Forskningsrådet: 200 millioner til innovative anskaffelser

Skriv ut artikkelen

For første gang lyser Forskningsrådet ut midler til førkommersielle anskaffelser som en del av storsatsingen på forskningsdrevet innovasjon i offentlig sektor. Midlene hentes fra en pott på 200 millioner og søknadsfristen er 16. september.

Førkommersielle anskaffelser er en innovasjonskonkurranse, der forskjellige leverandører parallelt utvikler løsninger på en utfordring beskrevet av en offentlig aktør. Til slutt velger den offentlige aktøren hvilken løsning de ønsker å anskaffe. Tanken er å kombinere kjøpekraften til det offentlige og markedets kreativitet til å utvikle banebrytende løsninger. Det er støtte til offentlige aktører for å gjennomføre selve konkurransen Forskningsrådet lyser ut midler til.

– Målgruppen vår er alle offentlige aktører som trenger nye måter å løse oppgaver på. Den ideelle søknaden beskriver et behov som deles av mange og som vil gi store samfunnsgevinster. Jo flere aktører som deler dette behovet, jo større blir markedet og insentivene for de private aktørene som kommer med løsningsforslag, sier Jørgen Aas, fagrådgiver i Forskningsrådet.

Her kan du se utlysningen på Forskningsrådets nettsider

Forskning for bedre innovasjon

Formålet med førkommersielle anskaffelser er å dekke gapet mellom hva det er behov for at utvikles og hva markedet tar initiativ til å utvikle. Aas beskriver førkommersielle anskaffelser som særlig egnet for å ta i bruk forskning i innovasjonsprosesser, blant annet fordi utviklingen av flere løsninger samtidig reduserer risiko for at prosjektet feiler. Redusert risiko gir rom for større ambisjoner og mer innovative løsninger.

– Vi håper at dette virkemiddelet vil bidra til at forskning tas i bruk for å utvikle både offentlig og privat sektor. Ulike utfordringer trenger ulike løsninger og dette vil være et viktig verktøy for å skape innovasjon.

Den offentlige aktøren velger hvilke av forslagene som skal utvikles og gjennom tre utviklingsfaser konkurrerer leverandørene om å lage de beste innovasjonene. At flere konkurrerer mot hverandre øker sjansen for å finne den beste løsningen. Når prosjektet er ferdig kan den foretrukne løsningen kjøpes, og utviklerne kan selge sine innovasjoner til andre med lignende behov.

– Ambisjonen vår med dette er å få fram og støtte de virkelig gode prosjektene, og bidra til at bedrifter kan tjene penger på å løse utfordringene til offentlig sektor. Når den offentlige aktøren definerer sitt behov, har markedet bedre forutsetninger for å utvikle gode løsninger og skape nye og salgbare produkter.

Forskningsrådet inviterer til webinar om førkommersielle anskaffelser 16. juni. Meld deg på her.

Ifølge Aas bør bakgrunnen for en søknad være et godt forarbeid. Søkerne bør ha gjennomført en grundig behovsanalyse og markedsdialog for å være sikre på at en førkommersiell anskaffelse er riktig for dem før de søker Forskningsrådet.

– En god forståelse av hva som trengs er avgjørende for et godt prosjekt. Forskningsrådet støtter også slikt forarbeid. I februar delte vi ut 1,745 millioner til prosjekter som skulle undersøke hva det er mulig for markedet å utvikle gjennom en førkommersiell anskaffelse. Vi vil lyse ut støtte til dette også kommende vinter.

Vellykket i EU

Førkommersielle anskaffelser som virkemiddel er allerede utprøvd i EU gjennom mange år, med gode resultater. En rapport fra i vinter slår fast at dette fungerer utmerket til å utvikle nye løsninger på store samfunnsutfordringer og samtidig skape vekst i små og mellomstore, ofte nyoppstartede, bedrifter. Hele 60 prosent av verdien av kontraktene fra førkommersielle anskaffelser i EU blir vunnet av konsortier med små eller mellomstore bedrifter. Det er dobbelt så mye som i vanlige anskaffelser.

Forskningsrådets utlysning er basert på EUs metode og er en videreføring av fjorårets pilotutlysning. Det ble her gitt støtte til tre ambisiøse prosjekter ledet av miljødirektoratet, Trondheim kommune og Regionrådet i Nord Gudbrandsdalen. 

Forskningsrådet har samarbeidet med Digitaliseringsdirektoratet og leverandørutviklingsprogrammet om å innføre støtte til førkommersielle anskaffelser i Norge. Sistnevnte gir blant annet veiledning om forberedelse av førkommersielle anskaffelser.

– Det er også bare å ta kontakt med meg direkte om du har spørsmål knyttet til denne spesifikke søknadstypen, avslutter Aas.

Bli den første til å kommentere på "Forskningsrådet: 200 millioner til innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.