Appell: Gå i dialog, finn konstruktive løsninger for de mest prisrammede leverandørene

Anbud365: Appell Gå i dialog og finn konstruktive løsninger for de mest prisrammede leverandøreneStatssekretær Halvard Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) appellerer i en kommentar til Anbud365 offentlige oppdragsgivere om i sine avtaler å finne konstruktive løsninger for leverandørene som er mest utsatt for prisøkninger (foto: NFD/Øyvinn Myge).

Skriv ut artikkelen

Det røyner på for mange leverandører til det offentlige nå, og de tar kontakt for å regulere priser. Handlingsrommet i anskaffelsesregelverket for å gjøre endringer i eksisterende kontrakter er til stede. Men anstrengt kommuneøkonomi gjør at dette handlingsrommet lett blir mest juss, og svaret nei. Statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) viser forståelse, men oppfordrer i en kommentar til Anbud365 likevel til å forsøke gjennom dialog å finne konstruktive løsninger for de mest utsatte bedriftene – til beste for lokalsamfunn og arbeidsplasser.

Tidligere i høst sendte næringsminister Jan Chr. Vestre melding til alle offentlige oppdragsgivere. Han understreker der behovet for dialog mellom oppdragsgivere og leverandører om hvordan fremtidige kontraktsvilkår kan utformes slik at de balanserer risikoen på en god måte. I enkelte situasjoner kan det også være behov for å gjøre endringer i allerede inngåtte kontrakter, het det. Begge sider bør ha felles interesse i at avtalepartene deler på risikoen.

En melding med samme formål og innhold ble sendt alle offentlige oppdragsgivere fra næringsministeren også i mai i år.

Hvor skal vi ta pengene fra?

I kjølvannet av henvendelsene fra statsråd Vestre har Anbud365 mottatt tilbakemeldinger fra kommune-hold.  Kommunene har jevnt over dårlig økonomi, og spørsmålet kan formuleres slik: Hvor tenker næringsministeren at vi skal ta pengene ifra om vi godtar leverandørenes prisøkninger?  I en kommentar til Anbud365 sier statssekretær Ingebrigtsen i NFD at dehar forståelse for at noen innkjøpere også opplever situasjonen som utfordrende, og:

–  Vi forstår at kommuner og fylkeskommuner har ulike muligheter til å kunne følge oppfordringen. De må selv vurdere om de vil bruke handlingsrommet de har. Derfor vil jeg gjerne gjenta oppfordringen om å forsøke å finne konstruktive løsninger for de bedriftene som er mest utsatt for prisøkningene. Mange kommuner og fylkeskommuner kjøper varer og tjenester fra lokalt næringsliv. Det er av interesse både for det lokale næringslivet og for lokalsamfunnene at man har god kontakt seg imellom om eventuelle utfordringer man har knyttet til overholdelsen av avtaler, som ivaretar arbeidsplasser og aktivitet over hele landet, slår statssekretæren fast.

Undersøkelse

KSI har for øvrig gjennomført en medlemsundersøkelse (oktober 2022) der de ønsket å måle hvordan kommunene forholder seg til mottatte ekstraordinære prisjusteringer som følge av krigen eller pandemien. Analysen viser at halvparten av Norges kommuner har mottatt mellom 1-9 henvendelser/krav om ekstraordinære prisjusteringer. Analysen viser at 54% av respondentene ikke har godkjent noen av de forespørslene de har mottatt. På den annen side, viste det seg at 13% har godkjent alle henvendelser de har mottatt. Godt over halvparten av henvendelsene som er mottatt, er ikke hjemlet i kontrakten. Men fire av ti svarer at henvendelser de har godkjent, faktisk er hjemlet i kontrakt.

Bli den første til å kommentere på "Appell: Gå i dialog, finn konstruktive løsninger for de mest prisrammede leverandørene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.