Kofa–konferansen i Bergen har 10–årsjubileum i år. Torsdag 10. november trommes det sammen til 2016–utgaven med ny gebyrmyndighet og ulovlige direkte anskaffelser som hovedtema. Konferansen har vokst til å bli en av de absolutt viktigste arenaene innenfor offentlige anskaffelser. Nå er årets program klart.
Sekretariatsleder i Kofa, direktør Anneline Vingsgård, forteller at flere av foredragene dreier seg om årets hovedtema. Statssekretær i Nærings– og fiskeridepartementet, Lars Jacob Hiim, skal åpne konferansen og snakke om regjeringens arbeid med offentlige anskaffelser. Nemndsleder i Kofa, Georg Fredrik Rieber-Mohn, deler også sine betraktninger rundt gebyrmyndigeten. Temaet til professor og nemndsmedlem Halvard Haukeland Fredriksen er vesentlig endring av kontrakt. – Vi ser fra Kofa- praksis at vesentlig endring av kontrakt er en av de vanligste årsakene til at det det foreligger en ulovlig direkte anskaffelse, poengterer hun. Svenske erfaringer kommer også: Kristoffer Sällfors fra Konkurrensverket skal snakke om håndhevelse av ulovlige direkte anskaffelser.
Evalueringsmodeller og anbudssamarbeid
– Vi har også fått advokat og nemndsmedlem Kristian Jåtog Trygstad til å redegjøre for evalueringsmodeller og Kofa–praksis og EU–domstolspraksis om dette, fortsetter Vingsgård. Kofa–praksis viser at mange oppdragsgivere trår feil når det gjelder bruk av evalueringsmodeller og vi ønsker å løfte dette viktige temaet frem. Konkurransetilsynets nye konkurransedirektør Lars Sørgard og hans kollega, spesialrådgiver Svenn Wold Gaulen, skal orientere om anbudssamarbeid. Dette siste er spesielt relevant ettersom det kommer regler om adgang til å avvise en leverandør dersom man har klare holdepunkter for at det er inngått avtale med hensikt å vri konkurransen.
– Hva har dere med dere av erfaringer som dere drar nytte av i år?
Vingsgård peker på at erfaringen fra i fjor er at det er stor interesse for foredrag om offentlige anskaffelser. Derfor er årets konferanse lagt til Clarion Hotel Bergen Airport som har kapasitet til mange flere enn i fjor. – Vi ønsker, sier hun, å kunne tilby plass til alle som ønsker å delta på konferansen, og vi håper derfor at mange får anledning til å komme. I tillegg er det nå svært kort vei til og fra konferansen for de som kommer langveis fra. Forventingene i år er at det kommer minst like mange deltakere som på konferansen som i fjor. Og vi har i år kapasitet til mange flere!
Vår erfaring er også at mange setter pris på redegjørelsen fra Kofa–sekretariatet om viktige Kofa–avgjørelser. Av den grunn er denne programposten i år utvidet til en hel klokketime.
Vokst jevnt og trutt – år for år
– Kofa–konferansen har 10 års jubileum i år, poengterer hun. Det begynte med en visjon om – i større grad – å kunne formidle avgjørelsene våre til oppdragsgiverne og andre som må forholde seg til et komplisert regelverk. Kofa har en viktig funksjon utover å løse tvister i den enkelte sak. Vi skal også bidra til at kunnskapen om regelverket økes gjennom avgjørelsene våre. I tillegg ønsket vi å gi Kofa et ansikt utad. I 2006 var det bare ca. 30 -40 representanter fra offentlige oppdragsgivere som fant veien til Konkurransetilsynets lokaler i Bergen. Deretter har vi vokst jevnt og trutt parallelt med den voksende interessen for offentlige anskaffelser i Norge.
Sekretariatsleder Anneline Vingsgård synes det er fantastisk gøy å se at konferansen blir så godt tatt imot av anskaffelsesmiljøet i Norge: – Vi har ambisjoner om å fortsette å tilby en konferanse med tema og foredragsholdere som engasjerer innenfor dette spennende og viktige fagfeltet.
Her kan du melde deg på konferansen. Vær rask for interessen er stor!
Bli den første til å kommentere på "Kofa inviterer til hyperaktuell jubileums–konferanse"