Hver femte leverandør i Danmark som har det offentlige som mulig kunde, opplever at det offentlige nå mer enn for tre år siden selv tar seg av oppgavene. Det vil si at det færre oppdrag blir lagt ut på anbud. I tillegg gjør dyre anskaffelsesprosesser og snevert fokus på pris at mange i leverandørmarkedet helt avstår fra å delta i offentlige anbudskonkurranser. Det fremgår av en ny rundspørring i regi av Dansk Industri.
Dansk Industri gjennomfører fire ganger i året en undersøkelse blant sine medlemmer, kalt Dis Virksomhedspanel. Medlemmene er representativt fordelt både i størrelser og bransjer. I undersøkelsen for 3. kvartal, deltok 741 medlemmer. Av disse er det drøyt 400 som sier at de selger til det offentlige eller har muligheter for det.
Statistikk viser ellers at den danske indeksen for hvor stor andel av det offentliges budsjetter som benyttes til kjøp i det private leverandørmarkedet, er fallende for tredje året på rad.
Transaksjonskostnader og pris
Blant de leverandørene som i øyeblikket ikke selger produkter eller tjenester til det offentlige, men som har mulighet til det, svarer litt over 30% at det skyldes at kostnadene med å lage tilbud i forhold til kontraktens størrelse er blitt for store. Om lag 20% oppgir at det offentlige legger for stor vekt på pris, og at de av de grunn avstår fra å delta i offentlige anbudskonkurranser.
Litt over en av ti i undersøkelsen sier at de ikke er med i konkurransene fordi de ennå ikke har lyktes å vinne en slik konkurranse. Nær 30% oppgir «annen forklaring» som svar på spørsmålet om hvorfor de ikke er med i konkurransene – eller som ikke vet hvorfor de ikke selger til det offentlige.
Kunne, men selger ikke
Det er, fremgår det av resultatene i undersøkelsen til Dansk Industri, særlig de mindre leverandørene med inntil 20 ansatte som ikke selger til det offentlige på tross av at de mener at de har muligheten.
Dansk Industri opplyser at tall fra Europakommisjonen viser at hele 42% av danske offentlige anskaffelser avgjøres på bakgrunn av laveste pris. Aktuell forskning, heter det, viser dessuten at det på tvers av bransjer kan sees en sammenheng mellom høyere kostnader før kontraktinngåelse for salg til det offentlige sammenliknet med til private.
Bli den første til å kommentere på "Mener flere nå enn før velger egenregi fremfor anbudskonkurranse"