Mattilsynet tilbakeviser lokale påstander om mangel på likebehandling i leiekontrakt

Anbud365: Mattilsynet tilbakeviser lokale påstander om mangel på likebehandling i leiekontraktTilsvarende forhandlinger har vi hatt på 58 andre kontorsteder. Vi følger prinsippene om likebehandling og god forretningsskikk, sier Tone Celius, direktør avdeling HR og økonomi, til Anbud365 i en kommentar til påstander i en husleie-sak (foto: Mattilsynet).

Skriv ut artikkelen

Mattilsynet tilbakeviser bestemt påstander om ikke å ha likebehandlet tilbydere i en konkurranse om en husleie-kontrakt i et nytt bygg som skal reises i Brumunddal og som Mattilsynet skal inn i. Det er taperne i finalekampen om kontrakten som påstår at vinneren har fått fordeler. Tone Celius, direktør avdeling HR og økonomi i Mattilsynet understreker overfor Anbud365 at de er opptatt av å likebehandle alle tilbydere. Så også her. Dessuten er ikke dette en vanlig anbudssak, slår hun fast.

Ifølge reportasjene om saken i Hamar Arbeiderblad skal Arthur Buchardt (AB Invest) bygge lokaler for bl.a. Mattilsynet mellom Skibladnerbrygga og Mjøstårnet i Brummunddal. At Buchardt fikk tilslaget, har vakt stor oppmerksomhet øst for Mjøsa. Ikke minst har to lokale eiendomsutviklere som deltok i konkurransen om kontrakten, gjør sitt til at det er brukt spaltemetre på saken.

Stridens kjerne er at i Buchardts kontrakt med Mattilsynet – en husleiekontrakt – heter det at «kompensasjon for manglende merverdiavgiftsfradrag for utleier skal betales i hele leietiden – også i eventuelle forlengelsesperioder». De to lokale hevder i avisen at de fikk bare tilbud om momskompensasjon for de første 10 årene, men ikke i eventuelle forlengelsesperioder.

Tatt forbehold

Men det dreier seg ikke om «tilbud»:

– De angivelige bedre betingelsene Mattilsynet skal ha gitt, handler om såkalt «momskompensasjon» i opsjonsperioden. Dette er ikke et tilbud vi har gitt AB-Invest, men et forbehold til et punkt i kontrakten som de har tatt i forhandlingene. De to andre konkurrentene kunne også tatt samme forbehold, men valgte å ikke gjøre det. De har derimot tatt forbehold på andre punkter, slik man kan gjøre i forhandlinger, opplyser Celius til Anbud365.

I medieomtalen antas det at det har vært en anbudskonkurranse. Bl.a. heter det at Buchardt vant anbudet. En av de som ikke fikk kontrakt, opplyser at han har i sine 30 år i eiendomsbransjen vært med på 10–15 anbudsrunder med offentlige aktører. Det vanlige i slike anbud er at det gis momskompensasjon for 10 år, skriver avisen. Også kostnader til «anbudsdokument til Mattilsynet» refereres det til.

Unntatt fra anskaffelsesreglene

Men Mattilsynet peker på at det ikke er en anbudskonkurranse, men en konkurranse om å få en leiekontrakt, ifølge det Tone Celius, direktør for avdeling HR og økonomi i Mattilsynet opplyser til Anbud365:

– Dette er en konkurranse om leie av lokaler, ikke en vanlig anbudssak. Leiesaker er unntatt fra reglene for offentlige anskaffelser, og kontrakter inngås etter individuelle forhandlinger med flere. Det er vanlig at det gjøres individuelle tilpasninger i leiekontraktene i forbindelse med forhandlingene. Slik var også tilfelle i denne saken, poengterer hun, og fremholder:

– Mattilsynet er opptatt av likebehandling av alle tilbydere, og har blant annet fulgt samme møteagenda på alle forhandlingsmøtene. Tilsvarende forhandlinger har vi hatt på 58 andre kontorsteder. – Vi følger prinsippene om likebehandling og god forretningsskikk, slår hun fast.

Bli den første til å kommentere på "Mattilsynet tilbakeviser lokale påstander om mangel på likebehandling i leiekontrakt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.