Offentlige anskaffelser: Stort og smått 25.april

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 25.aprilNår vi leverer inn anbud må vi fylle ut over 20 skjemaer. Det er enormt tidkrevende og unødvendig, ble det hevdet i et næringslivsmøte i Holmestrand. Dette er vi nødt til å se om vi kan gjøre noe med, repliserte byens ordfører Alf Johan Svele.

Skriv ut artikkelen

Nå kan du melde deg på vårens største anskaffelseskonferanse – Anbud365-dagen 4. juni, Helse Sør-Øst er igjen i retten og Grenland-ordførere vil ikke ha kinesiske busser med i fylkesanbud. Forpliktende offentlig kjøp av økologisk mat kreves, nytt anskaffelsesmarked åpnet for norsk bedrifter, og svensk anbudsekspert anbefaler bruk av forhandlinger. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Anbud365-dagen 4. juni – vårens største anskaffelseskonferanse!

Påmeldingen til årets utgave av Anbud365-dagen 4.juni er åpnet! Du kan også i år delta enten fysisk eller digitalt. Dette er en av årets beste muligheter til virkelig å styrke sin kompetanse. Programmet er spekket med godbiter for alle som jobber med offentlige anskaffelser, enten på kjøper – eller leverandørsiden. Se program og meld deg på her!

Ny «anbudsrunde» i retten for Helse Sør-Øst

Interne varsler fra ansatte i Helse Sør-Øst om feil og mangler ved anbudsprosessen er gjengitt i dokumentene i ny rettssak mot helseforetaket. Det er åtte behandlingssteder som går til sak og begjærer midlertidig forføyning for å forhindre at avtalene undertegnes før saken er tilstrekkelig belyst, og det foreligger en ny, rettskraftig dom.

Mini-revisjon av standardkontrakt

NHO Service og Handel (NHO SH) har tatt initiativ til en mini-revisjon av standardkontrakten for fast renhold, NS 8431:2015. Dette skyldes at prisjusteringsbestemmelsen som nå ofte brukes i tilknytningen til standarden ikke fungerer etter sitt formål.

Kommune-samarbeid om anskaffelse

Over 70 % av kommunene planlegger nå å gå til anskaffelse av nytt pasientjournalsystem (EPJ) i løpet av de neste årene. De fleste vil gjøre dette i samarbeid med andre kommuner. Fremst blant disse er Stavanger og Bodø. De har inngått regionalt samarbeid med til sammen over 40 kommuner, heter det i cw.no.

Ordfører-nei til Kina-busser …

Ordførerne i Skien, Porsgrunn og Siljan vil ikke ha kinesiske elbusser når busstilbudet i Grenland skal ut på anbud i løpet av høsten, skriver Telemarksavisa. Fylkesordfører i Telemark Sven Tore tar signalene fra ordførerne, men at økonomien til fylkeskommunen vil veie tungt når de skal godta det endelige anbudet neste år.

… men det hjelper ikke denne gangen

I løpet av sommeren blir 15 helt nye, kinesiske elbusser satt inn på rutene i Grenland, skriver Telemarksavisa. Dette som en følge av en kort anbudskontrakt som Vy vant tilbake i 2023. De nye elbussene settes i drift fra 1. juli. Så skal det være dialogkonferanse om det kommende anbudet fra 2027.

Avlysning og ny konkurranse

For å kunne rette opp i uklarheter i konkurransegrunnlaget, og sikre effektiv konkurranse om anskaffelsen, er det nødvendig å avlyse konkurransen og lyse den ut på nytt. Ny konkurranse om anskaffelse av rammeavtale for rådgivnings- og prosjekteringstjenester til Fellesprosjektet Arna-Stanghelle kommer etter påske.

Konkrete mål for offentlige matinnkjøp?

Landbruksminister Nils Kristen Sandtrøen la nylig fram regjeringens nasjonale strategi for økologisk landbruk fredag. Økobønder er glade for taktskiftet, men kunne ønske seg sterkere lut og konkrete krav til offentlige innkjøp. De viser til Sverige og Danmark, der konkrete mål for offentlige innkjøp har vært viktig suksessfaktor, heter det i nationen.no.

Matkjøp-krav inn i loven (I)?

Oppmuntring og veiledning er vel og bra, men dersom man skal kople på de offentlige kjøkkenene for å nå 10-prosentsmålet for økologisk matproduksjon, må det sterkere lut til. Da trenger man en endring i loven om anskaffelser, skriver Arnt Steffensen, leder av Kost- og ernæringsforbundet i okologisk24.no.

Matkjøp-krav inn i loven (II)?

– Vil ikke lykkes med øko-strategien uten forpliktende offentlige matinnkjøp. Småbrukarlagets Tor Jacob Solberg klarer ikke å se hvordan regjeringen skal kunne lykkes med å nå 10-prosent-målet for norsk økologisk produksjon uten å forplikte seg til matinnkjøp i offentlig sektor, ifølge okologisk24.no.

Ikke prisede forbehold …

Tromsø kommune oppdaget i ettertid feil i en anbudsprosess. Opprinnelig ble byggeoppdraget tildelt entreprenøren som hadde tatt forbehold som ikke var priset. Kommunen måtte da revurdere entreprenørvalget, og oppdraget er nå tildelt en annen. Dette bidro til å skru opp totalkostnaden for prosjektet, skriver Nordlys.

Erstatningskrav øker og øker

Erstatningskravet mot Grenlandskommunenes innkjøpsenhet (GKI) har nå vokst med flere millioner kroner. Innkjøpsenheten har rammeavtale med Maske for levering av medisinske forbruksvarer. Men tidligere i år ble GKI anklaget for å ha brutt avtalen ved å kjøpe engangshansker fra andre leverandører. Kravet, melder ta.no, er nå ca. 17,5 mill.

Nye muligheter for norske bedrifter

Norge og de andre EFTA-landene har inngått økonomisk partnerskapsavtale med Malaysia. For første gang i en handelsavtale mellom EFTA-landene og et asiatisk land er inntatt markedsadgangsforpliktelser om offentlige anskaffelser. Det vil gi norske bedrifter tilgang til i Malaysias omfattende anskaffelsesmarked på like vilkår med malaysiske.

Veterinærer i anbudskrøll

Ørland kommune lyste aldri ut veterinærvakt på anbud da de overtok oppgaven fra staten. Administrasjonen foreslår at man inngår en midlertidig avtale med dagens veterinærer mens man jobber med å lyse ut en permanent kontrakt på anbud. En midlertidig avtale skulle i praksis vært ute på anbud, heter det i forsna-folket.no.

Prissjokk etter kollektiv-anbud

Det billigste anbudet på kollektivtransport i Vestfold for årene 2026-2036 var 26% opp i pris. Fylkeskommunen hadde delt opp anbudet i tre geografiske områder for å gi også mindre aktører muligheten til å være med i konkurransen.  Det første tilbudet hadde en prisøkning på 38%, ifølge Tønsbergs Blad, som melder om sjokkerte fylkespolitikere.

20 skjemaer å fylle ut

– Når vi leverer inn anbud må vi fylle ut over 20 skjemaer. Det er enormt tidkrevende og unødvendig, ble det hevdet i et næringslivsmøte, der bl.a. politikerne ble utfordret til å gjøre dette mye enklere, slik bl.a. Bærum har gjort. Dette er vi nødt til å se om vi kan gjøre noe med, repliserte ordfører Alf Johan Svele i Holmestrand, skriver jarlsbergavis.no.

Også Tendium-utfordringer i Finland

Rådgivningsenheten i Finland har i vår mottatt flere henvendelser om hvordan oppdragsgiver skal svare på stadige forespørsler om info om anskaffelsesdokumenter fra Tendium AB. Ettersom oppdragsgiverne forståelig nok ser på arbeidsmengden som urimelig, har de diskutert med Tendium for å utvikle bedre tilnærminger.

Anbefaler forhandlinger

Åpne prosedyrer kan virke enkle, men fører ofte til dårligere og dyrere løsninger ved bruk av gammel teknologi. Roland Sjögren, anbudsansvarlig i Publitech, mener offentlige organisasjoner alltid bør velge en forhandlingsprosedyre ved anskaffelse av mer teknisk avanserte systemer.

Utsatt frist for kandidat-forslag

Fristen for kandidat-forslag til ICLEIs Procura+-prisene er forlenget til 30. april for å gi offentlige myndigheter mer tid til å forberede søknadene sine. Det gjelder årets bærekraftige innkjøp og årets innovasjonsinnkjøp. Den tredje kategorien, Global Initiative of the Year er nå for første gang åpen for forslag fra land utenfor Europa.

Falt mer på skotske SMB-er

Den sjette årsrapporten om anskaffelsesaktiviteten i Skottland viser at kjente anskaffelseskostnader genererte anslagsvis 13,7 mrd pund i økonomisk aktivitet. Skotske SMB-er dro fordel av dette sammenlignet med året før: 61 pence i hvert pund som ble brukt i Skottland var hos SMB, opp fra 55 pence i hvert pund året før.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 25.april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*