Seks forslag som skal bidra til å gjøre det enklere å kjøpe mer norsk mat i offentlig sektor havnet nylig i fanget på medlemmene av Anskaffelsesutvalget. Det var Statsforvalteren i Innlandet som kom med innspillet – hentet fra en samling av fylkets innkjøpsledere tidligere i år.
Kom fra en samling
Innspillene fra Statsforvalteren i Innlandet har innkjøpsledere i Innlandet som avsendere, og de kom fram på en samling i regi av Statsforvalteren: «Offentlig innkjøp av norsk mat fra lokale leverandører». Statsforvalteren har i oppdrag å jobbe for at Norge skal bli en matnasjon. Det betyr bl.a. mer bruk av norsk mat i offentlig sektor og gjerne fra lokale leverandører. Formålet med samlingen var å drøfte muligheter, erfaringer og utfordringer for å få til dette – og å inspirere til et tettere samarbeid om temaet i innlandskommunene.
Seks forslag
Ut av samlingen kom det konkrete forslag myntet på Anskaffelsesutvalget. De seks forslagene skal bidra til å gjøre det enklere å kjøpe mer norsk mat i offentlig sektor, heter det:
- Heve terskelverdier
- Vurdere egne regler/terskelverdier for mat i forhold til beredskap og geografiske områder
- Sentralt godkjente leverandører/leverandører satt i system slik at kommunene er trygge på leverandøren
- Forenkling av anbudsprosesser, vurdere å fjerne del 2 (spesialkompetanse på spesielle innkjøp)
- Klagefrist: Sette klagefrist til KOFA på offentlige anskaffelser. Innføre absolutt klagefrist, til for eksempel 3 uker
- Et klarere regelverk
Bli den første til å kommentere på "Seks grep som kan gi økt kjøp av norsk mat fra lokale leverandører"