Kommune-Norge spiller en nøkkelrolle i arbeidet med grønn omstilling, og i verktøykassen er innkjøpsmakten sentral. Det fremgår av de nylig vedtatte prioriteringene for kommunesektoren i årene fremover. Bruk innkjøpsmakten bevisst og strategisk, heter det i dokumentet som kommune-Norge står sammen om.
Landstinget i KS er kommunesektorens mest representative politiske forsamling. Der sitter representanter for de nye kommunestyrene og fylkestingene. I sitt møte nylig vedtok landstinget kommunesektorens prioriteringer for perioden 2024-2027. Landstinget stiller seg bak utfordringsbildet i dette dokumentet og står sammen om de politiske ambisjonene og prioriteringene som er nødvendig, heter det.
Grønn fremtid
Under hovedpunkt 5 «Grønn fremtid». Der heter et bl.a. at kommuner og fylkeskommuner vil bruke innkjøpsmakten bevisst og strategisk. Det betyr:
- skape innovasjon og grønne løsninger gjennom anskaffelser, og utnytte mulighetene som ligger i anskaffelsesregelverket og virkemiddelapparatet til å
- kjøpe bedre produkter og tjenester
- være aktiv markedsutvikler for bærekraftige løsninger, gjerne i samarbeid med andre kommuner
- være bevisst teknologiens og produksjonsforholdenes påvirkning på klima, miljø og sosiale forhold
- anskaffe utslippsfrie løsninger i kollektivtransporten
Også under et annet av prioriteringslistens punkt om «grønn fremtid» trekkes anskaffelser frem som aktuelt verktøy:
- bidra til sirkulære løsninger og verdikjeder, både i egne virksomheter og i lokalsamfunnet, gjennom planlegging, anskaffelser, aktiv eierstyring og samarbeid med ulike aktører i lokalsamfunnet
Klimakrisen og naturkrisen løses i sammenheng, skriver KS i dokumentet. Som arbeidsgiver, samfunnsutvikler, myndighetsutøver, tjenesteyter, innkjøper, eier og drifter har kommunesektoren viktige roller i dette arbeidet.
Bli den første til å kommentere på "Innkjøpsmakt sentralt verktøy i kommunenes bidrag til grønn omstilling"