Skal jobbe med endringer i anskaffelsesreglene i lang tid fremover

Anbud365: Skal jobbe med endringer i anskaffelsesreglene i lang tid fremoverDe fleste forslagene i lovproposisjonen om nå er lagt fram, gjelder anskaffelser i klassisk sektor. På bildet, næringsminister Cecilie Myrseth (foto: David Berg Tvetene).

Skriv ut artikkelen

Regjeringen ser for seg å jobbe med endringer i anskaffelsesregelverket i lang tid fremover. Lovforslaget som foreligger nå, er bare første steg. Det hastet med å få ryddet i samfunnshensynene og begynne arbeidet med forenklinger i reglene for de nasjonale anskaffelsene. Også EU har satt i gang med revisjonsarbeidet av gjeldende direktiver. Dette bremser noen av Anskaffelsesutvalgets forslag fra gjennomføring, men ikke dette med forenkling, fremgår det av lovproposisjonen.

Forslaget til ny, – eller rettere: endret – anskaffelseslov bærer først og fremst preg av å legge opp til en samfunnshensynslov. Allehånde gode formål som offentlige anskaffelser kan tenkes å være et egnet verktøy for, er samlet under en rekke bokstaver i §5. Det fremgår av « Prop. 147 L (2024–2025) Lov om endringer i anskaffelsesloven (samfunnshensyn mv.)». Forslaget er nå til behandling i Stortinget, og siktemålet er at den nye, endrede loven skal tre i kraft fra førstkommende årsskifte.

Første steg; under EU/EØS-tersklene

Denne lovproposisjonen er første steg i Nærings- og fiskeridepartementets (NFDs) arbeid med en revisjon av anskaffelsesregelverket, heter det i proposisjonen. Blant leveransene fra Anskaffelsesutvalget som ikke er med nå, er ikke minst fremtidig system for tvisteløsning, for håndheving av regelverket – deriblant Kofas rolle.

NFD vil, fremgår det av lovforslaget som nå foreligger, også komme tilbake til lov- eller forskriftsendringer som følger opp forslag knyttet til de konkrete prosedyrereglene for mindre anskaffelser, og prosedyreregler i den EØS-baserte delen av regelverket.

EU er i gang, så …

Så har det seg jo slik at EU har begynt å røre på seg når det gjelder direktivene om offentlige anskaffelser. Erfaringsmateriale er samlet inn og Europaparlamentet er i gang med sin behandling av mulige nye direktiver. EU-prosessene er langdryge, og selv om neste år er nevnt som mulig offentliggjøring av nye direktiver, er «en klype salt» klokt å ha med seg.

Anskaffelsesutvalgets forslag til nye prosedyreregler under EØS-terskelverdi vil i utgangspunktet ikke påvirkes av den pågående revisjonen av anskaffelsesdirektivene, fastslås det i lovproposisjonen. Etter departementets vurdering ville det vært uheldig å utsette gjennomføringen av disse prosedyrereglene. Derfor foreslås det nå endringer i loven som legger til rette for å vedta enklere regler for rent nasjonale anskaffelser i forskrift – selv om EU holder på med sitt.

Ikke lov nå for forskrifter

På bakgrunn av den pågående direktivrevisjonen i EU er det for øvrig etter departementets vurdering hensiktsmessig å vente med å ta anskaffelsesforskriften, forsyningsforskriften eller konsesjonskontraktforskriften inn i en lov. Departementet vil komme tilbake til reglene for forsynings- og konsesjonskontrakter, heter det.

Utvalget foreslo tre separate lover for henholdsvis klassisk sektor, forsyningssektorene og konsesjonskontrakter. De fleste forslagene i proposisjonen om nå er lagt fram, gjelder anskaffelser i klassisk sektor.

Forsvarsdepartementet har dessuten startet et eget arbeid med å revidere forskriften om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser. Det fremmes derfor heller ikke forslag til lovendringer med virkning for forsvars- og sikkerhetsanskaffelser i foreliggende lovproposisjon, ifølge NFD.

Bli den første til å kommentere på "Skal jobbe med endringer i anskaffelsesreglene i lang tid fremover"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*