Bred front med ni tunge aktører krever endringer i dansk anskaffelseslov

Anbud365: Bred front med ni tunge aktører krever endringer i dansk anskaffelseslovErhvervsminister Simon Kollerup er i ferd med å forberede endringer i den danske anskaffelsesloven (foto Keld Navntoft).

Skriv ut artikkelen

Lettere tilgang for små og mellomstore til offentlige anbud, reduserte transaksjonskostnader og styrket innovasjon. Dette er noen av de sju kravene som en bred front av ni tungtveiende aktører i dansk offentlige anskaffelser står bak noen uker før revidert anskaffelseslov ventes på bordet. Her har oppdragsgivere, offentlige innkjøpere og store leverandørorganisasjoner lagt sine motsetninger til side og samlet seg i et håp om å få en mer fleksibel anskaffelseslov.

Den danske regjeringen tar sikte på å legge forslag til endring av sin anskaffelseslov – udbudsloven – for Folketinget i mars i år. Selv om det bare dreier seg om endringer i en lov, er det knyttet betydelige forventninger til hva som kommer. I en felles uttalelse er en rekke store interesseorganisasjoner og offentlige oppdragsgivere gått sammen om å stille sju forslag til en mer fleksibel anskaffelseslov.

Disse står bak forslaget: Dansk Industri (søsterorganisasjon til NHO), DI Dansk Byggeri, Dansk Erhverv, SMVdanmark, IKA (offentlige innkjøperes organisasjon), Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelsen (FMI), Danske Regioner, Kommunernes landsforening (søsterorganisasjon til KS) og Statens og Kommunernes Indkøbsservice.

Fjerne unødvendige prosedyreregler

Et av forslagene går ut på å legge til rette for små og mellomstore bedrifter. Det er avgjørende, heter det, at regler og anskaffelsespraksis understøtter at disse fortsatt kan og vil komme med tilbud i offentlige anbudskonkurranser. Anbefalingen går på å avdekke om unødvendige, prosedyreregler kan fjernes – slike som virker som en barriere for SMB-ene. Likeledes anbefales det å se på om – eksempelvis – regler om dokumentasjonskrav bør lettes slik at det blir lettere for nystartede virksomheter å komme seg inn på det offentlige markedet.

Erfaring viser, heter det, at dynamiske innkjøpssystemer gjør at små og mellomstore bedrifter får reell mulighet for å vinne offentlige kontrakter. I den forbindelse vil de at et dansk særkrav blir fjernet, nemlig at oppdragsgiver skal gi hver tilbyder en relativ begrunnelse for hvorfor de vant eler ikke vant et innkjøp. Det er en uforholdsmessig stor oppgave, hvis oppdragsgiveren ønsker å evaluere på kvalitet og det samtidig er mange tilbydere. I stedet ønsker forslagsstillerne at den tilbyderen som mener å ha behov for det, kan be om – og få en slik begrunnelse.

Justere anbudsdokumentene

Forslagsstillerne ønsker også at det skal gis en tydelig adgang til å justere anbudsdokumentene etter kunngjøring, f.eks. om, å justere beskrivelsen av eller kravene til et begrenset antall varer i et sortiment på mange tusen varer.

Det bes også om utvidet mulighet til å benytte såkalte fleksible anskaffelsesformer, som konkurranse med forhandling og konkurransepreget dialog. Dette gir erfaringsmessig bedre resultater av anskaffelsen, da f.eks. innovative løsninger i markedet kan trekkes inn på en bedre måte kan. Dette selv om de dialogbaserte anskaffelsesformene når det gjelder transaksjonskostnader blir noe tyngre.

Utvidete adgang til å endre kontrakter i driftsfasen, mer fleksible regler for kjøp under terskelverdiene og lettere dokumentasjonskrav er andre innspill.

Bli den første til å kommentere på "Bred front med ni tunge aktører krever endringer i dansk anskaffelseslov"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.