Konkurranseutsettings-hissig kommune dropper konkurranseutsetting

Anbud365: Konkurranseutsettings-ivrig kommune dropper konkurranseutsettingAnders Gerner Frost er borgermester i Gribskov kommune i Danmark, som nå sadler om når det gjelder konkurranseutsetting i eldreomsorgen (foto: David Abildgaard).

Skriv ut artikkelen

En av Danmark mest konkurranseutsettings-hissigste kommuner gjør nå retrett innenfor eldreomsorgen etter at de i 2015 konkurranseutsatte hele dette området. Nå blir de tingen ny konkurranseutsetting her, men derimot en godkjennelsesordning for private. Kommunal eldreomsorg gjenopprettes, og en fritt-valg-ordning kommer i gang mot slutten av året i stedet.

Gribskov kommune har om lag 41 000 innbyggere og ligger på Sjælland i det som er Region Hovedstaden. Kommunen er kjent som en pioner når det gjelder konkurranseutsetting. Generelt er nærmere 40% av driften, målet etter andelen utbetalinger til private tjenesteytere, og ingen kommune konkurranseutsetter mer innenfor eldreomsorgen enn Gribskov. De, dvs. de kommuner som i 2017 ble slått sammen til Gribskov, var også først ute med å konkurranseutsette eldreomsorgen.

Ifølge Magasinet Pleie gjennomførte kommunen i 2015 danmarkshistoriens største anbud gjennom å konkurranseutsette hele eldreområdet. Senere er det dukket opp saker om overfakturering og dårlig håndtering av beboerne hos en av de private leverandørene. Dette er noe av årsaken til at kommunen nå går til det skritt å fase inn den kommunale eldreomsorgen igjen.

Fritt-valg i stedet

Kommunen har valgt ikke å gå til konkurranseutsetting igjen på dette området, og i stedet etablere en godkjennelsesordning. Her kan alle firmaer som holder på med hjemmeomsorg for eldre, søke om å bli leverandør i en fritt valg-ordning. De nåværende kontraktene med de private leverandører er oppsagt pr. 30 november i år. Det ble gjort medio juni i år.

Til Magasinet Pleje sier kommunen at de har gjennomgått tilbud fra private leverandører og konkluderer med at disse ikke kan klare eldreomsorgen alene. Nå skal det i stedet samarbeides med de private.  Byrådet i kommunen har besluttet å opprettholde det nåværende tjenestenivået, og bygger godkjennelsesordning for private på det. Byrådet vil selv fastsette nivået for kvalitet og pris, og på det grunnlaget kan private søke om godkjennelse, heter det på kommunens nettsider.

Bli den første til å kommentere på "Konkurranseutsettings-hissig kommune dropper konkurranseutsetting"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.