(En Anbud365–kommentar) Noen anskaffelsesprosedyrer er nærmest for finstas å regne. De tas frem ved spesielle anledninger. Til daglig gjør de vanlige, velbrukte prosedyrene nytten. Det er hverdagsklær. Vesentlig mer leverandørdialog er blitt en viktig ingrediens i disse. Samspill med markedet gir resultater, også innovasjon.
For noen dager siden publiserte vi en reportasje med reaksjoner på hvorfor litt utradisjonelle anskaffelsesprosedyrer var så lite i bruk. Grunnlaget var en utfordring vi sendte til Anbud365’s kommentatorkorps, som alle er daglig heltidsengasjerte i en virksomhet tilknyttet offentlige anskaffelser. Det dreide seg om dynamisk innkjøpsordning, konkurransepreget dialog og elektronisk auksjon.
Som ventet ble svarene at de tradisjonelle prosedyrene – anbudskonkurranse og/eller en forhandlingsvariant gir de ønskede resultater. Å gjøre noen utradisjonelle valg krever dessuten tid, og man skal være trygg på at tidsbruken forsvares. Kanskje dekkes behovet på en enklere måte.
Søk på doffin
Et tilfeldig søk på doffin.no – i skrivende stund – gav tre treff på «konkurransepreget dialog» – Norges Bank med IKT–anskaffelse, Miljødirektoratet og mobiltjenester og en prosessleveranse til Nedre Romerike Avfallsselskap. Alle treffene på «elektronisk auksjon» gjaldt TransQ, kvalifikasjonsordningen som benyttes i forsyningssektoren. Ti treff – ni på Bergen kommune og ett på Rogaland fylkeskommune – dokumenterer at dette med dynamisk innkjøpsordning er et Vestlands–fenomen, i hovedsak med Bergen kommune som den fremste bruker.
I utgangspunktet var konkurransepreget dialog tenkt benyttet ved kompliserte kjøp, f.eks. innen IKT. Statens vegvesen benyttet prosedyren i forbindelse med en løsmassetunnel på E6 ved Trondheim.
Dynamisk innkjøpsordning m.m.
Dynamisk innkjøpsordning kommer kanskje sterkere når alt skal foregå elektronisk. Det dreier seg jo om en «løpende rammeavtale» i en digital verden. Elektronisk auksjon forutsetter «børsing» på pris etter at alle andre kriterier er kvantifisert, slik at det bare er prisen – på like vilkår – som står igjen. Steinkjer kommune var f.eks. i sin tid en rimelig aktiv bruker av slike prisauksjoner.
Et tilsvarende søk på doffin.no på «førkommersiell anskaffelse» gav denne gangen null treff.
Nytt regelverk
Åpne og begrensede anbudskonkurranser sammen med konkurranse med forhandlinger blir nok hyppigst brukt i innkjøpspraksis i lang tid fremover. Nytt regelverk kommer – med mer forhandlinger. Innovasjonstrykket er stort, kanskje fører det til at før–kommersielle anskaffelser blir brukt i større grad.
En av våre kommentatorer, avdelingsleder innkjøp i Ski kommune, Ulla Listerud, erkjente i sin kommentar til oss at det er bra å ha forskjellige prosedyrer å velge mellom. Det er et veldig godt poeng. Får man ikke det man skal ha ved de mer tradisjonelle prosedyrene, er det et helt knippe andre å velge mellom. I påkommende tilfelle.
Bli den første til å kommentere på "Noen prosedyrer er som finstas – brukes bare ved spesielle anledninger"