Oslo kommune var for fire år siden helt i sluttfasen av sin førkommersielle anskaffelse for gravefrie stikklednings-løsning (NoDig), men kom ikke helt i mål. Seks måneder testing og utvikling, samt noen millioner kroner gjensto. Men Oslo kommunes vann- og avløpsetat gir seg ikke. Nå er millioner på plass og det inviteres til et innovasjonspartnerskap. Her er mye å spare og det er miljøgevinster å hente. Et bidrag til en gravefri hovedstad kan etter planen komme på banen i 2023.
Det er 10 år siden Oslo VAV startet arbeidet med NoDig-Challenge. Før NoDig Challenge fantes det ikke gravefrie metoder for å koble stikkledninger til hovedledningene. VAV utfordret derfor markedet til å utvikle nye metoder, men kom ikke helt i mål med prosjektet. Nå setter Oslo VAV av 20 millioner kroner til sluttføring.
Nå er det innovasjonspartnerskap etaten satser på. Målet er at en gravefri metode for tilkobling fra hus til hovedvannledning skal bli en realitet innen første halvår 2023. Gjennom konkurransen skal det utvikles teknologi som gir fullstendig gravefrie stikkledningstilkoblinger ved rehabilitering av hovedvannledninger. Tilkoblinger kan gjøres på hovedledning eller i vannkum eller begge deler, heter det i konkurransedokumentene. Metoden i sin helhet skal skape minimale miljøbelastninger.
Pris 20%, kvalitet/gjennomføringsevne 80%
Etaten vil invitere de fem leverandørene som best oppfyller kvalifikasjonskravene, til å inngi tilbud. Frist for forespørsel om å få delta, er 26. august. Det tas sikte på å inngå partnerskapskontrakter med inntil to tilbyder, og det er forskriften om innkjøpsregler i forsyningssektorene som legges til grunn. Tildelingskriteriene er pris 20%, kvalitet 50% og gjennomføringsevne 30%.
I forbindelse med planleggingen av NoDig Development har Oslo kommune Vann- og avløpsetaten (VAV) invitert kommuner og offentlige virksomheter til å være med som følgevirksomheter i innovasjonspartnerskapet. Seks kommuner følger NoDig Development: Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Drammen og Bærum.
Fire faser
Innovasjonspartnerskap gjennomføres i fire faser:
- FASE 1: Utviklingsfasen
- FASE 2: Partners utarbeidelse og test av løsningen
- FASE 3: Oppdragsgivers testing og godkjenning
- FASE 4: Opsjon på anskaffelse av prosjekt i bygate. Full pilottest av løsningen i bygater Fase 4 vil være delt inn i 3-4 separate opsjonsprosjekter
I en artikkel på nettsiden til Rørinspeksjon – Norge heter det at det nå gått nesten fire år siden NoDig-Challenge ble avsluttet, uten at markedet «tok ballen videre» med de ressurser som var nødvendig for å kommersialisere den gravefrie løsningen. Det manglet seks måneders testing og utvikling og noen millioner kroner for å komme i mål den gangen.
Estimatet er fortsatt en innsparing på om lag 40% av kostnadene ved hjelp ny teknologi, samtidig som flere ledninger kan rehabiliteres pga. kortere arbeidstid. I tillegg kan ny teknologi redusere støv, støy og belastning for nærmiljøet.
Under NoDig Challenge ble det inngått rammeavtaler med to leverandørkonsortier. Disse leverandørene var NCC Construction AS og konsortiet Hawle Water Technologies, Techni og Båsum Boring. NCC trakk seg før siste fase, hvor fullskala felttester ble gjennomført på eget testfelt i Ås kommune.
Bli den første til å kommentere på "Klinker til med innovasjonspartnerskap for gravefri vanntilkopling i Oslo"