NHO og LO i kamp – uten rot i virkeligheten – mot høye terskelverdier

Anbud365: NHO og LO i kamp – uten rot i virkeligheten – mot høye terskelverdierNHOs adm.dir. Kristin Skogen Lund (t.v.) og LO-sjef Gerd Kristiansen rykker ut og advarer for hva som kan komme til å skje med de nye, forhøyede terskelverdiene.

Skriv ut artikkelen

(En anbud365–kommentar) NHO og LO skal ha for at de går på barrikadene for å advare mot tenkbare virkninger av de nye, høyere nasjonale terskelverdiene. Korrupsjon, hoffleverandører og arbeidslivskriminalitet må vi hindre og avstå fra. Samtidig er de to tariffpartenes fremstøt forunderlig. De mangler i sak en rot ned i virkeligheten.

Det var i Dagsavisen forleden LO og NHO markedsførte sin henvendelse til Nærings– og fiskeridepartementet om hvilke mulige ulykker som ville ramme når de nye, forhøyede terskelverdiene blir innført. Det skjer 1. januar 2017. I LO kjemper det største forbundet, Fagforbundet, mot konkurranseutsetting overhodet, mens NHO ivrer for det motsatte. NHO vil ha forenkling, og får med de nye terskelverdiene en betydelig gevinst.

Påstandene om hva som kommer til å skje med de nye terskelverdiene er de samme – bortsett fra arbeidslivskriminalitet – som ble presentert fra NHO ved hevingen for noen år tilbake fra 200 000 til 500 000. Så vidt vites er ikke disse påstandene prøvet. Bruken av de samme påstandene denne gangen burde vært ledsaget av en dokumentasjon.

Håndverksbedrifter

I brevet til departementet bekymrer de to tariffpartene seg om den lille håndverksbedriftens muligheter ved høyere terskelverdier. Vi har ikke tall på alle de reportasjene som er laget med små håndverksbedrifter som klager høylytt på det kompliserte regelverket. Nå bør det bli enklere.

For øvrig er det greit å minne om at det er alfa og omega for enhver bedrift å vise seg frem, selge. Det må de nå gjøre – på en klok og offensiv måte – overfor offentlige myndigheter, slik at de tas med i kommende konkurranser. Det skulle ikke være vanskelig for noen bedrift, stor eller liten. I motsatt fall er de uansett uten fremtid. NHO–foreningen Norges Bilbransjeforbund har f.eks. gjort sine medlemmer oppmerksomme på at de nå må selge mer effektivt.

Ap. og LO

Når det gjelder arbeidslivskriminalitet registrer vi at LO frykter de høyere terskelverdiene, mens Arbeiderpartiet på Stortinget bekymret seg for den samme kriminaliteten, men bad om heving av terskelverdiene. Siamesiske tvillinger i utakt?

Det virker som om NHO og LO overfor Nærings– og fiskeridepartementet glemmer verden utenfor terskelverdiene – eller viser en oppsiktsvekkende mistillit til egne medlemmer. Kan ikke være greit for LO–medlemmer i det offentlige eller NHOs medlemmer å lese Dagsavisens oppslag, enn si brevet til departementet. Her står det rett og slett at faren for frislipp er overhengende, dere er ikke i stand til å sikre at alt går riktig for seg!

Loven gjelder uansett

Til grunn for alle anskaffelser, uansett størrelse, gjelder lov om offentlige anskaffelser. Det meste av klageropene fra NHO og LO finner egentlig sine svar der. I tillegg til eksisterende forskrifter har Stortinget i loven åpnet anledning for departementet til å lage flere forskrifter på de sensitive områdene. Så er det protokollplikt for kjøp over 100 000 kroner, og så vel kommunerevisjonene, Riksrevisjonen og mediene vil løpende være på utkikk etter feilgrep. Kofa og deres nyvunne anledning til å ilegge overtredelsesgebyr for ulovlige direkteanskaffelser må ikke glemmes. Heller ikke arbeidet Skattedirektoratet, Politiet og de mange tilsyn, med Arbeidstilsynet, i spissen nedlegger i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

Mange innkjøpere vi har vært i kontakt med, vil også fortsette å kunngjøre kontrakter under de nye terskelverdiene. Og hvis NHO og LO hadde villet gjøre nytte for seg. Kunne de lagt press på hver enkelt offentlige virksomheter til å gi såpass mye ressurser til dem som driver innkjøp, at kontraktsoppfølgingen ble så god som den skulle.

Så vel i kommunal som statlig sektor har det i en årrekke vært arbeidet med etikk, likeledes i bedriftene. Vi må tro at det er til hjelp. Kompetansetiltak innenfor offentlige anskaffelser, både Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) og det kommende Anskaffelsesakademiet er gode eksempler.

Men såkalte brodne kar, dvs. skurker og illojale, finnes, og de blir ikke bort med lavere terskelverdi eller nye forskrifter. Erfaringer tyder imidlertid på at de i mange tilfeller finnes i tilknyttet kontrakter som langt overstiger de nye nasjonale terskelverdiene. Derfor er det mye som tyder på at NHO og LO nå overspiller.

Bli den første til å kommentere på "NHO og LO i kamp – uten rot i virkeligheten – mot høye terskelverdier"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.