Sammen med Universitetet i Bergen (UiB), Norges Teknisk Naturvitenskaplige Universitet (NTNU) og Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT), har Universitetet i Oslo (UiO) inngått en avtale om avhending og gjenbruk/gjenbruk av brukt datautstyr. – Dette blir en særdeles spennende avtale både å iverksette og å følge opp – og ikke minst høste erfaringer fra. Vi tror vi vil gjøre en forskjell i forhold til det grønne skifte, sier Jacob M. Landsvik, innkjøpssjef ved Universitetet i Oslo i en kommentar til Anbud365.
Avtalen handler om at brukt IT-utstyr, som universitetene ikke har bruk for, skal bli gjenvunnet og kildesortert, eller solgt videre til for eksempel mindre bedrifter, skoler, sykehjem og barnehager.
Landsvik minner om at avfall ikke er ensbetydende med ubrukelig. Det har ikke minst kildesorteringen av husholdningsavfall og næringsavfall vist oss. Avfall er ressurser på avveie. Ressursene må fanges opp og ledes inn i prosesser hvor målet er gjenbruk, produksjon av lys og varme, eller produksjon av nye produkter basert på det som i utgangspunktet var oppfattet av mange som ubrukelig.
Må planlegges før anskaffelsen
– Dette må det også planlegges for allerede før anskaffelsen. Dette er hovedårsaken til at de fire store universitetene har lyst ut konkurransen om gjenkjøp/gjenbruk og avhending av brukt IKT-utstyr, fastslår Jacob M. Landsvik. Fra tidligere har OsloMET og Universitetet i Stavanger hatt en lignende avtale. Universitetet i Tromsø har hatt deler av denne avtalen gjennom sin IT-leverandør. Nå er imidlertid alt samlet i en avtale for de fire største universitetene. En avtale som har en varighet på inntil 4 år.
Landsvik understreker at det spennende med denne avtalen ikke bare er at restverdien blir tatt vare på i avhendingsprosessen, men at universitetene også kan få betalt for det brukte utstyret som kan benyttes i et eksisterende marked. Levetiden på IKT-utstyret kan forlenges med flere år.
Strenge krav til sikkerhet
– Det viktigste i denne anskaffelsesprosessen har vært å sikre kravene til sikkerhet. Når brukt IKT-utstyr forlater universitetene, representerer det en verditransport på vei til leverandørens lokaler. Verdiene finnes i form av sensitive data om ansatte, studenter og ikke minst forskningsdata. Kravene til sikkerhet rundt av-identifisering og sletting av data har derfor vært de strengeste som er mulig å stille. Der er de samme kravene som Nasjonal sikkerhetsmyndighet stiller, påpeker innkjøpssjefen, og fortsetter:
– Dette blir en særdeles spennende avtale både å iverksette og å følge opp og ikke minst høste erfaringer fra. Vi tror vi vil gjøre en forskjell i forhold til det grønne skifte som er på alles lepper.
Innkjøpere er verdiskapere
Det snakkes stadig mer om delingsøkonomi og sirkulærøkonomi. Det betyr at finansfolkene har funnet ut at det er gode penger i å anrette de økonomiske systemene og samfunnsstrukturen på å dele, gjenbruke og fornye verdiene. Til Anbud365 sier innkjøpssjef Landsvik at dette er noe offentlige innkjøpere må ta inn over seg og benytte i sitt arbeid med offentlige anskaffelser. – Som innkjøpere er vi verdiskapere, fremholder han. Å skape verdier betyr også å sørge for at verdiene benyttes lengst mulig og at restverdien kan utnyttes til nye produkter.
Sirkulærøkonomi blir et stadig viktigere prinsipp for økonomisk vekst og stabilitet.
Det har som mål at ressursene forblir i økonomien lengst mulig. Dette kan oppnås ved å redusere råvarebruk, redusere avfall, utslipp og energiforbruk. Sirkulærøkonomi har som mål at produkter gjenbrukes, gjerne også utenom sitt opprinnelige formål og oppstår som nye produkter.
Bli den første til å kommentere på "Universiteter gjør avtale om gjenbruk av brukt datautstyr"