Kan være lettere for SMB med lokale innkjøp utenfor interkommunale innkjøpssamarbeid

Anbud265: Kan være lettere for SMB med lokale innkjøp utenfor interkommunale innkjøpssamarbeidStatssekretær Kjersti Bjørnstad i Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) har, sier hun til Anbud365, notert at kommunale innkjøp kan være en utfordring for distriktsbutikker, fordi det mange steder blir lagt opp til store interkommunale innkjøp som i praksis gjør det umulig for mindre leverandører å delta i anbudskonkurranser (foto: Trond A. Isaksen).

Skriv ut artikkelen

Noen kommuner har gode erfaringer med en fleksibel innkjøpspolitikk der mindre og mer lokale innkjøp blir tatt ut av det interkommunale innkjøpssamarbeidet og gjennomført på en måte som gjør det lettere for mindre bedrifter å delta i konkurransen. Det opplyser statssekretær Kjersti Bjørnstad i Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) til Anbud365. Og hun gir flere eksempler på slik praksis. Hun kommenterer to rapporter som peker på at kommunale innkjøp kan være en utfordring for distriktsbutikker.

Dersom kommunale innkjøp skal være et område med sterkere satsing, må det også prioriteres som arbeidsoppgave, konkluderer Menon Economics i rapporten «Gjennomgang av Merkur-programmet».  Om man kan stimulere til mer offentlig innkjøp gjennom å lette/endre på regelverket for offentlige anskaffelser i distriktskommuner, bør tas opp på sentralt, statlig nivå, konkluderer Oxford Research i rapporten «Tilleggstjenestene i Merkur».

I en kommentar til rapportene konstaterer statssekretæren at KDD har ansvaret for Distriktssenteret, som forvalter Merkur-programmet. Merkur-programmet er et utviklings- og kompetanseprogram for distriktsbutikker.

Store interkommunale innkjøp

– Vi har, slår hun fast, notert oss at rapportene fra både Oxford Research og Menon Economics peker på at kommunale innkjøp kan være en utfordring for distriktsbutikker, fordi det mange steder blir lagt opp til store interkommunale innkjøp som i praksis gjør det umulig for mindre leverandører å delta i anbudskonkurranser.

Statssekretær Bjørnstad peker på at det er en oppgave for Merkur og Distriktssenteret å gjøre kommunene oppmerksomme på det handlingsrommet som finnes i regelverket for offentlige anskaffelser: – Kommunene kan legge til rette for at mindre og lokale aktører får delta i konkurranser om kommunale innkjøp. Dette kan for eksempel skje ved å dele opp store innkjøp slik at flere bedrifter kan delta i konkurransen. Kommunene kan også bestemme hva slags kriterium som skal benyttes ved vurdering av anbud. Distriktssenteret forteller om kommunenes handlingsrom på sine nettsider og har også holdt webinar om tematikken.

Fleksibel innkjøpspolitikk – eksempler

– Flere kommuner har gjort vedtak om anskaffelsesstrategier der flere arbeidsplasser og vekst for det lokale næringslivet er en av målsettingene, forteller statssekretæren. Noen kommuner har gode erfaringer med en fleksibel innkjøpspolitikk der mindre og mer lokale innkjøp blir tatt ut av det interkommunale innkjøpssamarbeidet og gjennomført på en måte som gjør det lettere for mindre bedrifter å delta i konkurransen:

For eksempel har Telemark innkjøpssamarbeid ( som organiserer 7 kommuner i Midt-Telemark) fått på plass en rammeavtale om næringsmiddel som gjelder for alle kommunale virksomheter i de syv kommunene. Men de har valgt å gjøre unntak for mindre virksomheter som får gjøre innkjøp av næringsmiddel gjennom egne avtaler, med f.eks. lokale dagligvarebutikker. Suldal kommune deltar i innkjøpssamarbeid på Haugalandet og har IT-samarbeid med nabokommuner. Men kommunen har valgt å ta innkjøp av dagligvarer til grendeskolene ut av felles innkjøp og gjennomføre en kommunal anbudsprosess tilrettelagt for mindre virksomheter. Distriktssenterets fagartikkel om innkjøpssamarbeid og lokal handel gir mer informasjon om dette.

Bli den første til å kommentere på "Kan være lettere for SMB med lokale innkjøp utenfor interkommunale innkjøpssamarbeid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.