Anbud365-webinar førstkommende tirsdag, FoU-dag dagen etter og fullbooket Kofa-konferanse torsdag 26. september – de to siste fysisk i Bergen. Ellers: Fylkeskommunenes innkjøpsforum er rapportert i gang igjen, en førkommersiell gjenvinnings-anskaffelse underveis og flere med «opprør» mot Helseplattformen. I Sverige skal Konkurrensverket ettergå Göteborgs-krav om tariffavtale i en kontrakt, og Kristiansand ble uten tilbydere i en badstu-anskaffelse. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Sikkerhet i anskaffelser – gratis Anbud365-webinar
24. september er dagen for høstens første, gratis Anbud365-webinar – med hyperaktuelt tema: Nasjonal sikkerhet i offentlige anskaffelser. Advokatene Wenche Sædal (KOFA-medlem) og Hedvig Moe (tidligere PST-topp) – begge Thommessen, skal øse av sin kompetanse om dette viktige, men tidvis komplekse tema. Påmelding her.
Fullbooket KOFA-konferanse
26. september går årets til KOFA-konferanse av stabelen i Bergen, og KOFA melder at det nå ikke er noen flere plasser å oppdrive. Høstens anskaffelsesrettslige høydepunkt er m.a.o. fullbooket. Konferansen byr på høyaktuelle temaer, foredrag av topp eksperter – og, ikke minst, pauseprat om forslaget om nytt håndhevingssystem og KOFAs nye rolle.
Flere anskaffelses-fristelser i Bergen
Dagen før KOFA-konferansen i Bergen, 25.september, frister også en annen anskaffelses-begivenhet i Vestlandets hovedstad: Forsknings- og utdanningsdagen2024 til Anskaffelsesakademiet. Årets tema er bærekraft, og forskere fra en rekke akademiske institusjoner legger frem ny forskning. Påmelding gjøres her.
Vaksine-anbud: 70% kvalitet, 30% pris
Sykehusinnkjøp gjennomfører i høst anskaffelse av vaksiner mot humant papillomavirus (HPV). Tilbudene skal vektes med 70% på kvalitet og 30% pris. Tildelingen skal være klar i løpet av november, og kontrakten inngås for to år med mulighet for prolongering i 1 + 1 år. Avtalestart er 1. mars 2025, og kontraktens anslåtte årlige verdi er 173 mill.
Fylkeskommunenes innkjøpsforum i gang igjen
Fylkeskommunenes innkjøpsforum hadde sin første samling tidligere i sommer siden 2019. Omtrent 30 innkjøpere fra 12 fylkeskommuner var samlet i Bodø. Eivind Hoff-Elimari. seniorrådgiver i avdeling for bærekraftige anskaffelser i DFØ, håper og tror resultatet blir mer erfaringsdeling og mer avtalesamarbeid mellom fylkeskommunene.
Intensjonskunngjøring; få lokale alternativer
– Vi har forhandlet fram en revidert matavtale med kurbadet, men for å kunne gjøre den gjeldende må vi følge anskaffelsesreglementet. Når det er relativt få lokale alternativer, kan vi gå ut med en såkalt intensjonskunngjøring. Dersom ingen alternative leverandører melder interesse blir den reviderte avtalen gjeldende, sier kommunedirektøren.
Mer «opprør» mot Helseplattformen
Enda en «trønder-opprører» mot Helseplattformen: Overhalla kommune sikter mot å delta i en anskaffelse av elektronisk pasientjournal sammen med Stjørdal kommune og øvrige samarbeidende kommuner. Gjennom erklæringen får kommunen opsjon på å ta i bruk ny elektronisk pasientjournal etter gjennomført anskaffelse.
Ikke alltid vekt på bærekraft
Topro lager 120.000 rullatorer årlig, mens NAV kjøper fra Kina. Kravet til bærekraft er regulert når det gjelder innkjøp, men Topro opplever ikke at det alltid legges vekt på i kontrakter. Topro har gjort store investeringer i å redusere klimagassutslipp og utvikle mer bærekraftige løsninger, men ser at dette ikke alltid reflekteres i offentlige innkjøp.
Førkommersiell gjenvinnings-anskaffelse
Tre selskap jobber på hver sin kant for å finne en metode som kan sikre materialgjenvinning av restavfall på under 60 mm (finstoff) ved ettersorteringsanlegg for restavfall. Dette er fase én av den førkommersielle anskaffelsen, som fem avfallsselskap utlyste tidligere i år, opplyser Østfold Avfallssortering.
Milliarder på sykepleievikarer
Mistenker fiktiv fakturering
Nordlandssykehust ble fakturert for 321 ukjente pasienter, der helsehjelpen i teorien skulle vært avsluttet. De mistenker mulig fiktiv fakturering, men leverandøren avviser anklagene. Helfo vedgår at avtalene de inngikk etter en anbudsrunde for flere år siden, ikke gir mulighet til å sjekke om fakturaene som sendes er riktige, melder nord24.no.
Mener prisbelønt avtale er blitt misligholdt
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) mener statlig, prisbelønt fellesavtale for ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr er blitt vesentlig misligholdt, ifølge E24. «Endringer i fakturagrunnlaget» og virksomheter som ble trukket «store beløp», fikk direktoratet til å reagere. Avtalen omfatter 155 virksomheter med rundt 100.000 ansatte.
Kastet ut av anbudsrunde
Kommunikasjonsrådgiver Knut Albert Solem i Helse Sør-Øst bekrefter at Renåvangen ikke får delta i anbudsrunden som pågår: – Renåvangen tilfredsstilte ikke alle de faglige kravene i anskaffelsen og måtte derfor avvises fra konkurransen. De har ikke tolker, sier Solem til Vårt Land.
Uheldig med NAV i for mange roller
Regjeringen ønsker å se nærmere på hvordan arbeidsmarkedspolitikken skal utformes. – Det vil være uheldig om NAV blir både bestiller, tilbyder og utfører av for mange tiltak. Bruk av anbud er svært lite egnet overfor arbeidstakere og – søkere med tilretteleggingsbehov, mener ASVL, organisasjon for arbeidsinkluderingsbedrifter.
Ingen badstu-tilbydere
Da Kristiansand kommune hadde anbudskonkurranse for badstuer kom det ingen tilbydere i Bertesbukta, Storenes i Vågsbygd eller Solta i Høllen, konstaterer Fædrelandsvennen.
Plastvariant i anbud
NG Downstream kan tilby en tjeneste med utsortering av plast som ligger igjen i restavfallet, som et supplement til kildesortering. Kommunene kan spesifisere dette som en løsning i sitt anbud, men samtidig åpne opp for vanlig anbud med kun forbrenning av restavfallet. Dette fremkom under Sirk Norges årskonferanse.
Relansering av udbud.dk
12. november 2024 vil udbud.dk bli relansert i en ny, moderne og oppdatert løsning, melder Konkurrence- og forbrugerstyrelsen. Med relanseringen innføres et nytt brukergrensesnitt, hvor det blir lettere for tilbydere å finne og delta i offentlige anbud og for oppdragsgivere opprettes anerkjennelse med EU-anbud.
Utrolig mangel på kompetanse
Civilminister Erik Slottner i Sverige stiller spørsmålstegn ved anskaffelsesmyndighetenes evne til å motvirke korrupsjon og opplever «en utrolig mangel på kompetanse rundt om i Sverige», ifølge upphandling24.se. Mange mindre kommuner klarer ikke å gjennomføre anskaffelser godt og ikke å gjennomføre nødvendige oppfølgingskontroller, sier han.
Ikke forbudt å bruke KI, men …
Bruk av pålitelig, etisk og inkluderende KI av tilbydere og kjøpere ikke forbudt under anskaffelsesprosessen. Imidlertid bør det iverksettes forholdsmessige handlinger for å redusere eventuelle risikoer og maksimere fordelene som KI kan gi, heter det fra skotske myndigheter.
Plastforskning og innkjøp i skjønn forening
Forskere fra Roskilde Universitet står i spissen for et prosjekt for å redusere forbruk av plast og tekstiler på sykehus, melder udbudsmedia.dk. En utfordring: Innkjøpsavdelinger kan kjøpe gjenbrukbare eller resirkulerbare produkter, men hvis brukerne ikke forstår hvordan de skal sorteres eller resirkuleres, spiller det ingen rolle.
Konkurrensverket sjekker tariffavtale-krav
Etter at Företagarna anmeldte Gøteborg for å ha krevd tariffavtale i en anskaffelse, vil det svenske Konkurrensverket nå undersøke saken. I fjor vår anmeldte Företagarna byens eiendomsforvaltning i Gøteborg for brudd på lov om offentlige anskaffelser.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20.september"