Raser mot innføring av krav om lærlinger i offentlige kontrakter

Anbud365: Raser mot innføring av krav om lærlinger i offentlige kontrakterÅ gjøre oppdragsgivers tvil om tilbydernes integritet obligatorisk som avvisningsgrunn. er en markant skjerpelse og etterlater et enormt fortolkningsrom for oppdragsgivernes vurdering, konstaterer Dansk Industri, her ved sin adm. dir Lars Sandahl Sørensen (foto: Sarah Hartvigsen Juncker).

Skriv ut artikkelen

Danmarks mektigste organisasjon for leverandører, Dansk Industri (DI), raser mot sin regjering som foreslår inntatt lærlingkrav i sitt forslag til endringer i den danske anskaffelsesloven. Det er en risiko for at forslaget reelt vil føre til færre lærlinger på offentlige prosjekter, heter det i organisasjon høringsuttalelse, der det også hevdes at innføring av lærlingkrav er et brudd på forståelsen om at loven ikke skulle avspeile politiske hensyn og ønsker til regulering.

Regjeringen i Danmark har på høring et forslag til endring av sin udbudslov – sin lov om offentlige anskaffelser. I sin nåværende form, skriver Danmarks NHO, Dansk Industri, i sin høringsuttalelse, kan vi ikke støtte lovforslaget. Det avspeiler ikke de ønsker og endringer som en bred krets av oppdragsgivere og tilbydere har fremlagt. Endringene må styrke fleksibilitet, innovasjon og kvalitet i samarbeidet mellom det offentlige og private – i tillegg til å sikre SMB-vennlige tiltak.

I første rekke er det lærlingkravet i lovforslaget som arbeidsgiverne reagerer mot. Med visse unntak skal oppdragsgivere, heter det i lovforslaget, ta med i kontrakten krav om bruk av personer under opplæring ved gjennomføring av offentlige bygg- og anleggskontrakter i Danmark med varighet på minst seks måneder og med verdi over fem mill.

Kan føre til færre lærlinger

Dansk Industri er enig i at det er behov for å sikre fremtidens faglærte arbeidskraft gjennom flere lærlinger. Men det er betydelig usikkerhet knyttet til effekten av lovforslaget. Det er en risiko for at forslaget reelt vil føre til færre lærlinger på offentlige prosjekter, fremholder DI, da lovforslaget vil skape betydelig usikkerhet og byråkrati for de praktikerne som skal arbeide med reglene.

Det er en ergerlig endring, konstateres det, og det er et viktig brudd med den felles forståelsen av formålet med den danske udbudsloven. Loven skulle ikke avspeile politiske hensyn og ønsker til regulering, slik DI oppfattet den opprinnelige forståelsen mellom partene da loven kom i 2016. Loven skulle være et sett av regler for hvordan det offentlige skal kjøpe og ikke hva som skal kjøpes inn.

Avvisningsgrunn

Dansk Industri støtter for øvrig heller ikke lovforslaget om å gjøre oppdragsgivers tvil om tilbydernes integritet obligatorisk som avvisningsgrunn. Det er, skriver arbeidsgiverorganisasjonen, er en markant skjerpelse og etterlater et enormt fortolkningsrom for oppdragsgivernes vurdering. Det vil lede til uklar praksis og innebære en vesentlig risiko for bedriftenes rettssikkerhet. Avvisningsgrunner bør være frivillig å bruke for den enkelte arbeidsgiver, mener DI.

Likeledes ergrer det DI at lovforslaget i såpass begrenset omfang innebærer muligheter for justeringer og endringer i konkurransegrunnlag og underveis i kontraktsperioden. Det begrenser innovasjon og muligheter for å lytte til og tilpasse utviklingen hos bedriftene. Dette formålet makter ikke lovforslaget å løfte, konkluderer den danske arbeidsgiverorganisasjonen i sin høringsuttalelse.

Bli den første til å kommentere på "Raser mot innføring av krav om lærlinger i offentlige kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.