Den danske regjeringen ser for seg å spare milliardbeløp på å kutte kjøp av eksterne konsulenter, og i stedet satse mer på sine egne. Det har ført til at konsulentorganisasjonen DI Rådgiverne er gått rett i strupen på regjeringen: – Dette er en farlig vei å gå, slår bransjedirektør Henriette Søltoft i DI Rådgiverne fast, og hevder at Danmark kommer til å gå glipp av de beste og skarpeste spesialistene i enhver sak. Besparelser på et meget uheldig tidspunkt, hvor næringslivet allerede er i knestående som følge av coronakrisen.
Det er i forbindelse med finansloven – statsbudsjettet – for 2020 at regjeringen er blitt enig med sine støttepartier i Folketinget om å kutte i de statlige konsulentkjøpene. I år skal kostnadene kuttes med 200 millioner, hvert av de kommende årene fra og med 2021 med 625 millioner. I tillegg til andre tiltak som skal virke i samme retning, regner finansminister Nicolai Wammen med en total årlig besparelse på 850 mill. Ansvaret for å følge opp, ligger i det enkelte departement.
Retningslinjer foreligger
Nå foreligger de retningslinjene som skal legges til grunn for konsulentkuttene i staten. Her fremgår det at det ikke er tale om stopp i kjøp av eksterne konsulenttjenester. Det er flere retningslinjer som skal gjelde. Innkjøp av konsulenttjenester skal hvile på en strategisk beslutning, heter det, og det bør i større grad satses på at den interne kapasiteten i staten blir utviklet og benyttet.
Regjeringen strammer til kravetom å bruke aktuelle rammeavtaler, og ved kjøp under den nasjonale terskelverdien anbefales innhenting av inntil tre tilbud. Er det snakk om grenseoverskridende interesse, må kunngjøring til. Regjeringens økonomiutvalg vil løpende følge opp utviklingen i det statlige forbruket av eksterne konsulenter, samt ekstern juridisk bistand. De statlige institusjonene oppfordres dessuten til i større gard å offentliggjøre sine konsulentrapporter fordi de vil skape mer åpenhet i statlige myndigheters bruk av eksterne konsulenter.
Tungt for brystet
Dette faller rådgivermiljøet i Dansk Industri tungt for brystet. Bransjedirektøren for DI Rådgivere, Henriette Søltoft, spør retorisk i udbudsmedia.dk om regjeringen driver et ideologisk korstog mot en bransje.
– Det er behov for økt samspill og samarbeide mellom den offentlige og private sektoren for å skape den beste utviklingen av Danmarks offentlige sektor, sier hun i en kommentar på di.dk. Det er ikke bruk for insourcing av oppgaver med den konsekvens at eksterne eksperter kastes ut. Og samtidig kommer avtalen om besparelser på et meget uheldig tidspunkt, hvor næringslivet allerede er i knestående som følge av coronakrisen, sier Søltoft, og:
Farlig vei å gå
– Derfor er det en farlig vei å gå når regjeringen stiller krav til kommunene om å stenge ned og spare massivt på eksterne eksperter i både stat, region og kommuner. Danmark kommer til å gå glipp av de beste og skarpeste spesialistene i enhver sak. Eksempelvis når det i det offentlige skal nyutvikles eller It-systemer skal oppgraderes, når det skal omorganiseres og prosessoptimeres i ministerier, styrer og kommuner, når de skarpeste argumenter i spesielle saker skal finnes, og når klimastrategier med den nyeste tekniske kunnskap skal finnes, slår bransjedirektør Henriette Søltoft i DI Rådgiverne fast.
Bli den første til å kommentere på "I strupen på regjeringen som vi spare milliardbeløp på kutt i konsulentkjøp"