Lokalt næringsliv skal prioriteres så langt det er mulig innenfor lov og regelverk for kommunale innkjøp. Forslagene til nytt innkjøpsreglement for kommunene Hustadvika og Årdal levner ingen tvil. Reglene er strenge, men Hustadvika peker på at det under den nasjonale terskelverdien er en viss mulighet til å velge lokalt. Begge kommunene vil legge til rette, bidra til at lokalt næringsliv blir konkurransedyktig og Årdal mener at lokalt næringsliv bl.a. bør stimuleres til å inngå samarbeidsløsninger for å være med når kommune er ute med anbudskonkurranser.
En av kommunene som for tiden er i ferd med å behandle forslag til nytt anskaffelsesreglement, er Hustadvika. Den ble etablert 1. januar i år, er en sammenslåing av de tidligere kommunene Eide og Fræna og har drøyt 13000 innbyggere.
Det fremgår av saksdokumentene til formannskapets møte at kommunestyret tidligere har vedtatt at dette reglementet skulle bygge på «Telemarksmodellen» på bygg- og anleggskontrakter. Etter denne modellen kan leverandøren ikke ha flere enn ett ledd underentreprenører i kjeden under seg, heter det.
Også hensynet til lokale næringsdrivende inngår i reglementet. Her heter det at kommunen ønsker å satse på lokal næringsutvikling og i sine anskaffelser legge til rette for at også små og nyetablerte bedrifter har mulighet til å delta i konkurransen, og det slås fast at på anskaffelser under 1,3 mill. (den nasjonale terskelverdi) – uten kunngjøringsplikt – har kommune en viss mulighet til å velge lokalt.
Kommunen kan gjøre næringslivet i stand til å være med på de konkurranser som kommunen har på innkjøp, bl.a. med tiltak som: Det kan man bl.a. gjøre med tiltak som:
– Dele opp store anskaffelser der det er mulig
– Ha markedsdialog i forkant av anskaffelsesprosessen
– Finne og utvikle arenaer for å møte næringslivet
– Bidra til at lokalt næringsliv har kunnskap om offentlige anskaffelser og de krav og forventninger kommunen stiller til leverandør
Årdal kommune
Også Årdal kommune med drøyt 5 000 innbyggere er i gang med nytt innkjøpsreglement. Lokalt næringsliv skal prioriteres så langt det er mulig innenfor lov og regelverk for kommunale innkjøp og så lenge det foreligger konkurransedyktige lokale alternativ. Lokalt næringsliv bør stimuleres til å gjøre seg kvalifisert og til å inngå samarbeidsløsninger som kan sette de i stand til å delta når kommunen har ute anbudskonkurranser, heter det i forslaget til kommunestyret.
Av saksdokumentene kan man lese at reglene for innkjøp er strenge – og det er lite rom for skjønn og lokale tilpasninger. Mange kommuner har f.eks. et ønske om å sikre lokalt næringsliv, men lovverket åpner i liten grad for at disse får særskilt håndtering. Kommunen er pålagt å bruke sine økonomiske ressurser slik at kommunen får mest mulig igjen for hver krone – uavhengig av hvem som er tilbyder.
Årdal kommune skal for øvrig arbeide for at kommunen blir en skatteparadisfri kommune. Alle innkjøp av varer og tjenester, samt evt. investeringer, som kommunen gjør alene eller sammen med andre – skal skje med leverandører som ikke har tilknytning til skatteparadis.
Bli den første til å kommentere på "Vestlands-kommuner skal ikke glemme sitt lokale næringsliv ved innkjøp"