Trondheim vil åpne for gründere, vurderer særskilte innkjøpsordninger

Anbud365: Trondheim vil åpne for gründere, vurderer særskilte innkjøpsordningerRådmann Morten Wolden i Trondheim kommune har innledet samarbeid med næringslivet om leverandørutviklingsprogram (Foto: Trondheim kommune/Carl–Erik Eriksson).

Skriv ut artikkelen

Trondheim kommune vurderer å etablere særskilte ordninger innenfor kommunens innkjøpsstrategi som åpner for at flere gründere kan levere tilbud til kommunen. Det fremgår av kommunens nylig vedtatte «gründerstrateg». Næringslivet i byen er begeistret: Strategien gir klare føringer for at kommunen skal være mer innovativ i sine innkjøp, heter det.

Bystyret i Trondheim vedtok nylig en egen «gründerstrategi» (Sak PS 0114/16).  Rådmannen skriver bl.a. i sin saksfremstilling at gründere har begrenset mulighet til å forstå hvilke utviklingsbehov som knytter seg til kommunens tjenesteproduksjon. De gründerne som ønsker pilotprosjekter og eventuelt framtidig kundeforhold i leveranser til kommune, gir uttrykk for at de tradisjonelle anbudsprosessene for kommunens anskaffelser er uoppnåelige for oppstartsselskaper. Rådmannen vurderer å etablere særskilte ordninger innenfor kommunens innkjøpsstrategi som åpner for at flere gründere kan levere tilbud til kommunen.

Kommunenes anbuds- og innkjøpsprosedyrer gir ikke sosialt basert selskaper tilstrekkelig adgang til å konkurrere. De sosiale entreprenørene som lykkes er de som tilbyr varer og tjenester i markeder der anbudsprosessene er forenklet, der risiko er mer pragmatisk håndtert og finansielle garantier ikke er anbudsstoppere. Egne konkurranser om leveranser for sosiale entreprenører skaper suksesser for denne næringsgrupperingen. Også for disse er det aktuelt med særlige ordninger.

Leverandørutvikling og dialog

Rådmannen har innledet samarbeid med næringslivet om leverandørutviklingsprogram og dialogkonferanser som metoder for å stimulere nye leverandører fra byens gründermiljøer til å kunne tilby nye smarte og kostnadsbesparende produkter til tjenesteproduksjonen. Rådmannen er av den oppfatning at invitasjon til disse programmene både kan trekke flere gründere til trondheimsmiljøet, og ikke minst styrke sjansen for at lokale gründere blir værende her.

Rådmannen peker likeledes på gründerskap gjennom leverandørutviklingsprogram og innovative anskaffelser. representanter for leverandørene i byen, Næringsforeningen i Trondheim, berømmer kommunen på sin nettside:

– Trondheim kommunes gründerstrategi som ble vedtatt i Bystyret 25. august gir klare føringer for at kommunen skal være mer innovativ i sine innkjøp, og slik stimulere til at kommunen tar i bruk nye løsninger og bidrar til utvikling av ny teknologi og vekst i både oppstartselskaper og etablerte selskaper. Entreprenøren som tar sjansen og satser på sin idé er viktig – vi trenger flere.

Operativ bistand til gründere

Foreningen har argumentert sterkt for at det i offentlige innkjøpsavdelinger bør gis operativ bistand til gründere som ønsker å teste ut sine tjenester og produkter i form av piloter, prototyper og lignende i samarbeid med kompetente og krevende offentlige kunder.

Når forhandlingsforbudet fjernes i og at det nye regelverket for offentlige anskaffelser trer i kraft 1.1.2017, skriver Næringsforeningen i Trondheim, åpner det for at leverandører og oppdragsgivere kan gå i dialog i forkant når det er behov for det for å få en god anskaffelse.

Bli den første til å kommentere på "Trondheim vil åpne for gründere, vurderer særskilte innkjøpsordninger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.