Anbud365 og Simonsen Vogt Wiig er på hugget med nytt Anbud365-semianr/webinar, regjeringen ber om skjerpede aktsomhetsvurderinger og EUs database for kunngjøringer har vært utsatt for svindelforsøk. Sykehusinnkjøp har gjort legemiddelinnkjøp med årlig million-besparelse, og fra forskerhold appelleres det til mer bruk av klimaregnskap i forbindelse med anskaffelser. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Gratis Anbud365-seminar – suksess som tilbyder
Fem skritt mot suksess i offentlige anskaffelser. Ja, det er overskriften på Anbud365-seminaret – som også kan følges via web – Simonsen Vogt Wiig tilbyr onsdag 13.november. Dette er m.a.o. en real kompetansekilde for alle som jobber med å inngi tilbud til offentlig sektor. Og det er gratis å delta! Så, meld deg på allerede nå.
Midtøsten: Skjerpede aktsomhetsvurderinger
Bruk klimaregnskap mer!
Vi oppfordrer til mer bruk av klimaregnskap fra tidligfase planlegging til ferdig bygg. Det er ikke en mulighet å unngå krav her. For eksempel vektes miljøytelse 30 prosent i offentlige anskaffelser. Og i tråd med den nye europeiske taksonomien, må fremtidige investeringsbeslutninger basere seg på klimaytelse, skriver forskere fra NTNU og Sintef.
Legemiddelkjøp med årlig million-besparelse
Konkurransen var stor i det nylige anbudet for ustekinumab, et legemiddel brukt av pasienter med Ulcerøs kolitt Crohns sykdom, revmatisme og hudsykdommer. Resultatet gir besparelser på mange millioner kroner årlig. I denne anskaffelsen leverte seks leverandører tilbud, noe som gir betydelige besparelser for helseforetakene, melder Sykehusinnkjøp.
Offentlige anskaffelser drivkraft
Norge må redusere sitt materialforbruk med 70% for å komme på et bærekraftig nivå, fremgår det av en fersk rapport fra EY og WWF Verdens naturfond. Blant tiltakene: Offentlige anskaffelser som drivkraft. Disse står for 35% av offentlig forbruk. Innkjøp må prioritere sirkulære produkter og tjenester basert på bærekraftige kriterier.
En utdatert veiledning
Stadig flere aktører tar i bruk avansert bærekraftig biodrivstoff utenfor omsetningskravet og bidrar med dette til nødvendige utslippskutt for å nå klimamålene. Men en utdatert veileder for offentlige anskaffelser og mangelfull informasjon fra myndighetene begrenser utnyttelsen av dette viktige utslippsreduserende tiltaket, heter det hos Drivkraft Norge.
Digitalt risikokartleggings-verktøy
Etisk handel Norge har lansert sitt nye digitale risikokartleggingsverktøy. Ønsket er at deres medlemmer skal bruke verktøyet som et ledd i aktsomhetsvurderingene i steg 2: Kartlegging og prioritering av risiko, og steg 3: Tiltak for å stanse, forebygge eller redusere negativ påvirkning eller skade, heter det.
Kartlegger klimakrav i tidlig markedsdialog
Tilbringertjenesten med losbåt skal snart ut på anbud, og Kystverket ønsker tidlig dialog med potensielle leverandører for å avklare hvilke klimavennlige løsninger de kan tilby. Tilbringertjenesten sto for de største utslippene av klimagasser i Kystverket i fjor, noe som krever omfattende tiltak i hele verdikjeden for å redusere utslippene.
En av de største våpen-enkeltanskaffelsene
Norge har inngått avtaler med amerikanske myndigheter om å kjøpe nye AMRAAM-missiler. Missilene er tiltenkt Forsvarets luftvernsystem. Med en verdi på over fire milliarder kroner, er dette en av de største enkeltanskaffelsene av våpen som er gjort til Forsvaret.
Kvalitet helt vesentlig
Kvalitet er helt vesentlig i tildelingen av nye avtaler innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Det sier konserndirektør i Helse Sør-Øst RHF, Mona Stensby. Hun sier det er feil at økonomi teller mer enn kvalitet.Til sammen 13 private aktører har fått tilbud om å inngå avtale med Helse Sør-Øst RHF innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
Hoffet i Kofa for andre gang
Norge som Republikk mener Det kongelige hoff har foretatt en ulovlig direkte anskaffelse av en sarkofag for kongeparet, fremgår det av en «royal Kofa-sak, 2024/1555». Dette er den andre sådanne i klagenemndas historie. Forrige gang var det malerarbeider som ikke ble kunngjort. Den skulle den, slo Kofa fast, men gebyr ble ikke ilagt (sak 2018/165).
Etterlyser annet anbuds-fokus
– Kollektivselskapene har skiftet navn til mobilitetsselskaper, men når det lyses ut de store anbudene er det fortsatt for mye fokus på tradisjonelle løsninger som buss, båt og ferjer. Fokuset burde være på å levere bedre mobilitet til innbyggerne i et område, sier Steinar Meling i Nordic Edge til Shifter.
Gudbrandsdal-kommuner med i Østerdals-samarbeid
En sak i Alvdal kommunestyret handlet om seks nye kommuners inntreden i kommunenes eget innkjøpssamarbeid Abakus. Det er eid av Østerdalskommuner, men også Frøya, Orkdal og Rindal er med. Alvdal sa ja at Gudbrandsdals-kommunene Lesja, Dovre, Sel, Skjåk, Lom og Vågå også skal få bli med i Abakus, melder retten.no.
Bommet på anskaffelsesprosedyre
Tjeldsund kommune har gjennomført en ny åpen anbudskonkurranse på bygging av barnehage etter at den forrige måtte avlyses. Kommunen opplyser at de mottok fire tilbud innen fristen – alle over tidligere kostnadsoverslag. Avlysningen skyldes at det var oppgitt feil anskaffelsesprosedyre, skriver ht.no.
Arkitekter med alarmrop
– Hvis Statsbygg står fast på det de har sagt, mister vi kontrakten. Da mister vi mange arbeidsplasser, heter det fra Trollvegg arkitektstudio i Kristiansand. Statsbyggs regionale rammeavtaler skal etter planen erstattes av rammeavtaler der kravet er at arkitekter og rådgivere skal være Oslo-basert – sitte fysisk hos Statsbygg i Oslo, ifølge fvn.no.
Ingen leverte anbud på brøyting
I vinter må Lebesby kommune brøyte kommunale veier selv. Det var ingen private som sendte inn anbud på jobben. Det har aldri før vært brøytet i kommunal regi, så det er første gang vi nå må stå for det selv, sier rådmannen i Lebesby til Finnmarkposten.
Svindelforsøk i EUs TED-database
Kunngjøring av inngåtte kontrakter i EUs database TED (Tenders Electronic Daily) har vært utsatt for svindelforsøk, melder den finske rådgivningsenheten for offentlige anskaffelser. Svindlerne overvåker nettsider med info om inngåtte kontraktene, som f.eks. TED, registrerer seg som kunde og ber om faktura for den publiserte kontrakten.
Får kritikk for Israel-boikott
I en utredning fra den uavhengige, svenske ekspertgruppen Konkurrenskommissionen blir Gøteborg kommune kritisert for å ha brutt ikke bare kommuneloven, men også anskaffelseslovens bestemmelser da den besluttet å boikotte varer fra bl.a. Israel. Gøteborg vedtok i juni 2024 at ved kommunale innkjøp skulle varer fra Israel utelukkes.
Gransker leverandører til helsevesenet
Svenske regioner trapper opp arbeidet med å granske leverandører med risiko for brudd på miljøkrav og menneskerettigheter. 33 leverandører av utstyr og forbruksvarer til helsevesenet er med i høstens revisjon. Regionene vil sikre etterlevelse av krav til bærekraftige leverandørkjeder og systematisk miljøarbeid, melder upphandling24.se.
Nye veiledning for bruk av Ecolabel
EUs felles forskningssenter (JRC) har gitt ut to nye veiledninger om bruk av EU-miljømerket EU Ecolabel i grønne offentlige anskaffelser for produkter med harde omslag og absorberende hygieneprodukter. Nye veiledninger for grafisk papir og silkepapir og mykpapirprodukter planlegges publisert i første kvartal 2025.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1.november"