To store anskaffelses-konferanser i høst, felles-nordisk jernbanevogn-kjøp åpner for så vel sivil som forsvarsbruk, og Arbeidsmandsforbundet klager over at det går tregt med å få lov til å kreve tariffavtale i offentlige anbud. Nordland fylkeskommune får beskjed om å benytte miljøkrav som passer i tiden, og Holmestrands rådhus-planer er midlertidig stanset pga problemer med et anbud. I Sverige skal det sjekkes hvorfor kravet om kunngjøring av kontrakter ikke etterleves bedre. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Høstens to store konferanser
Alt om KOFA-konferansen2024 26.september finner du her, om Anskaffelseskonferansen2024 til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) 8.oktober her.
Fellesnordisk jernbane-kjøp
Bane NOR har gjort avtale med Forsvaret og svenske Försvarsmakten slik at alle tre kan anskaffe jernbanevogner på samme avtale. Felles krav sikrer at vognene er av samme type, ivaretar militære behov i begge land, og tilfredsstiller gjeldende regelverk. Når de norske vognene ikke benyttes av Forsvaret, kan de leies ut til sivil godstransport.
Fremtidens renseanlegg-anskaffelser
Ca. 100 fysisk og 60 digitalt fulgte samtalen på Arendalsuka om fremtidens renseanlegg som Leverandørutviklingsprogrammet og Norsk Vann inviterte til. Det dreier seg om tidenes norske avløpssatsing. Et snes kommuner og flere titalls renseanlegg er involvert, og samarbeid, teknologiutvikling og bærekraft var stikkord i Arendals-samtalen.
Tregt med å kreve tariffavtale i anbud
! Norge går det tregt i kommuner og fylkeskommuner med å kreve at de som vinner offentlige anbud skal ha tariffavtaler. Samtidig taper seriøse arbeidsgivere med tariffavtale stadig oftere i kampen mot bedrifter som skviser ansattes lønns- og arbeidsvilkår, mener Arbeidsmandsforbundet.
AFP-avgift og anbud
– I dag er AFP-avgiften på 2,7%. Det er akkurat det som gjør at mange av våre medlemmer taper anbud i forhold i til uorganiserte bedrifter, sa adm.dir. i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, på et arrangement under Arendalsuka, ifølge Fri Fagbevegelse.
Samspillsentreprise en løsning
Flere mener at samspillsentrepriser kan være løsningen på forsinkelser, budsjettoverskridelser, og i verste fall rettsaker i byggebransjen. Det mener Morten Aagaard i konsulentselskapet Marstrand AS i vvsforum.no.
Legg inn miljøkrav som passer med tiden!
Fergeselskapet Fjord1 mener Nordland fylkeskommune gjør det tilnærmet umulig å få byttet ut gamle dieselferger med mer miljøvennlige ferger. Det er alderskravene som gir grobunn for skepsis, ifølge driftsdirektør André Høyset, som oppfordrer fylkeskommunen til å legge inn miljø- og priskrav som passer med tiden, skriver isandnessjøen.no.
Agder-prosjekt om grønne anskaffelser
Grønne anskaffelser er et toårig prosjekt i regi av Øste-Agder. Samarbeidet finansiert med Klimasatsmidler. Prosjektet skal stimulere til kultur- og kompetansebygging for økt andel grønne anskaffelser i regionen. Det skal legges opp til samarbeid om strategier for grønne anskaffelser og for god dialog med leverandørmarked
Forbud mot rådhus-kontrakt
Holmestrand kommune forbys inntil videre å inngå kontrakt i konkurransen om nytt rådhus. Vestfold tingrett kom til at det forelå vesentlig avvik ved Bane NORs tilbud, og at Bane NORs tilbud skulle vært avvist. En av konkurrentene hadde begjært midlertidig forføyning, melder bladet Jarlsberg.
Ideelle ikke nevnt
I perspektivmeldingen fra 2021 kunne man bl.a. lese at «samarbeid med ulike typer private leverandører, herunder kommersielle og ideelle, er viktig for å … sikre mangfold og et variert tilbud». I årets perspektivmelding, blir ideelle aktører eller leverandører ikke nevnt med ett eneste ord, melder Vårt Land.
Underkommunisert om utslippsfritt
Det er seks måneder til byggeprosjekter i regi av kommunene i storbyene skal være utslippsfrie, og litt over fem år til alle byggeprosjekter – både offentlig og privat sektor, skal være utslippsfrie. – Det er underkommunisert hvor mye dyrere det faktisk er å gjennomføre et utslippsfritt prosjekt, forteller Fredrik Brandal, adm.dir. i Ramirent Norge.
Nærmest et krav i offentlige anbud
Bedrifter stiller dårlig i anbudskonkurranser hvis de ikke kan vise at de er miljøbevisste. Miljøfyrtårnsertifisering er nærmest blitt et krav for å bli vurdert i offentlige anbudsrunder. – Bedrifter kommer ikke til å overleve hvis de ikke er frampå i skoene på dette området, sier Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch til Sandefjords Blad.
Anbud avlyst, søksmål varslet
I sommer skulle ombygging og utvidelse av en Sørumsand-skole starte. Så ble saken snudd på hodet: Oppstarten på prosjektet må utsettes i minimum ett år. Årsaken er at kommunen nylig avlyste anbudskonkurransen på grunn av endringer i forutsetningene for anskaffelsen. Søksmål er varslet, melder Indre Akershus Blad.
Praksis for rådgiveranskaffelser
Hovedregelen om at klima- og miljøhensyn skal vektes som tildelingskriterium med minimum 30%, gjelder imidlertid ikke rådgiveranskaffelse. Slike tjenester anses å ha uvesentlig direkte klimaavtrykk. Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF)jobber for å lage et omforent budskap om praksis for rådgiveranskaffelser, ifølge RIFs 2023-rapport.
To anbud, null tilbud
Etter at Lillesand bystyre vedtok forskrift for utleie av sparkesykler har det vært lyst ut to anbudskonkurranser med null interesse. Det var konkurranse for flere kommune på Agder: Lillesand, Grimstad og Vennesla. Firmaet Bovi, som i fjor sommer leide ut el-sparkesykler i Lillesand gikk for øvrig konkurs i løpet av vinteren, melder lp.no.
Mislykket anbudsforespørsel
Nordkapp har ute på anbud å støpe en ny vegg på innersiden av en annen i havna. De hadde forventet en pris på pluss minus ti mill for arbeidet, men fikk inn et tilbud på 24 mill. De klarer ikke å se hvorfor det skal være så dyrt, og har definert det som en mislykket anbudsforespørsel, og gjør et nytt forsøk, melder Finnmarksposten.
Sjekker kunngjøring av kontraktinngåelse
Det svenske Konkurrensverket foretar i høst foreta en gjennomgang av etterannonsering av anskaffelser. 50 anskaffelsesmyndigheter og enheter blir kontaktet om anskaffelser som ble utlyst i 2021 og 2022 og hvor etterfølgende annonsering ikke har funnet sted. Av kunngjorte anskaffelser i 2022, var bare 71% etterannonsert til og med oktober 2023.
Alvorlig kritikk mot offentlig milliardinnkjøp
Alvorlig kritikk rettes mot innkjøp av utstyr til Forsvaret i Danmark for tosifrede milliardbeløp. Politikerne og Forsvaret selv har lenge tvilt på om Forsvarsdepartementets materiell- og anskaffelsesetat, FMI, i det hele tatt er i stand til å utføre oppgaven under dagens forhold. Tvilen underbygges i en ny analyse fra Deloitte, skriver udbudsmedia.dk.
Først i EU
Irland har lansert et nytt rammeverk som lar offentlige organer kjøpe gjenbrukte bærbare datamaskiner. Dette er den første ordningen i sitt slag i EU. Kontrakten har en estimert verdi på opptil 30 mill euro og støtter fullt ut målene for sirkulær økonomi i strategien og handlingsplan for grønne offentlige anskaffelser 2024-2027.
Profesjonen offentlig innkjøper
Bare 38 % av OECD-landene anerkjenner offentlige anskaffelser som en «frittstående» profesjon. Offentlige kjøpere trenger som et minimum juridisk, økonomisk og markedskunnskap for å utføre oppgavene sine, men i økende grad trenger de også kommersielle, myke og andre jobbrelaterte ferdigheter, heter det fra OECD.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16.august"