Av advokat Tore Frellumstad, Abelia
Morgendagens utfordringer kjennetegnes ved at dagens løsninger ikke virker. Nye produkter og tjenester skal utvikles og det må skje ved mer bruk av oppstartsmiljøer. En sjettedel av BNP brukes på offentlige anskaffelser og til sammenlikning utgjør all forskning og utvikling kun to prosent av BNP. Nå lanserer kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup et program for økt samhandling mellom offentlig sektor og oppstartsselskaper – StartOff.
Statens innkjøpsmakt må brukes til å løse langsiktige problemer og ikke bare oppfylle umiddelbare behov. Ren energi, klimaendringer og endret forbruksmønster reiser spørsmål som krever helt nye svar. FNs bærekraftmål er både ambisiøse og nødvendige. For å lykkes må offentlige oppdragsgivere utfordres til å etterspørre løsninger som ennå ikke eksisterer på problemer som fremdeles ikke har oppstått. Oppstarts- og gründermiljøer spiller en sentral rolle. Innovasjoner kan ikke beskrives i en tilbudsforespørsel av den enkle grunn at løsningene ikke eksisterer. Dersom et produkt eller en tjeneste lar seg beskrive, så er det fordi den allerede finnes og dermed er det ingen innovasjon. Ved at offentlige oppdragsgivere beskriver problemet og etterspør løsningen, vil leverandørene kunne utvikle nye produkter og tjenester, og på den måten skape innovasjon. Repetisjon av gamle løsninger gir ingen nyskapning.
Professor Charles Edquist ved Lunds universitet i Sverige og Jon Mikel Zabala ved University of Deusto i Spania publiserte nylig en vitenskapelig artikkel i det prestisjefylte tidsskriftet Science and Public Policy. Her kommer det frem at offentlige anskaffelser kan bli et av de viktigste politiske virkemidler for å nå bærekraftsmålene som skal utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Innovasjon er avgjørende for å nå målene og forutsetningen for innovasjon er at oppdragsgiver beskriver problemet som skal løses eller funksjoner som skal oppfylles (funksjonell anskaffelse) i stedet for å beskrive produktene som skal kjøpes (produktinnkjøp).
Statsminister Erna Solberg, som leder FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene, har tidligere uttalt at med bruk av bedre metoder for innkjøp kan vi bidra til bedre løsninger for befolkningen og et mer innovativt og omstillingsdyktig næringsliv. Det er både riktig og viktig, men prosessene må også identifisere og bidra til å nå politiske målsettinger. På den måten kan anskaffelsene gjøres til et effektivt politisk instrument som bidrar til innovasjon. Artikkelforfatterne påpeker at de nye bærekraftige løsningene – innovasjonene – fremkommer gjennom å utløse potensialet mellom innovatører og leverandører og ikke fra offentlige oppdragsgivere. Innovasjonskraft gir bærekraft. Derfor må samfunnets utfordringer og behov omsettes til funksjonelle krav.
Regelverket for offentlige anskaffelser er ikke til hinder for innovasjonspolitiske mål. Tvert imot fremgår det av EUs anskaffelsesdirektiv at funksjonelle krav i tilbudsforespørslene er egnet for å få frem innovasjon i offentlige anskaffelser og derfor bør benyttes i størst mulig utstrekning.
Funksjonelle krav fører også til økt konkurranse, ikke bare mellom leverandører av lignende løsninger, men også mellom ulike produkter og tjenester som løser det samme problemet. Funksjonelle anskaffelser bidrar derfor ikke bare til innovasjon, men er også et kraftig virkemiddel for bedre konkurranse.
Nå må offentlige oppdragsgivere kjøpe tanker som ikke er tenkt og Astrups forslag kan bidra til nettopp det.
Bli den første til å kommentere på "Nyvinning for nystartede"