Flere bransjer, blant disse asfaltbransjen, befinner seg i et lite skifte, hvor EPD-innhold med bl.a. CO2-utslipp brukes mer og mer som tildelingskriterium. På Innlandet har det ført til en skarp kniving mellom to anleggsgiganter nettopp om en asfaltkontrakt. Ifølge daglig leder Håkon Hauan i EPD-Norge er nye og innovative produksjonsmetoder, som fremmer kutt i CO2-utslippet, raskere ute i markedet enn standardene klarer å håndtere.
Det dreier seg om en tvist om fire nye asfaltkontrakter i Innlandet på til sammen 180.000 tonn. Fylkeskommunen har vektet utslipp av CO2-ekvivalenter i tillegg til laveste pris i den såkalte Hedmarken-Lillehammer-kontrakten. Byggherren krevet et klimaregnskap etter nærmere angitte spesifikasjoner. I de tre månedene som er gått siden begynnelsen av mars er kontrakten blitt tildelt begge de to billigste leverandørene, altså Veidekke og Peab, hver sin gang, ifølge Veier24, som skrev om saken først.
EPD (Environmental Product Declaration) står sentralt i denne tvisten. – EPD dreier seg om klimaavtrykk, og der finnes det ikke nødvendigvis noen fasitløsninger. Det handler om biogent bindemiddel i Veidekkes tilbud, og om det finnes godkjente EPDer for det? Det er tredjepartsgodkjennelse som det står på, og om regnestykkene for CO2 blir riktige, sier Johan Nøkleholm, som er enhetsleder for tilstand og vedlikehold i Innlandet fylkeskommune, til.
Nye og innovative produksjonsmetoder
Daglig leder Håkon Hauan i EPD-Norge sier til Veier24 at man befinner seg i et lite skifte, hvor EPD-innhold med blant annet CO2-utslipp brukes mer og mer som tildelingskriterium. Det er forholdsvis nytt, og dermed kanskje lett å klage på for å få innsyn. Dette er ikke unikt for asfaltbransjen. Nye og innovative produksjonsmetoder, som fremmer at vi får ned CO2-utslippet, er raskere ute i markedet enn standardene klarer å håndtere.
EPD-Norge har et omfattende system og hierarki av standarder, men det står ikke noe spesifikt om biogent bindemiddel og hvordan det skal håndteres. Nye standarder er på vei, og der vil det stå mer om saken.
Håndtert ok
– Pr. i dag står det ikke noe spesifikt i standarder eller regler, og det springende punktet er hvordan EPD skal kalkulere biogent bindemiddel? I denne saken med Innlandet, Peab og Veidekke har vi sagt at det er OK hvordan kalkulasjonene er håndtert. EPDene er innenfor regelverket til EPD-Norge, innenfor standardene som brukes og innenfor generell praksis, sier Hauan.
Dagens gjeldende byggevarestandard heter 15804-A1, og er den som alle asfalt-EPDer skal være basert på. Den standarden er under revisjon, og i ny versjon vil det står litt om hvordan biogene bindemidler skal håndteres. Ny standard som omfatter asfalt – og trolig ny standard for tilslag også – skal være på plass i løpet av 2021, ifølge EPD-Norge. Men det vil være en implementeringstid på nærmere tre år, og det betyr at i en periode vil to varianter av standarden eksistere. Den nye byggevarestandarden vil hete 15804-A2, og versjon A1 eller A2 kan bli en viktig nyanse for asfaltkontraktene framover når begge versjoner på plass.
Bli den første til å kommentere på "EPD-innhold med bl.a. CO2-utslipp brukes mer og mer som tildelingskriterium"