Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8.november

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8.novemberBuskerud fylkeskommune, her ved fylkeskommunedirektør Jan Sivert Jøsendal, har inngått samarbeidsavtale med Skatteetaten som skal sikre at fylkeskommunen inngår kontrakter med seriøse leverandører og underleverandører (foto: Morten Brakestad).

Skriv ut artikkelen

Anbud365-seminar/webinar med Simonsen Vogt Wiig onsdag 13. november, det offentlige kjøpte for nær 780 mrd i 2023 og Helse Sør-Øst gjenåpner en anskaffelse. DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har oppdater klimaspendverktøy og KS og Leverandørutviklingsprogrammet har laget «fjellvettregler» for anskaffelse av journal. I Oppdal raser bøndene over en melkeavtale, mens det i Danmark foreligger en veiledning til bruk ved innovative helsekjøp. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Nytt, gratis Anbud365-seminar 13.november

Hva gjør leverandørene som har mest suksess i offentlige konkurranser? Hvordan tenker oppdragsgiverne i konkurransene? Det får du høre mer om på Anbud365-seminaret 13. november med partner Anders Thue og senioradvokat Guro Skar Forseth i Simonsen Vogt Wiig. Seminaret er gratis og kan også følges via web. Påmelding kan du gjøre her.

Offentlige innkjøp for 780 mrd

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at utgiftene til det offentliges anskaffelser i 2023 er nådd nær 780 milliarder. Det er ca. 40 mrd mer enn i 2022, og 130 mrd mer enn i 2021.Statsforvaltningebn kjøpte for drøyt 317 mrd, ekskl Forsvaret, som alene sto for 56,5 mrd. Kommuneforvaltningens andel var nær 307 mrd.

Gjenåpner rusbehandling-anskaffelse

Helse Sør-Øst RHF omgjør tildelingen til 13 private aktører innen tverrfaglig spesialist rusbehandling, og gjenåpner anskaffelsen for alle som har gitt tilbud, unntatt de som er avvist i konkurransen. Bakgrunnen er klager på regelbrudd – noen har fått gi tilbud på flere delytelser, samtidig med forbehold om at de bare kan levere på én av delytelsene. 

Oppdatert klimaspendverktøy

DFØs oppdaterte klimaspendverktøy gir beslutningstakere et helhetlig bilde av utslippene fra ulike innkjøpskategorier. Det gir også oppdatert innsikt i klimautslipp fra statlige virksomheters innkjøp. Klimaspendverktøyet er nå oppdatert med nye utslippsfaktorer og innkjøpsdata basert på gjennomsnittlige kjøp i ulike kategorier på landsbasis.

Veiledning: Skillet mellom tilskudd og anskaffelse

Direktoratet for forvaltning og økonomistyrings (DFØ) har utarbeidet ny veiledning om skillet mellom tilskudd og anskaffelse. Dette er to typer virkemidler som både har fellestrekk, men som også har viktige forskjeller.

“Fjellvettregler” for anskaffelser av journal

Mange kommuner er i gang med å forberede anskaffelser av elektronisk pasientjournal. KS har i samarbeid med Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) utarbeidet “fjellvettregler” som kan komme til nytte når kommuner skal anskaffe journal.

Moderat aktivitetsvekst i industrien

DNB PMI (innkjøpssjefindeksen), justert for normale sesongsvingninger, ble 52,4 i oktober, opp 0,6 poeng fra september. Det er litt lavere enn det langsiktige gjennomsnittet, men indeksen tyder likevel på at det var en moderat oppgang i aktiviteten forrige måned. En beregnet trend er nå igjen stigende.

Markedsdialog om KI i anskaffelser

Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) og Anskaffelser i Akershus, Buskerud og Østfold KO (Anska) inviterer til markedsdialog om bruk av kunstig intelligens i anskaffelsesprosesser og kontraktsoppfølging. Anslått dato for en kunngjøring av en konkurranse er 30. april neste år.

Uheldig ikke å ha innovasjons-mål

– Finland har hatt mål om minst ti prosent innovative anskaffelser og har klart å oppnå dette. I Norge mangler vi nasjonale mål. Det er uheldig. Vi kunne ha kommet lenger med mål, sier leder i Leverandørutviklingsprogrammet, Ingebjørg Harto til shifter.no.

Buskerud + Skatt i samarbeid

Skatteetaten og Buskerud fylkeskommune inngår en samarbeidsavtale som skal sikre at fylkeskommunen inngår kontrakter med seriøse leverandører og underleverandører. Avtalen setter fylkeskommunen i større grad i stand til å avdekke hvilke tilbydere som er useriøse og utestenge disse fra å inngå kontrakter med fylkeskommunen, heter det.

Melkeavtale opprører

Samtlige melkebønder i Oppdal leverer melk til Tine. Oppdal kommune har hengt seg på fylkeskommunalt innkjøp og kjøper inn Q-melk, selv om den både koster mer og slett ikke er kortreist. Det opprører melkebøndene i Oppdal produsentlag, som har henvendt seg til kommunen og bedt om en forklaring.

Miljøvekting i ferd med å få effekt

Fokus på vekting av miljø i offentlige innkjøp er i ferd med å få sin tilsiktede effekt. Den norske produsenten av ventilasjonsfilter har lagt mye arbeid i bærekraft og EPD-dokumentasjon. Filterets betydning for energioptimalisering og et generelt ønske om å velge grønt er blitt viktige parametere for de som velger Interfil filter, ifølge vvsforum.no.

Lysforurensing og anbud

–Vi må bruke kunnskapen og teknologien vi har for å unngå lysforurensing. Utfordringen er anbudsdokumenter som kun vektlegger innkjøpspris fremfor livsløpspris for belysningen. Her blir det ikke tatt hensyn til natur og miljø, sier adm. dir Svein Ove Sunde i Multilux til elmagasinet.no.

Arkitektkonkurranse bare for de store

NRK valgte prekvalifisering i stedet for åpen plan- og designkonkurranse for arkitektkonkurransen for nytt hovedkontor. For å delta må man ha årsomsetning i snitt på 75 mill de siste tre årene, samt erfaring fra prosjekter med relevant art, kompleksitet og omfang. Dette blir en konkurranse mellom store kontorer, skriver arkitektur.no.

Skole-anbud ut for tredje gang

Nye anbudsdokumenter på riving av en gammel skole, og på bygging av ny i Måløy i Kinn kommune sendes ut i løpet av få dager. Konkurransen om hvem som skal få rive den gamle, og bygge den nye, skolen er blitt avlyst i to omganger grunnet klager på detaljer i de utlyste anbudene, skriver Fjordenes Tidende.

Holder de større unna

Firma Elmar Svendsen AS ser ikke den store gevinsten for Vefsn kommune ved å bruke kontraktsformen samspillsentreprise. – I et lite samfunn med mindre aktører er delte entrepriser (delte anbud, red.anm.) å foretrekke. Det gjør oppdragene mindre aktuelle for større aktører, sier daglig leder Dag Edvardsen til helg.no.

Veiledning til innovative helsekjøp

Konkurrence- og forbrugerstyrelsen har laget veiledning til innovative kjøp på helseområdet. Veiledningen gir et innblikk i hensyn i forbindelse med innovative samarbeid eller kjøp av innovative løsninger.

Nei til administrativ hinderløype

Anskaffelsesdirektivene er et opplagt sted å starte når vi skal øke Europas konkurranseevne og gire opp produktiviteten, mener Dansk Erhverv. Det er avgjørende at gjenåpning av direktivene ikke blir enda en administrativ hinderløype, men i stedet gir virksomhetene klarere og enklere rammer for konkurranse om offentlige oppgaver.

Bare 1% er 100% fornøyd med markedsdialog

Bare én av hundre tech-bedrifter i Sverige opplever at dialogen med leverandørene alltid fungerer godt. Mer enn halvparten mener at dialog nesten aldri finner sted. Det viser en undersøkelse fra arbeidsgiverorganisasjonen Tech Sweden. Men dialog mellom innkjøpere og leverandører står høyt på ønskelisten, skriver upphandling24.se.

Finansdag med anskaffelses-temaer

Finansdagen 2024 på Island arrangeres torsdag 14. november i Reykjavik. Flere anskaffelsestemaer er på programmet: Hvordan kjøper jeg programvare – uten å havne i problemer, vektlegging i innkjøp, muligheter i grønne anskaffelser og unormalt lave tilbud – hva kan gjøres?

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8.november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.