En Oslo-bedrift kapret kontrakt i Skien: Det falt krefter i byens politiske miljø tungt for brystet. Det hjalp ikke at leverandøren hadde kontor i Skien. Da kom krav om å utrede handlingsrommet for å prioritere lokale bedrifter, og at politikken må komme tettere på. Arbeid med anskaffelsesstrategi nå ønsket imidlertid ikke Skiens-ordfører Marius Roheim Johnsen å sette i gang nå. Han vil vente på aktuelle formuleringer i den kommende, nye anskaffelsesloven, samtidig som han forsikret at omtanke for lokale bedrifter er satsingsområde.
I sitt svar på et spørsmål fra kommunestyret opplyste ordføreren at det var en leverandør som har hovedkontor i Oslo (3 Step IT AS) med et lokalt kontor i Skien som fikk kontrakten da de leverte det beste tilbudet basert på tildelingskriteriene i konkurransen.
Utrede handlingsrommet
Spørsmålsstilleren pekte på den vanskelige situasjonen i bygg og anlegg. Han mente det var nødvendig å utrede hvilket handlingsrom kommunen har for å vekte lokale leverandører sterkere enn i dag – under forutsetning at lokale leverandører også kan konkurrere på kvalitet, pris og andre aktuelle forhold. Erfaringsmessig ser man at cirka 34 % av anskaffelsene går til lokale leverandører, heter det i begrunnelsen for spørsmålet til ordføreren.
Ordføreren pekte på at Skien kommune og Grenlandskommunenes innkjøpsenhet (GKI) – som Skien er med i – vier stor oppmerksomhet til lokalt næringsliv. GKI søker i alle konkurranser der det er hensiktsmessig, å tilrettelegge for at lokale leverandører skal være konkurransedyktige enten på hele eller deler av kontrakten. Dette gjøres da det er sterke signaler fra kommunene, blant disse også Skien kommune, om at dette er et satsningsområde.
Vente på ny lov
Kommunen og GKI, fremholdt ordføreren, benytter handlingsrommet for å prioritere lokale leverandører som lovverket åpner for innenfor de økonomiske rammene som er gitt. I de saker der det er relevant settes krav og kriterier som gjør lokale leverandører konkurransedyktige så sant dette fører til at kommunen får dekket sitt behov på en tilstrekkelig måte innenfor den økonomiske rammen.
Men, ettersom ny anskaffelseslov er på trappene, gav ordføreren sin støtte til GKIs synspunkt om at det er hensiktsmessig å avvente den vedtatte nye lovens ordlyd på disse områdene før det vurderes om ny anskaffelsesstrategi med mål om utvikling av lokalt næringsliv bør utarbeides.
Politikken tettere på
Men allerede i løpet av september i år får kommunens tekniske utvalg – senere formannskapet – til behandling en sak om hvordan politikken kan komme tettere på offentlige anskaffelser og bidra til at vurderinger av f.eks. entrepriseform kan drøftes politisk med et godt faglig grunnlag. I spørsmålet fra kommunestyret heter det at bl.a. Sarpsborg kommune bevisst har valgt en kritisk holdning til samspillsmodellen som entrepriseform i sine retningslinjer for anskaffelser.
Situasjonen i Skien kommune i dag er at bystyret har delegert den overordnede samhandlingen mellom politikk og administrasjon på anskaffelsesområdet til kommunedirektør og kommunens reglement for anskaffelser.
Bli den første til å kommentere på "Oslo-bedrift kapret kontrakt, da våknet politikerne – hjalp ikke med lokalkontor"