To punkter i delutredning nr. 2 fra Anskaffelsesutvalget faller Vestland fylkeskommune tungt for brystet. Det ene er at en klage til KOFA skal suspendere oppdragsgivers mulighet til å inngå kontrakt, spesielt om klagen kommer i karensperidoen. Det andre at «uten virkning» skal bli hovedsanksjonen fra KOFA ved ulovlig direkteanskaffelse. Disse to punktene liker fylkeskommune dårlig, fremgår det av deres høringssvar.
Vestland fylkeskommune påpeker at i enkelte bransjer er terskelen for å skrive klage ganske lav, og mye av det som blir påkalt, ligger under det som er oppdragsgivers innkjøpsfaglige skjønn.
Unødige forsinkelser
Det er en fare for, heter det i deres høringssvar, at leverandører utnytter denne muligheten med det for øyet å suspendere oppdragsgivers mulighet til å inngå kontrakt. Det vil igjen kunne bidra til at KOFA får flere klager enn nødvendig og gi unødige forsinkelser for oppdragsgivere.
Fylkesutvalget i Vestland går i stedet for dagens ordning fordi de mener at den ivaretar leverandørenes rettigheter på en god måte. Någjeldende regel, der leverandør kan velge å klage til KOFA eller å sende krav om midlertidig forføyning hos domstolene, fungerer særs bra, heter det.
Uheldig i karensperioden
I høringssvaret trekkes også frem det, etter deres syn, uheldige i at en suspenderende klage til KOFA på tildelingsbeslutningen kan komme i løpet av karensperioden. Det er flere årsaker til at oppdragsgiver velger vel å inngå kontrakt selv om det foreligger klage hos KOFA. Det kan være på grunn av f.eks. fastsatt budsjett for inneværende periode eller stram tidsramme, fremholdes det, og denne avveiningen av risiko bør ligge hos den enkelte oppdragsgiver. Det vil være uheldig om oppdragsgiver mister dette handlingsrommet.
«Uten virkning»
Også på et annet punkt lykkes ikke Anskaffelsesutvalget på å vinne gehør hos Vestland fylkeskommune. Det er uheldig, mener fylkesutvalget i sitt høringssvar, å gjøre sanksjonen «uten virkning» til hovedreaksjonen mot ulovlige direkteanskaffelser. Disse sanksjonene er inngripende, heter det, og det tvinger oppdragsgiver til å endre tildelingen. Det kan bli krevende for oppdragsgiver dersom igangsatt kontraktarbeid må stoppe opp og man må holde ny konkurranse for å få ferdiggjort arbeidet.
Dersom sanksjonen «uten virkning» blir hovedsanksjonen til KOFA for ulovlige direkteanskaffelser, støtter Vestland fylkeskommune forslaget om at kontraktør bare kan kjennes «uten virkning» med effekt for framtidig kontraktoppfyllelse. Støtte gis også til forslaget om at klage med påstand om «uten virkning» må fremmes innen seks måneder etter at kontrakten er inngått.
Bli den første til å kommentere på "Kritisk til «uten virkning» som hovedreaksjon og klage som “forpurringsverktøy”"