Rydder opp etter ville markeds-tilstander under pandemien- svindel for opptil 7,5 mrd?

Anbud365: Rydder opp etter ville markeds-tilstander under pandemien- svindel for 7,5 mrdHelse- og sosialdepartementet i Storbritannia mener, ifølge en revisjonsrapport, at de i 38 kontrakter fra pandemitiden, enten ved reduserte volum eller kansellasjon, kan spare det offentlige for drøyt 6,5 milliarder norske kroner. På bildet helseminister Sajid Javid (foto: Richard Townshend).

Skriv ut artikkelen

I Storbritannia foregår oppryddingen etter de ville tilstandene på markedet for personlig verneutstyr under pandemien. Av en rapport fra den britiske riksrevisjonen, gjorde det britiske helse- og sosialdepartementet nær 1000 slike kontrakter. Innkjøpt utstyr for nær 33 milliarder norske kroner er stemplet som totalt ubrukelig. Noen av dem fordi det forelå mistanke om moderne slaveriarbeid i produksjonen. I kjøp til en samlet verdi av opptil 7,5 milliarder kan det være mistanke om svindel – svindel for drøyt 1, 5 milliarder er forhindret.

Den britiske riksrevisjonen, National Audit Office, har undersøkt det britiske helse- og sosialdepartementets håndtering av kontrakter knyttet til personlig beskyttelsesutstyr under pandemien. Markarbeidet ble gjort mellom august 2021 og februar i år.

I mars 2020 eksploderte etterspørselen etter slikt utstyr, samtidig som eksporten fra hovedprodusent Kina falt og også andre land innførte restriksjoner på egen eksport av utstyret. Et ekstremt overopphetet marked oppsto, desperate kunder kjempet mot hverandre, prisene ble jaget oppover og store volumer ble kjøpt av leverandører som var helt nye i dette markedet.

Ubrukelig utstyr

Allerede i juni 2021 rapporterte departementet om problemer med å håndtere kontraktene. 12,6 milliarder utstyrsenheter var da på lager, og av disse feilet nær tre milliarder i den umiddelbare kvalitetssjekkingen. 226 millioner var ubrukelige for helsevesenets førstelinjetjeneste.

Til sammen ble det sluttet nær 10 000 kontrakter for levering av nær 38 milliarder utstyrsenheter, som hansker, drakter og masker. Nær 9500 ble kontrahert gjennom den vanlige kanalen som departementet benytter seg av, men ytterligere to ble etablert for anledningen – hvorav en som skulle sikre kjøp fra britiske leverandører alene.

46 kontrakter uten grundig sjekk

I mai 2020 etablerte departementet en sjekkrutine i åtte steg, og 46 av de 115 kontraktene ble tildelt før denne prosedyren ble tatt i bruk. Dette var leverandører foreslått av ulike myndighetspersoner. Departementet, skriver revisjonen, var da ikke i posisjon til helt ut å forstå risikoen forbundet med kontraktshåndteringen når det gjaldt disse leverandørene.

Den sterke konkurransen gjorde at mange leverandører bad om og fikk betalt for leveransen på forhånd. Revisjonen skriver at departementet har identifisert fem forhåndsbetalte kontrakter til en verdi av ca. 220 millioner norske kroner, der det risiko for at leveranse uteblir.

Uegnet utstyr for 33 mrd

Utstyr for om lag 33 milliarder norske kroner er totalt blitt vurdert som uegnet for førstelinjetjenesten. Hver tredje enhet ble levert uten å være i pakt med spesifikasjonene fra departementet, en annen tredjepart var i en slik forfatning at de overhodet ikke kunne brukes, og resten er ikke tatt i bruk på grunn av ufullstendig papirarbeid eller mistanke om moderne slaveriarbeid. I tillegg regner departementet med at halvannen million enheter har passert utløpsdatoen.

Departementet mener at de i 38 kontrakter, enten ved reduserte volum eller kansellasjon, kan spare det offentlige for drøyt 6,5 milliarder norske kroner. 176 kontrakter er inne i ulike faser av tvist mellom leverandør og departement. I 117 av dem er den vesentligste årsaken til tvisten tvil om kvaliteten på det utstyret som er levert.

Forhindret svindel for 1,5 mrd

Overfor revisjonen har departementet anslått at det kan forekomme feil eller svindel imellom 0,5 og 5% av kostnadene til kjøp av utstyret. I alt har departement inngått kontrakter for nærmere 150 milliarder norske kroner. Etter at det fikk på plass sin åtte-stegs kontrollrutine i mai i 2020, regner departementet med at svindel for drøyt 1, 5 milliarder er forhindret – i tillegg til at ytterligere 200 millioner er hentet tilbake etter oppdagete svindel.

Bli den første til å kommentere på "Rydder opp etter ville markeds-tilstander under pandemien- svindel for opptil 7,5 mrd?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.