Er det ikke pandemien så er det kineserne som er utfordringen for norske entreprenører. Konserndirektøren i Nord-Norges største entreprenørselskap tordnet mot statens anbudspraksis tidligere i høst: – Når staten legger ut så store anbud som de gjør, finnes det snart ingen norske entreprenører som er store nok til å levere anbud på jobbene. Det som er i ferd med å skje, er at kineserne overtar, sa han. Fra et entreprenørfirma i Trøndelag heter det samtidig at de må ha påfyll av nye prosjekt utover høsten for å sysselsette alle over vinteren. Koronakrisen slår inn hos oss og bransjen først på nyåret, sier sjefen.
Det var på et NHO-møte på Kimek tidligere i år at konserndirektør Frode Nilsen i Nord-Norges største entreprenørselskap, Leonhard Nilsen & Sønner AS, ga klar tilbakemelding om at staten selv skaper de største utfordringer for de norske entreprenørene.
– Da jeg begynte i bransjen stod det en ingeniør i hver ende av tunnelen som ble bygd. Etter et par tiår stod det en ingeniør i den ene enden og en jurist i den andre. I dag står det en jurist i hver ende av tunnelen, for ofte oppstår det en tvist omkring oppgjør etter arbeid utført på anbud, sa Nilsen, ifølge Sør-Varanger Avis. Man må begynne å tenke mer enkelt, fortsatte han, og mente at dagens anbudspraksis er drepende for norske virksomheter.
Ingen norske store nok
– Når staten legger ut så store anbud som de gjør, finnes det snart ingen norske entreprenører som er store nok til å levere anbud på jobbene, påpekte han, og mente at med anbud på 10 milliarder kroner er det snart ingen i Europa engang som vil regne på jobber i Norge, mente han.
Risikoen for at noe skal gå galt i et prosjekt er alltid til stede. Når jobbene er så store kan konsekvensene av at det skjer noe uforutsett bli skjebnesvangert for en entreprenør.
– For E10 i Nordland er entreprisene så store at også de største entreprenørene i EU steiler, fortsatte Nilsen. Han mente staten måtte begynne å dele opp anbudene, både i fire og fem deler, for at norske entreprenører skal ha mulighet til å regne på jobbene.
Kineserne
– Det som er i ferd med å skje, er at kineserne overtar, fremholdt konserndirektøren. I Stockholm vant nylig kinesiske firma et anbud, hvor de lå hele 70% lavere i pris. Man konkurrerer ikke på like vilkår. Når vi ikke greier å holde kontroll med lønns- og arbeidsforhold i EU-bedrifter som arbeider i Norge, hvordan tror dere vi skal greie å kontrollere at de kinesiske arbeidstakernes vilkår blir overholdt, spurte Nilsen retorisk.
Til avisa sa konserndirektøren etter sitt innlegg at kineserne har en helt annen måte å tenke på enn vi i Europa. – De kan ta jobber som de ikke tjener penger på, bare for å komme inn på markedet. Deres kapitalbase og tidshorisont er mye større enn det vi er vant til, de trenger ikke se en fortjeneste før om mange år. Til den tid har vi ingen norske entreprenører igjen, sa konserndirektør Frode Nilsen.
Lei av 2. og 3. plasser
Også entreprenørfirma FuglesangDahl i Steinkjer er lei av å få andre- og tredjeplasser i anbudskonkurranser: – Det foregår en del interessante ting, men vi merker at det er flere om beinet, sier daglig leder Erling Fuglesang i firmaet. Han opplyser til TrønderAvisa at det foreløpig er bra med jobb til selskapets 140 ansatte, men at han må har påfyll av nye prosjekt utover høsten for å sysselsette alle over vinteren. Koronakrisen slår inn hos oss og bransjen først på nyåret. Da pandemien kom og permitteringer slo inn, mistet vi arbeidskraft. Dermed forsvant mange arbeidstimer mellom mars og juni. Dette tapte arbeidet må vi ta igjen i nye oppdrag. På denne måten har vi og flere firma kommet litt på hælene.
Bli den første til å kommentere på "Utfordrende entreprenør-trekløver: Statens anbudspraksis, kineserne og pandemien"