Anskaffelsesutvalget: NHO jubler, KS med 10 dissenser

Anbud365: Anskaffelsesutvalget: NHO jubler, KS med 10 dissenserNHOs adm. dir. Annikken Hauglie (t.h.) og utvalgsmedlem fra KS, Beatrice Dankertsen Hennyng er ikke alltid på linje i synet på det som Anskaffelsesutvalget foreslår i sin utredning nr. 2.

Skriv ut artikkelen

– Endelig! En gledens dag. Dette er vi veldig fornøyd med, sier viseadministrerende direktør i NHO, Annikken Hauglie, som roser forslagene i Anskaffelsesutvalgets delutredning 2. På sin side har KS-representanten i utvalget levert inn 10 dissenser – alene eller sammen med andre. Bl.a. er det KS’ mening at flertallet i utvalget dessuten har foreslått grep som fremstår som særlig uheldig for oppdragsgivere.

NHO er svært fornøyd med forslaget til Anskaffelsesutvalget om at avgjørelser i KOFA (Klagenemnda for offentlige anskaffelser) gjøres bindende og at det foreslås at Konkurransetilsynet skal føre tilsyn med ulovlige direkteanskaffelser. Også forslaget om å endre dagens håndhevingssystem ved å dreie håndhevingen mot fasen før kontrakten tildeles (prekontraktuell håndheving) skaper glede hos den største leverandør-oppdragsgiveren. Dermed begrenses behovet for etterfølgende erstatningssøksmål, heter det.

NHO: Stor milepæl

NHO håper nå at Norge får et velfungerende håndhevingssystem som gjør at forslaget til ny anskaffelseslov kan fungere etter intensjonene. – Dette vil være et lavterskeltilbud som tilbyr kostnadseffektiv og rask prøving av påståtte brudd på regelverket. Samtidig slipper nå bedriftene å være alene om å være markedsovervåker for regelverket. En stor milepæl er nådd for rettssikkerheten til alle bedrifter, og særlig for de små og mellomstore, sier Hauglie på NHOs nettsted.

Utvalgsmedlem Beatrice Dankertsen Hennyng i KS er også i utgangspunktet fornøyd med utvalgets dreining mot prekontraktuell håndheving og styrking av KOFA. – Guleroten her er at leverandører ikke lenger kan gjøre gjeldende krav om erstatning etter kontrakt er inngått dersom de ikke har benyttet seg av klageadgangen, konstaterer hun bl.a. på KS’ nettsted.

KS: Underlagt de enklere håndhevingsreglene

Hennyng har også foreslått at alle anskaffelser under EØS-terskelverdi skal være underlagt de enklere håndhevingsreglene.

Det er foreslått to nye lovbestemmelser om erstatning: En som regulerer erstatning for tilbudskostnader (negativ kontraktsinteresse) og en som gjelder erstatning for fortjenestetap (positiv kontraktsinteresse). Et flertall i utvalget har også foreslått en egen bestemmelse om erstatningsutmåling for å få ned nivået på de store erstatningsutbetalingene. Hennyng støttet dette grepet, men foreslo sammen med utvalgsmedlem Breiland at for å forenkle utmålingen og for å sikre at utmålingen kommer ned til ønsket nivå, bør departementet vurdere å lovregulere erstatningens størrelse og eventuelt sette et øvre prosentmessig og nominelt tak.

KS: Særlig uheldig for oppdragsgivere

Flertallet har dessuten foreslått andre grep som fremstår som særlig uheldig for oppdragsgivere. Hennyng har sett behov for å dissentere og skrev en særmerknad på dette. Det gjelder blant annet plikt for oppdragsgiver til å si opp kontrakter som er inngått i strid med regelverket og begjæring om midlertidig forføyning mot fortsatt kontraktsoppfyllelse ved påstand om ulovlig direkteanskaffelser.

Les alle ti dissenser i Anskaffelsesutvalgets delutredning 2, der KS-representant Dankertsen Hennyng enten alene eller sammen med andre tar dissens.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelsesutvalget: NHO jubler, KS med 10 dissenser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.