Skal du endre din tilnærming til innkjøp i retning av kategoristyring trengs langsiktighet, tålmodighet, planmessighet og, ikke minst, bygge sten på sten for å holde på engasjementet fra virksomhetens ledelse. De første effektene av snuoperasjonen ses vanligvis etter tolv til atten måneder. Det fremgår av en «oppskrift» på kategoristyrte innkjøp utviklet av det svenske konsulentselskapet EFFSOs innkjøpsekspertise.
Kategoristyring er en strategisk måte å jobbe på som skaper verdi ved hjelp av leverandørmarkedet. Effektene av kategoribaserte innkjøp handler ikke bare om å oppnå besparelser, heter det i publikasjonen, men arbeidet kan innrettes mot å oppnå positive effekter innenfor ethvert av organisasjonens målområder.
Ikke bare besparelser
Det kan handle om:
- Funksjon og kvalitet – en velfungerende virksomhet
- Kostnadseffektivitet – frigjøre økonomiske ressurser for kjernevirksomheten
- Ressurseffektivitet – frigjøre tid for kjernevirksomheten
- Innovasjon og nye løsninger – møte nye krav og dra nytte av utviklingen
- Bærekraft og sosiale aspekter – miljø, klima, arbeidsforhold og forsyningsstabilitet
- Styring og kontroll – etiske innkjøp i pakt md lovverk og internt regelverk
Kategoribasert innkjøp handler i stor grad om en endret tilnærming. Forskjellen fra andre endringsprosesser er at kategoriledelse konsentrerer seg om leverandørmarkedets muligheter og betingelser. Det er blitt stadig viktigere, fremholdes det i publikasjonen, fordi en voksende del av virksomheten, og i mange tilfeller også kjerneoppdraget, er direkte avhengig av leverandørene. Det betyr at kompetanse og kapasitet finnes hos leverandørene – ikke i egen organisasjon.
Langsiktighet og utholdenhet
For å lykkes med kategoribaserte innkjøp trengs også langsiktig planlegging og utholdenhet. Ved en rundebordssamtale i EFFSO-regi for noen år siden konkluderte rundt 20 innkjøpsdirektører med at det tar minst mellom fem og syv år å gå fra tradisjonelle innkjøp til fullt iverksatte kategoridrevne innkjøp.
Siden det i utgangspunktet er vanskelig å få et slikt langsiktig engasjement fra beslutningstakerne, bør innføring av kategoristyring deles inn i faser, hvor resultatene fra hver fase danner grunnlaget for beslutninger om neste fase. De første effektene ses vanligvis etter tolv til atten måneder, ifølge EFFSO-publikasjonen.
Suksessfaktorer
En rekke suksessfaktorer er viktige for å lykkes med kategoribaserte kjøp, de kan samles under syv hovedoverskrifter:
- Resultater og oppfølging
- Faktagrunnlag
- Prosesser og verktøy
- Ressurser og kompetanse
- Organisasjon og styring
- Kommunikasjon og forankring
- Utrullingsplan
Bli den første til å kommentere på "Overgang til kategoristyrte innkjøp ingen quick-fix – her er en svensk «oppskrift»"