen, bare skal ha anledning til å klage på kontraktstildelingen. De som ønsker å klage på konkurransegrunnlag, prosess, vekting o.l., må gjøre det før tilbudsfristen løper ut. Dette foreslår Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI)- en av Danmarks aller største innkjøpssentraler. De ønsker også at begrunnelsesplikten ved dynamisk innkjøpsordning endres til at forbigåtte tilbydere selv må be om begrunnelse.

Også den danske anskaffelsesloven er til evaluering. En av dem som har levert høringsuttalelse er SKI.

Blant tiltakene foreslår de større fleksibilitet til å kunne foreta endringer som gjør konkurransedokumentasjonen bedre. De peker på endringer etter kunngjøring, slik at omfanget av annulleringer kan reduseres. Den økte muligheten til å foreta endringer, heter det, kan suppleres med at oppdragsgiveren forlenger fristen for tilbud. Den økte fleksibiliteten vil redusere antall annulleringer og samtidig tilbyderes og oppdragsgiveres transaksjonskostnader.

Dynamisk innkjøpsordning

På samme måte som i Storbritannia, fremholder SKI, bør begrunnelseskravet ved dynamiske innkjøpsordning endres slik at de som ikke vinner kontrakten, selv aktivt må be om en begrunnelse for å få en slik. Dette vil trolig fremme bruken av dynamiske innkjøpsordning, medføre konkurranseutsetting av mindre anskaffelsesområder og fremme SMBs muligheter til å levere tilbud på offentlige kontrakter med relativt liten ressursinnsats.

SKI mener også at kravet til innhenting av endelig ESPD-dokumentasjon i forbindelse med dynamisk innkjøpsordning er uhensiktsmessig. Prosessen fremmes ikke, skriver innkjøpssentralen, av at man etter hver tilbudsfrist kan komme til å vente i mange uker på den kontraktvinnerens dokumentasjon. Tilbudsfristen i dynamisk innkjøpsordning kan begrenses til ti dager. Slik dette kravet nå er, underminerer dokumentasjonsreglene den fleksibilitet og smidighet som er selve grunntanken i dynamisk innkjøpsordning.

I stedet bør ESPD-dokumentasjon innhentes når en leverandør tas opp i systemet, og den dokumentasjonen bør da danne grunnlag for de etterfølgende konkrete anskaffelsene. Etter den tid skal dokumentasjonen løpende oppdateres for å beholde deltakelsen i systemet, heter det.

Dokumentasjon og fleksible bestemmelser

Lovverket bør i høyere grad tilgodese behovet for å kunne formulere fleksible kontraktsbestemmelser med sortimentsoppdatering, fremholder SKI. Det vil forbedre leverandørenes mulighet for å tilby nye, oppdaterte og innovative produkter i løpet av en avtales løpetid – både som erstatning for de tidligere tilbudte produkter og som utvidelse av sortimentet.

SKI vil lempe på kravet om innhenting av dokumentasjon før kontraktstildeling og fjerne kravet til full offentliggjørelse av evalueringsmetoden. Dessuten tar sentralen til orde for kortere klagefrist, slik at eventuelle klagere melder deg tidligere og perioden da oppdragsgivere og vinneren i konkurransen må leve med usikkerhet om det kommer en klage. Klageadgangen må dessuten tilpasses slik at tilbydere kan klage over metoden fem til tilbudsfristen, etter tilbudsfristen skal det bare være mulig å klage over evalueringen, heter det.

Et annet forslag er at det tydeliggjøres i anskaffelsesreglene hvor lang tid en konkret self-cleaning skal være og at det tas stilling til om det bør innføres sentrale organer som vurderer en virksomhets dokumentasjon for pålitelighet på vegne av de enkelte innkjøpere og oppdragsgivere.

Bli den første til å kommentere på "Vil kutte klagefrist og sette regler for når en tilbyder kan klage"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.