For samfunnet som helhet kan økt innkjøpskompetanse bidra til større verdiskaping og mer innovasjon og næringsutvikling, sier NHOs ekspert på offentlige anskaffelser, advokat Arnhild D. Gjønnes. Det er nå viktigere enn noen gang å sikre finansiering av et kompetanseløft – etablering av Anskaffelsesakademiet. Stortinget må kjenne sin besøkelsestid, fastslår hun.
Det gode innkjøp forutsetter riktig kompetanse, men mange offentlige virksomheter mangler dette. Resultatet er dyre og ineffektive innkjøp. Når det nye regelverket trer i kraft 1. januar 2017, heves terskelverdien for kunngjøringsplikten opp til EU/EØS–terskelverdien. Dette understreker behovet for bedre kompetanse på innkjøpsområdet.
Gjønnes er bekymret: – Utdanningstilbudet innen offentlige anskaffelser ved landets høgskoler og universiteter er svært begrenset, og forskningen er mangelfull, sier hun, og fortsetter:
Svekker konkurranse
– Kompetansemangel svekker konkurranse som virkemiddel for å sikre effektiv ressursbruk i det offentlige og gir dårligere behovsdekning, mens usikkerhet på regelverkets fleksibilitet skaper «KOFA-angst» og motvirker innovasjon. Manglende regelverkskunnskap medfører ineffektive anskaffelser, regelverksbrudd, belastende rettsprosesser og svekket omdømme. Kompetansemangel er dyrt.
Difi, NHO, KS og NIMA i tillegg til flere offentlige virksomheter har derfor tatt initiativ til et kompetanseløft i samarbeid med høyskole- og universitetssektoren.Initiativet har resultert i et unikt forsknings- og utdanningssamarbeid innen offentlige anskaffelser mellom Norges Tekniske- og Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), Norges Handelshøyskole (NHH), Handelshøyskolen BI, Universitetet i Bergen (UiB) og Høgskolen i Molde (HiM).
Nasjonal ramme–master
– Innen 2017 er målet å opprette en fleksibel nasjonal ramme-master innen offentlige anskaffelser, der studenter fritt kan ta enkeltemner ved nevnte høgskoler og universiteter, forteller Gjønnes. I tillegg skal det etableres fagemner på bachelornivå. Etter- og videreutdanningstilbud ble etablert allerede høsten 2015.
I tillegg, fremholder hun, må vi vite mer om hvordan innkjøp fungerer i dag for å vite hvordan vi kan forbedre i morgen. Det er derfor også et mål å opprette fem årlige PhD-stillinger, i tillegg til løpende forskningsprogrammer.
Anskaffelsesakademiet
Kompetanseløftet organiseres i Anskaffelsesakademiet, der utdanningsinstitusjonene, offentlige virksomheter og NHO, KS og Difi inngår. Utgifter til administrasjon, forskningsprogrammer i tillegg til fem PhD-stipender er budsjettert til ca. 10 mill. kroner årlig, ifølge Gjønnes. Finansiering er fortsatt uavklart.
– Med forutsigbar finansiering kan Anskaffelsesakademiet utdanne kompetente innkjøpere og bidra til ressurseffektiv dekning av morgendagens samfunnsbehov – og realisering av viktige politiske mål, poengterer advokat Gjønnes i NHO, og minner om at anskaffelser i løpet av kort tid skal gjennomføres elektronisk. Det betyr at det er behov for strukturert opplæring om hvordan tilrettelegge en elektronisk anskaffelse på en enkel måte, slik at leverandørene får lett tilgang til dokumentene og kan svare uten å gjennomføre 50 klikk. Jo mere proff innkjøper er innenfor elektroniske anskaffelser, jo enklere blir hverdagen både for oppdragsgiver og leverandører.
Bli den første til å kommentere på "Viktigere nå enn noensinne å sikre et kompetanseløft for offentlige anskaffelser"