Dagens håndhevingssystem er utilstrekkelig. Dette slår NHO-foreningen Norsk Industri fast i et høringssvar. Samtidig bekrefter foreningen at de, på samme måte som Anskaffelsesutvalget har fått innspill – slik: På noen områder er markedsforholdene slik at leverandørene kvier seg for å påtale brudd på reglene. Forklaringen er at de er redde for at oppdragsgiveren dermed vil avskjære deres mulighet for å vinne fremtidige kontrakter.
I sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets delutredning nr. 2 sier NHOs største landsforening seg enig i at sikkerhet og beredskap tas inn i formålsbestemmelsen og får en egen bestemmelse i kapittelet om samfunnshensyn i den nye anskaffelsesloven. Dette vil bidra til at brukerne av regelverket får en påminnelse om at sikkerhet og beredskapshensyn kan, og av og til bør, hensyntas.
Oppdatert veiledning
Samtidig er Norsk Industri enig med utvalget i at det er behov for oppdatert veiledning knyttet til hvordan oppdragsgivere kan ivareta sikkerhet og beredskap i konkrete anskaffelser.
Ifølge utvalget er Norge og Island de eneste landene i Norden uten et tilsynsorgan med generelt ansvar for å føre tilsyn med offentlige anskaffelser. Norge skiller seg ut som et land i Norden hvor generell håndheving av anskaffelsesreglene er helt og fullt overlatt til privat initiativ.
Kvier seg for å påtale brudd
Utvalget har mottatt innspill om at dagens system er utilstrekkelig i tilfeller hvor markedsforholdene er slik at leverandørene kvier seg for å påtale brudd på reglene, av frykt for at det skal gå ut over muligheten til å vinne fremtidige kontrakter fra samme oppdragsgiver. Dette er innspill som Norsk Industri kjenner igjen fra sine medlemmer, fremgår det av foreningens høringssvar.
Anskaffelsesutvalget foreslår at KOFA får myndighet til å kjenne en kontrakt «uten virkning», og at dette skal være den primære reaksjonen mot ulovlig direkteanskaffelser også i Norge. Norsk Industri støtter forslaget, heter det, men mener også at muligheten til å ilegge overtredelsesgebyr ved ulovlige direkteanskaffelser må beholdes. – Vi viser her til utvalgets forslag om at Konkurransetilsynet gis i oppdrag å føre tilsyn med at kunngjøringsplikten overholdes og gis mulighet til å ilegge overtredelsesgebyr mot ulovlig direkteanskaffelser, kan man lese i Norsk Industris høringsutkast.
Bli den første til å kommentere på "Leverandører kvier seg for å klage, redd for å komme i unåde"