Lover enklere anskaffelsesregler, kutt i byråkrati og kostnader, åpner for lokale

Anbud365: Lover enklere anskaffelsesregler, kutter i byråkrati og kostnader, åpner for lokaleNæringsminister Cecilie Myrseth etter fremleggelse av ny industrimelding (foto: David Berg Tvetene / NFD).

Skriv ut artikkelen

Regjeringen skal lage nye anskaffelsesregler som er enklere og fjerner byråkrati. Slikt vil kutte kostnader og åpne for at lokale leverandører kan delta i konkurransen om offentlige kontrakter. Dette skriver Regjeringen i den nylig fremlagte industrimeldingen, og lover dermed noe av profilen i de nye anskaffelsesreglene som trolig kommer 1. januar 2026. I tillegg ventes økt andel anskaffelser som vekter klima og miljø etter 30%-bestemmelsene. Og det er notert at blant innspillene til arbeidet med meldingen, pekes det på at muligheten til å vektlegge miljø og innovasjon ved innkjøp ikke utnyttes godt nok i dag.

For noen dager siden fikk Stortinget «Meld. St. 16 (2024 – 2025) Melding til Stortinget Industrien – konkurransekraft for en ny tid». I meldingen legger regjeringen frem en oppdatering av utfordringer og muligheter som favner hele industrien, med tiltak innenfor rammevilkårene som har størst betydning for industrien i bredt.

Mottok over 110 innspill

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), som er ansvarlig for meldingen, mottok i overkant av 110 skriftlige innspill til arbeidet. Flere av innspillene understreker betydningen av offentlige anskaffelser som et virkemiddel for å nå klima- og miljøpolitiske målsettinger. Det gis bl.a. innspill om at muligheten til å vektlegge miljø og innovasjon ved innkjøp ikke utnyttes godt nok i dag.

Det har stor betydning for industrien hvilke krav som stilles når det offentlige skal gjøre innkjøp, heter det, og Regjeringen flagger i meldingen at de bl.a. vil:

– følge opp kravet om 30% vektlegging av klima og miljø i offentlige anskaffelser.
– lage nye anskaffelsesregler som er enklere og fjerner byråkrati. Det vil kutte kostnader og åpne for at lokale leverandører kan delta i konkurransen om offentlige kontrakter.

Miljøvekting og – krav

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har, fremgår det av meldingen, gjennomført analyser av konkurransegrunnlag for å skaffe innsikt i hvordan klima- og miljøhensyn ivaretas i offentlige anskaffelser i tråd med den nye klima- og miljøbestemmelsen. DFØs statistikk baserer seg på et utvalg av omtrent en tredjedel av kunngjøringene av konkurranser på Doffin i perioden april til juni 2023, og i perioden mars til august 2024. Resultatene viser en tydelig økning i bruk av krav og kriterier for å fremme klima- og miljøhensyn. DFØ viser til at omtrent 75% av anskaffelsene har en miljøvekting på 30% og/eller inkluderer miljøkrav i 2024, sammenlignet med rundt 50% 2023.

NFD mener dette er en positiv utvikling, og forventer at økningen i andelen av anskaffelser som enten vekter klima og miljø med minimum 30%, i tråd med hovedregelen, og/eller stiller andre klima- og miljøkrav vil øke ytterligere jo lengre bestemmelsen får virke, poengteres det i meldingen, der det bl.a. listes opp følgende:

Regjeringen har:

… lagt frem en pakke med tiltak for å redusere utslippene fra skipsfart i Klimastatus- og plan 2024. Her inngår krav til nullutslipp i nye offentlige anskaffelser av ferjer og ferjetjenester i anbud som lyses ut fra 1.januar 2025.
… lansert veikart for økt produksjonskapasitet i forsvarsindustrien, som bl.a. skal bidra til raskere anskaffelser av forsvarsmateriell.
… gitt Helse- og omsorgsdepartementets underliggende virksomheter en tydelig føring om å benytte bruk av samarbeid med næringsliv og bruk av innovative offentlige anbud i forbindelse med innkjøp m.m.
… understreket at å bruke det offentliges innkjøpsmakt kan gi sterke signaler til næringslivet om behovet for FoU innen ulike områder.

Forsvarsanskaffelser

En ekstern arbeidsgruppe som skal utrede et forslag til en ny lov om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser, er i gang.  Dette arbeidet vil kunne erstatte dagens forskrift om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser (FOSA). Formålet med arbeidet er bl.a. en forenkling av anskaffelsesprosesser med henblikk på å korte ned tiden det tar å anskaffe forsvarsmateriell, noe som er viktig i krise og krig.

Forsvarsløftet – Langtidsplan for forsvarssektoren 2025–2036 inneholder en ambisjon om anskaffelse av inntil 28 standardiserte fartøy til Kystvakten og Marinen. Det er et mål om mest mulig aktivitet innenlands, og anskaffelsene skal bidra til å nå nasjonale mål for klima og miljø. Det legges opp til at anskaffelsen vil skje i nært samarbeid med norsk industri.

Bli den første til å kommentere på "Lover enklere anskaffelsesregler, kutt i byråkrati og kostnader, åpner for lokale"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*