Forslaget til resolusjon fra EU-parlamentet om de varslede nye EU-direktivene om offentlige anskaffelser simpelthen oser av krav om å digitalisere og automatisere. Og legge opp til et regelverk som utløser det fulle potensialet i digitale verktøy. Prosesser som gir lite verdi for pengene kan like godt avskaffes, alternativt automatiseres, heter det. Gjeldende regelverk får bokstavelig talt strykkarakter i forslaget.
Også EU-parlamentets komite for det indre marked og forbrukervern tilkjennegir synspunkter i forbindelse med Europakommisjonens arbeid med nye anskaffelsesdirektiver. I resolusjonsforslaget slås det fast at det er stor forskjell mellom medlemsstatene når det gjelder gjennomføring og etterlevelse av 2024-direktivene. Det gjør det vanskelig med grenseoverskridende anbud og for mindre foretaks deltakelse. Likeledes skaper situasjonen ulike vilkår.
Komplekst og tungrodd
Forslaget til resolusjon beklager at konkurransen er blitt vesentlig redusert i de siste årene, noe som gjør at andelen konkurranser med ett eller intet tilbud er økende.
Det er også notert at konkurransen om offentlige anskaffelser er bli mer komplekse og tungrodde, med unødvendig administrative hindre. Dette gjør at en rekke leverandører lar være å delta, og det fører til forsinkelser i gjennomføring av viktige offentlige prosjekter.
Begrenset åpenhet
Transparensen er fortsatt begrenset, heter det i utkastet til parlamentets resolusjon. Det dokumenteres ved den lave graden av offentliggjøring av kontraktstildeling, den begrensede tilgangen på anskaffelsesdata og at risikoen for korrupsjon og bedrageri fortsatt er til stede. Komiteen i Europaparlamentet minner om at favorisering, utydelige og partiske utvelgelseskriterier og utilstrekkelige tilsynsmekanismer undergraver tilliten til offentlige anskaffelser.
Notert er også at offentlige kontrakter først og fremt fremdeles tildeles basert på kriterier laveste pris. Det står i veien for å kunne ta hensyn til faktorer som innovasjon og forholdet mellom kvalitet og pris. Resultatet blir dermed dårlig på lang sikt, og ikke i pakt med folkets interesser.
Digitalisering og automatisering
Det fremgår av resolusjons-forslaget at Europakommisjonen i første rekke bør se nærmere på tiltak som kan redusere den administrative byrden og å forenkle prosessen fordi slikt fortsetter å skape mange utfordringer. Det tas også til orde for et tydelig skille mellom offentlig eide foretak og offentlige oppdragsgivere som ikke er med forretningsmessige prosjekter.
Parlamentskomiteen har kullsviertro på at digitalisering fortsatt kan bidra betydelig til å senke kostnader og effektivisere offentlige anskaffelser både for oppdragsgivere og tilbydere. Imidlertid, heter det, må Kommisjonen og medlemsstatene utnytte de digitale verktøyenes potensial fullt ut gjennom å ta et helhetsgrep om hvordan de fremtidige anskaffelsesreglene kan bidra til digitalisering. Det er ikke nok bare å digitalisere de verktøyene som nå er analoge.
Automatiser eller avskaff
Det etterlyses et særskilt fokus rettet mot automatisering av aktuelle prosesser, slik at man kan gå over til et transaksjonsbasert system i stedet for det foreldede systemet som bygger på meddelelser. Så, heter det, må Kommisjonen gå i dialog med berørte parter for å se hvilke prosesser som gir begrenset merverdi i forhold til kostnadene og deretter enten automatiserer eller avskaffer dem helt.
Bli den første til å kommentere på "Gir anskaffelsesreglene strykkarakter – nå må digitale verktøy på banen for alvor"