Viktige begivenheter i tur og orden: 3.mai: Konferansen «Digitale anskaffelser-2022», 10.mai: Anbud365-webinar med Thommessen og 16.juni: Anbud365-dagen. Ellers har Sykehusinnkjøp sagt opp en tolkeavtale, et nytt innovasjonspartnerskap er på gang, og tre kommuner troner på toppen av liste for kjøp fra vikarbyråer. Offentlige innkjøpskrav har en positiv innvirkning på økologisk produksjon, og Vestland fylkeskommune deler et kontraktsområde opp i 30 mindre kontrakter. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Historisk Anbud365-webinar 10. mai
På Anbud365-webinaret 10. mai kl. 0930 tar partner Wenche Sædal og fast advokat Åse Rieber-Mohn i Advokatfirmaet Thommessen for seg temaet hvordan oppdragsgiver kan og bør behandle tilbud som inneholder (potensielle) vesentlige avvik. Dette er det første Anbud365-webinaret i regi av vår nye samarbeidspartner. Meld deg på her.
Påmelding til Anbud365-dagen 16.juni er i gang
Nå er early bird-påmeldingen til årets utgave av Anbud365-dagen – 16. juni – i gang. Programmet er spekket med go’biter for alle som jobber med offentlige anskaffelser, enten på kjøper- eller leverandørsiden. Du kan delta enten fysisk eller digitalt. Sjekk program og meld deg på her.
Fortsatt plasser på DFØ-konferansen 3. mai
Det er fortsatt mulig å melde seg på til konferansen Digitale anskaffelser-2022 tirsdag 3. mars i regi av DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) på Radisson BLU Scandinavia i Oslo. Vil du henge med på utviklingen innen digitalisering av offentlige anskaffelser, er dette et arrangement du bør få med deg, lyder det fra DFØ.
Kontrakt på akutt tolkebehov oppsagt
Det er avdekket brudd på en av helseforetakenes rammeavtaler på tolketjenester. Bruddet gjelder rammeavtalens bestemmelser om timelønn for tolker. Derfor sies nå avtalen opp, melder Sykehusinnkjøp. Avtalen på akutt tolkebehov er en av fem avtaler på tolketjenester. Det vil bli gjennomført en ny anskaffelse av akutte tolkebehov.
Når en pandemi treffer …
Det er behov for tydeligere føringer for hvordan utstyrsberedskapen i kommunene skal sikres slik at alle kommuner er i stand til å ha nødvendig utstyr når en pandemi treffer. Det kan være krevende både å ha og vedlikeholde kommunale lagre, men også håndtere innkjøp i en situasjon der tilgangen plutselig blir svært vanskelig, ifølge et KS-prosjekt.
Nytt innovasjonspartnerskap
Smart Data har mottatt 12 mill fra Innovasjon Norge til et innovasjonspartnerskap. Prosjektet dreier seg om hvordan kommunale data kan gjøres tilgjengelig på tvers av systemer og aktører, og blir utnytte disse på en smart måte. Konkurranse om innovasjonspartnerskapet kunngjøres høsten 2022.
Offentlige krav til økologisk mat
– Hvis offentlige barnehager, skoler, sykehus, sykehjem og Forsvaret har krav om å kjøpe økologisk mat, har bøndene sikrere avsetning for produktene sine. Forskning viser at offentlige innkjøpskrav har en positiv innvirkning på økologisk produksjon, sier styreleder i Økologisk Norge, Stina Mehus til Nationen.
Størst på innkjøp fra vikarbyråer
Kommunene bruker nå over dobbelt så mye penger på helsevikarer enn for åtte år siden. Det blir dårlig mottatt av Sykepleierforbundet. De tre kommunene med størst utgifter til innkjøp fra vikarbyråer i 2020 var Oslo, Bærum og Trondheim. I spesielt Bærum er økningen høy – fra åtte millioner i 2019 til 50 millioner i 2020, melder FriFagbevegelse.
Konkurransepreget dialog ved bru-kontrakt
Bane NOR og Implenia har inngått kontrakt om bygging av jernbanebru for dobbeltsporet jernbane over i Stange kommune i Innlandet. Kontrakten har en verdi på ca. 1,8 mrd. Anskaffelsen er gjennomført som konkurransepreget dialog, der Implenia har benyttet muligheten til å bruke egen kompetanse og erfaring for å finne de gode løsningene.
Reproduserer gamle IT-modeller
Dagens modeller for anskaffelser skaper utelukkende en «master – servant»-relasjon, uegnet til annet enn å reprodusere gamle modeller for en ny tid. Norsk IKT-næring kan i fremtiden ikke bygges på ekspansjon av årsverk i offentlig sektor, skriver PhD Svein Tore Kristiansen, Director i Business Consulting, Sopra Steria i Stat&Styring.
Ny kontraktsform – håper på bedre konkurranse
Vestland fylkeskommune opplyser i en pressemelding at kontraktsområdet nå skal deles opp i cirka 30 mindre kontrakter og det skal tas i bruk en ny kontraktsform som fylkeskommunen kaller byggherrestyrt med delt funksjonsansvar. Mer drift for pengene og mer deltakelse fra små og mellomstore entreprenører er håpet.
Ønsker mer ambisiøse klimakrav
Anleggsbransjen bidrar til betydelige klimagassutslipp. Offentlige innkjøp står for rundt halvparten av anleggsvirksomheten i Norge, og en fersk rapport peker på at offentlige innkjøpere må stille mer ambisiøse klimakrav, skriver veier24.no.
Umulig å gjennomgå og beregne
Staten har en stor mengde kontrakter med private aktører. Det har ikke vært mulig å gjennomgå og beregne provenyet av å endre på vilkårene for prisjustering i alle disse kontraktene. Det slår finansminister Trygve Slagsvold Vedum fast i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.
AI avgjørende
Staten må støtte opp under de beste AI-prosjektene, og sikrer at alle viktige prosesser i offentlig regi, det være seg store offentlige innkjøp eller nye industristrategier, vektlegger betydningen av AI som avgjørende innsatsfaktor. AI vil spille en avgjørende rolle for samfunnets videre utvikling, skriver Øyvind Husby, adm.dir i IKT-Norge.
Sammen om datatrafikk-overvåking
Hvis kommunen selv skulle hatt en proaktiv tilnærming til datatrafikk-overvåking, ville det krevet tre-seks personer med rett kompetanse og en vaktordning. Dette har ikke Kvinnherad ressurser til. Derfor går kommunen sammen med noen andre Haugalandet/Sunnhordland-kommuner nå ut med et anbud, skriver Kvinnheringen.
Offentlig-privat samarbeid opp
Beregninger fra Dansk Industri på bakgrunn av nye tall fra Danmarks Statistik viser en klar fremgang på 0,6 prosentpoeng når det gjelder samarbeidet med private leverandører om kommunale driftsoppgaver i 2021. Andelen oppgaver ligger nå på 26,8%, hvilket er nær rekorden fra 2017 på 26,9%.
Kommunal anskaffelsespraksis får godkjent
Sveriges Kommuner och Regioner har gjort undersøkelser av foretaksklimaet i kommunene, bl.a. offentlige anskaffelser, der 5000 bedriftsledere i 57 kommuner deltok. Bedriftslederne gir kommunenes anskaffelseshåndtering karakteren «63» noe som betyr godkjent, som året før.
Positivt med klimabonus i innkjøp, men …
Den svenske regjeringen foreslår at offentlige oppdragsgivere skal omfattes av retten til bonus ved kjøp av klimagunstige biler. Det er positivt, mener Upphandlingsmyndigheten, men ved samtidig å innføre pristak og skjerpede utslippskrav kan det føre til at kommuner og regioner velger bort det det beste klima-alternativet.
Haster med påmelding til EM i anskaffelser
Nå haster det! Innen 30. april må alle offentlige oppdragsgivere som ønsker å konkurrere om årets Procura+-priser i offentlige anskaffelser, ha meldt seg på. Det konkurreres innenfor bærekraftige, sirkulære og/eller innovative anskaffelser i det som ofte kalles EM i offentlige anskaffelser. Det er nettverket ICLEI-Europe som står bak konkurransen.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 29. april"