Dynamisk innkjøpsordning er noe å tenke på for dem som skal gjøre kontrakt for håndverktjenester. Man får både bedre konkurranse, et større og mer dynamisk felt av tilbydere, og muligheter for å definere oppgavestørrelse mer presist enn i en vanlig rammeavtale, heter det i en artikkel på udbudsportalen.dk.
– Den dynamiske innkjøpsordningen er et opplagt alternativ til rammeavtaler når man skal kunngjøre og kjøpe sine håndverkertjenester, skriver hun. Man får både bedre konkurranse, et større og mer dynamisk felt av tilbydere, og muligheter for å definere oppgavestørrelse. Dermed får man også mulighet for både å tilgodese de store og de små leverandørene, og dertil mulighet for å sikre at tilbudene hverken inneholder mer eller mindre enn hva som er relevant.
Utfordring med vanlig rammeavtale
Utfordringene ved å kunngjøre håndverkertjenester på en vanlig rammeavtale er nettopp problematikken med å få beskrevet de enkelte tjenestene presist nok, fremholder Piening. Minikonkurranse på en rammeavtale er en mulighet, men: Hvorfor begrense konkurransen på forhånd ved bare å velge et mindre antall virksomheter som leverandører på rammeavtalen? Ved den dynamiske innkjøpsordningen utelukker man ikke på forhånd andre i markedet enn dem som ikke kan leve opp til de fastsatte utvelgelseskriterier.
I det nye regelverket for offentlige anskaffelser er det elektronisk kommunikasjon som gjelder. Dynamisk innkjøpsordning, som også er en av gjeldende prosedyrer i dagens regelverk, er en helelektronisk prosess. I de nye direktivtekstene fra EU heter det at dynamisk innkjøpsordning kan benyttes ved alminnelige innkjøp av varer og tjenester som er allment tilgjengelig i markedet. Den dynamiske innkjøpsordningen skal kjøres som en fullstendig elektronisk prosess. Gjennom gyldighetstiden skal ordningen være åpen for alle markedsdeltakere som oppfyller utvelgingskriteriene.
Begrenset anbudskonkurranse
Reglene for begrenset anbudskonkurranse skal benyttes ved etablering av ordningen. Alle kandidater som oppfyller utvelgingskriteriene, skal ha tilgang til ordningen, og antall kandidater som får tilgang til ordningen, skal ikke begrenses utover hva regelverket tillater (artikkel 78). Dersom oppdragsgiveren har delt inn ordningen i kategorier av produkter, bygge- og anleggsarbeider eller tjenester, skal de angi hvilke utvelgingskriterier som gjelder for hver kategori.
Under det nåværende regelverk har bruk av dynamisk innkjøpsordning stort sett vært et Vestlandsk fenomen. Bergen kommune er kanskje den hyppigste brukeren. Blant annet har kommunene Øygarden, Askøy og Os vært med på en kunngjøring om dynamisk innkjøpsordning som Bergen sto bak. Konkurransetilsynet, som holder til i Bergen, likeså.
Rogaland fylkeskommune har benyttet dynamisk innkjøpsordning. Ungdoms–OL på Lillehammer har også benyttet dynamisk innkjøpsordning, og dermed trukket Østlandet inn i dette «eksklusive selskapet».
Bli den første til å kommentere på "Kjøpe håndverkertjenester dynamisk?"