Hemmelige legemiddelpriser i offentlige anbud, Norges største kontrakt for miljømålinger og offentlige aktører på private markeder. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Skal utrede hemmelige priser
Sammen med advokater skal Helseforetakenes Innkjøpsservice (HINAS) og Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) ta en ny runde på hvordan hemmelige legemiddelpriser skal praktiseres, skriver Dagens Medisin. Prisen på legemidler i offentlige anbud har vært tilgjengelig for alle som har ønsket det, men ikke nå lenger.
Individuell veiledning i måloppnåelse
– På arbeidsseminaret 1. september vil du kunne få konkret veiledning for hvilke tiltak din virksomhet bør iverksette for å oppnå bedre, sikrere og enklere anskaffelser, sier rådgiver Christine Kihl i Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT).
God forhandlingsposisjon
Kontraktsperioden for sykehusenes første nasjonale mat og drikke-avtale er i gang. Det betyr at man på flere områder har standardisert vareutvalget, samler volumene på færre varelinjer og er dermed godt posisjonert i fremtidige forhandlinger. Avtalene gir i sum en årlig besparelse for helse-Norge på 47 mill. sammenlignet med priser fra 2014.
Norges største kontrakt for miljømålinger
Statens vegvesen har skrevet kontrakt med Fugro OCEANOR AS for miljømålinger i Sula-, Vartdals- og Halsafjorden. Kontraktsummen er på 111 millioner eks. mva. Dette blir den største miljømålingen som er utført i Norge, heter det.
Effektiv bruk av markedet
Helse Sør-Øst RHF vurderer nå sammen med Sykehuspartner om det skal inngås avtale med ekstern partner for å gjennomføre moderniseringen av infrastruktur og støtte videre drift av IKT-tjenester. Anskaffelsesprosessen har pågått i halvannet år, og endelig anbefaling legges etter planen frem for styret i Helse Sør-Øst RHF i september i år.
Nettverk for å kjempe om storprosjekter
Fem maskinentreprenører i Gudbrandsdalen har nå gått sammen i et nettverk for å kjempe om storprosjekter. De skal konkurrere, men samarbeide når det trengs. Det har vært et godt anleggsmarked i Gudbrandsdalen de siste årene, men det er ikke sikkert markedet er like godt om 10-15 år, skriver avisen GD.
Offentlige aktører på private markeder (1)
Hovedorganisasjonen Virkes medlemmer i flere bransjer har konkrete erfaringer med at kommunale virksomheter konkurrerer i kommersielle markeder med ulovlig statsstøtte og subsidierte priser. Virke har tatt forholdet opp med næringsminister Monica Mæland og krevet en lovgivning som hindrer dette.
Offentlige aktører på private markeder (2)
Konkurrencerådet i Danmark er kommet med anbefalinger til hvordan man skal unngå at offentlig næringsvirksomhet hemmer den effektive konkurransen på markeder med private virksomheter. Anbefalingene fremgår av rådets analyserapport «Offentlige aktiviteter på kommercielle markeder».
21 av 28 EU–medlemmer nådde ikke fristen
18. april i år var fristen EU satte for at medlemslandene skulle gjøre de tre nye anskaffelsesdirektivene til sin nasjonale lovgivning. 21 av de 28 medlemslandene lyktes ikke i det, og nå har EU–kommisjonen sendt ut en purring. Blant medlemslandene som ikke har greid fristen, er Sverige.
Innovasjon for nye betalingsløsninger
Post- och telestyrelsen i Sverige innleder nå en innovasjonsanskaffelse. Bakgrunnen er at det i dag ikke er rettssikre løsninger for dem som trenger hjelp til å passe sine betalingstjenester. Det kan dreie seg om minst halvannen million svensker. Det er dette innovasjonsanskaffelsen skal søke løsning på, melder Upphandling 24.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3.juni"