Regnvann og ultrafiltrering gjør Tøyenbadet i Oslo selvforsynt med 70 prosent av behovet for etterfylling av vann i bassengene.
Du kan lese mer om framgangsmåten og erfaringene til Oslo kommune i DFØs eksempelbank: På Tøyen bader du i regnvann | Anskaffelser.no
Eksempelbanken
I eksempelbanken for bærekraftige og innovative anskaffelser til DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) finner du for øvrig en rekke kortfattede eksempler innhentet fra anskaffelsespraksis omkring i landet. Her er kontaktopplysninger og konkurransegrunnlag for faktiske anskaffelser, styringsdokumenter for anskaffelser, samt for kontraktsoppfølging som på ulike måter fremmer grønn omstilling og bærekraftig utvikling.
Eksempler fra «banken» vil du også finne publisert på Anbud365 i tiden fremover.
Hva gjorde Oslo kommune?
Det nye Tøyenbadet i Oslo åpnet for publikum i januar 2025 som Norges største kommunale badeanlegg. Anlegget er designet med høye miljøambisjoner, men alle komponentene er allerede i drift i andre anlegg. Det er helheten og skalaen ved miljøgrepene som gjør at anlegget utmerker seg. En nærmere beskrivelse av miljøtiltakene ved Tøyenbadet er beskrevet i sluttrapport til Enova.
Tøyenbadet ble organisert som en serie entrepriser, de fleste som utførelsesentrepriser, ledet av en prosjekteringsgruppe bestående av Oslobygg og Asplan Viak. Innen vannbehandlingssystemer er det imidlertid et lite antall leverandører og rådgivere. Derfor valgte Oslobygg å gjennomføre dette som en samspillsentreprise, for å få entreprenørene og rådgivernes prosjekteringskompetanse i utformingen av løsningene. ENWA skårte best på både pris og oppgaveforståelse og fikk tildelt oppdraget i mars 2019.
Grep er gjort for å gjøre anlegget mest mulig selvforsynt med både vann og energi. Behovet for etterfylling av vann i bassenger generelt skyldes fordamping, skvulping og ikke minst returspyling av filtrene – når vannstrømmen gjennom filtrene snus for å rense dem. Dette vannet går tradisjonelt til avløp. Her benytter Tøyenbadet i stedet såkalt ultrafiltrering, som gjør at opptil 80 prosent av spylevannet fra returspyling gjenbrukes i bassenget.
For det andre fanges regnvann opp på det «blågrønne» taket og brukes for etterfylling av bassengene. Oslobygg anslår at det vil utgjøre i underkant av 15 prosent av total mengde etterfylt bassengvann, og det forbedrer i tillegg håndteringen av overvann. Uten denne løsningen ville prosjektet hatt økt omfang av regnbed og andre fordrøyningstiltak på utendørsområdet. Det er det første badeanlegget i Norge med blågrønt tak og resirkulering av regnvann.
Bli den første til å kommentere på "På Tøyen bader du i regnvann"